Otthon melege program 2017

2017-03-10 12:15:54 | Módosítva: 2017-03-10 12:21:45

Ebben az évben az otthon meleg program keretében jóval nagyobb összeget szán az állam a lakás-felújítási pályázatokra. Abból a logikából kiindulva, hogy energiahatékonyság szempontjából a családi házak átlaga lényegesen rosszabb, mint a tömbházaké, ezért most a kedvezményezettek a családi ház tulajdonosok lesznek.


Az Otthon Melege program pályázati felhívásra akkor jelentkezhet a tulajdonos, ha háza 1996 előtt épült, és 1995. december 31. napjáig kiadott építési engedéllyel rendelkezik az épülete. Csak egylakásos (önálló) családi házak pályázhatnak. Ha egy épületben két vagy több lakás van, vagy egy helyrajzi számon több épület, lakás van, akkor nem pályázhatnak. A ház legfeljebb 135 m2 fűtött alapterülettel rendelkezhet.

Követelmény, hogy a lakás a pályázatot benyújtó magánszemély tulajdonában legyen, és már a pályázat benyújtását megelőzően használatban volt, vagyis lakott volt (amit közüzemi számlákkal igazolni kell). Azt is igazolni kell, hogy azonos témában 10 éven belül nem nyert pályázatot a tulajdonos az adott épületre.

A támogatás nyílászárócserére, hőszigetelésre (homlokzati, födém vagy lakott tetőtér szigetelésére), napelemre (elektromos áram termelő), napkollektorra (meleg víz termelő), illetve fűtés-korszerűsítésre (kondenzációs-, faelgázosító-, biomassza- és pellet-kazán beépítésére) vehető igénybe.


A rendelkezésre álló keretösszege 5 milliárd forint, ami 2 ezer ház korszerűsítését segítheti. A támogatás folyósítása minden esetben a kedvezményezett felé történik, utólagos finanszírozással, a teljes bekerülési költség kifizetésének igazolását követően. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy maximális 55%-os támogatás esetén legalább bő 4,5 milliós beruházást előre saját zsebből kell megvalósítani, és az erről keletkezett, benyújtott számlák alapján kapjuk meg a támogatást utólag.

A pályázat kizárólag magyar nyelven, elektronikus úton, a pályázatbenyújtó rendszeren keresztül, ügyfélkapus azonosítást követően az adatlapok kitöltésével és a szkennelt dokumentumok csatolásával nyújtható be. A pályázatot benyújtani 2017. július 1-től a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig lehetséges az NFM hivatalos honlapján, valamint a pályázatbenyújtó felületen. A pályázókat pályázati díj nem terheli.

Kizárják a pályázatból viszont azt, akinek lejárt esedékességű, 60 napot meghaladó adótartozása vagy köztartozása van, nem természetes személy, kiskorú vagy cselekvőképtelen.

A támogatás maximális mértéke, az elszámolható költségek

– 55%-a, de maximum 2.500.000 Ft, amennyiben a pályázó a hőszigeteléssel egyidejűleg egy további energiahatékonysági fejlesztést, és legalább egy megújuló energiát hasznosító rendszert épít ki;

– 50%-a, de maximum 2.000.000 Ft, amennyiben a pályázó hőszigetelést, és legalább egy megújuló energiát hasznosító rendszert épít ki;

– 45%-a, de maximum 1.500.000 Ft, amennyiben a pályázó egy energiahatékonysági fejlesztést és legalább egy megújuló energiát hasznosító rendszert épít ki;

– 40%-a, de maximum 1.250.000 Ft, amennyiben a pályázó egy típusú fejlesztést valósít meg a beruházás keretében.


A támogatás mértéke a fejlesztéssel várhatóan elérhető minden megtakarítható CO2 kg/év egységre 900 Ft; azzal, hogy az igényelhető támogatás maximális összege 1.250.000-2.500.000 Ft a megvalósítandó fejlesztés komplexitásától függően épületenként és magánszemélyenként.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kertfelújítás állami támogatással

Az új családi otthonteremtési támogatások igazán széles körben biztosítanak lehetőséget a családok jólétének fokozására, a kedvezmények között pedig olyan is megtalálható, amelyet a kert...


Éljen a lehetőséggel!

Korszerű hűtés-fűtés belül, napelem kívül – ilyen aXXI.század otthona! Nyáron okosklíma hűti otthonát, miközben a tetőn napelem termeli az áramot. Ezjól hangzik, ugye? Ha esetleg azon...