Lakosság energiahatékonysági beruházásra

Pályázati lehetőség

2023-08-22 14:53:45 | Módosítva: 2023-08-22 14:56:33

Mintegy 20 ezer magyarországi lakóingatlan újulhat meg energetikailag a következő években a kormány által tervezett új energiahatékonysági pályázat segítségével. A támogatás részben vissza nem térítendő keretből, részben kedvezményes hitelből állna. Egyetlen ingatlanra átlagosan több mint 10 millió forint támogatás jutna, és a cél a legalább 30%-os energiahatékonyság-javulás. Elvárt és ésszerű iránynak megfelelően a beruházás során fosszilis energiahordozót felhasználó berendezés nem támogatható.


Magyarországon a lakosság a legnagyobb energiafogyasztó. Minden érv amellett szól, hogy 3,7 millió háztartást, de legalább a 2,6 millió leginkább energiapazarló, rossz energiateljesítményű háztartást mielőbb energetikailag alaposan felújítsanak, és erre minél nagyobb arányban Uniós forrásokat tudjunk felhasználni. Ehhez évi átlag 130-140 ezer háztartást kellene felújítani, ahogyan azt számos közelmúltbeli szakmai tanulmány alátámasztotta. Ennek fényében nagyon kevés a RRF hitelből 224 milliárd Ft-tal támogatni tervezett 20 ezer háztartás felújítása 2026-ig. A tervek szerint egyetlen ingatlanra átlagosan 10 m forint támogatás jutna. Összehasonlításként, egy kádár kocka energetikai felújítása 10-15 m forintot jelent.

 

2023-ban a kormány 2580 milliárd Ft-ot tervez a magyar adófizetők pénzéből rezsicsökkentésre fordítani, 2024-ben 1340 Mrd Ft-ot, de ez még mai formájában sem eléggé célozza a rászorulókat. A lakosság gázfelhasználásának fenntartását okozza, azaz az energia-átmenetet hátráltatja, miközben a tűzifával fűtők teljesen kimaradnak belőle.

Az energetikai felújításhoz csak olyan pályázat nyújtható be melyet kormányzati vagy más szakszervezet, a Mérnöki- vagy az Építész kamarában regisztrált energetikai szakértő készít. A teljes támogatási keret legfeljebb fele lehet vissza nem térítendő, a másik fele kedvezményes hitel. Egyetlen pályázónak sem lehet csak kedvezményes hitelt, vagy csak vissza nem térítendő támogatást nyújtani. Pályázhatnak; természetes személyek, társasháza és lakásszövetkezetek is.

A tervek szerint a pályázati pénz energiahatékonyságot szolgáló és a megújuló energiaforrások felhasználását növelő tevékenységekre fordítható. Főként az épületek hőtechnikai adottságainak javítása, az elektromos berendezések fogyasztásának csökkentése, az épület fűtési, hűtési, meleg víz rendszereinek korszerűsítése jön szóba. Érdekes, hogy a jelen állás szerint a pályázati pénz napkollektorra igen, de háztartási napelemes rendszerre nem fordítható. 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Elektromos kerékpár állami támogatással

Pályázatot írnak ki októberben elektromos rásegítésű kerékpárok megvásárlására. A támogatásra 1 milliárd forintot szán az állam. Az idén februárban bejelentett Klíma- és Természetvédelmi...


Ötször több forrás lesz energiahatékonyságra

Nagyságrendekkel nőnek az energiahatékonyságra jutó uniós források 2015-től, és kifejezetten energiahatékonysági célú hitelekre is lehet számítani. Az EU illetve a magyar kormányszervek...