Hasznos megfontolások

Ablakcsere előtt

2014-10-13 11:35:15 | Módosítva: 2014-11-03 09:06:29

Ablakcserére szeretnék pályázni, műanyag ablakot szeretnék cserélni a konyhában és 2 szobában. Mennyibe kerül? Ez a kérdés napjában sokszor hangzik el. A nyílászáró piacon jártas szakember ezt a kérdést nem tudja felelősséggel megválaszolni, hiszen számtalan típusú ablak kapható különböző műszaki paraméterekkel, igen különböző árakon. És a mondás, miszerint ingyen sajt csak egérfogóban van, itt is igaz.


Akkor mégis, hogyan keressünk ablakot és megfelelő kivitelezőt?

Ebben próbálunk most segítséget nyújtani, és bemutatni, mi rejlik a hirdetések mögött

A műanyag ablakok keretei és szárnyai extrudált PVC profilból készülnek. A profilok gyártói kevés kivétellel nem gyártanak ablakot. Az ablakgyártó cégek megvásárolják az alapanyagot, profilt, üveget, vasalatot, és összeállítják a kész terméket, azaz magát az ablakok. Ezek műszaki jellemzői, és az összeszerelésnél használt technológia adja a késztermék minőségét.


A profilok egyik legfontosabb feladata, hogy ellenálljanak a Nap (UV) sugárzásának, ezt (igen drága) adalékokkal lehet elérni. A márkás ablakprofil tehát garancia a tartósságra. Másik fontos követelmény az ablakprofil statikai szilárdsága, melyet a benne található acélszelvény biztosít. Nem árt tudni, hogy az acélmerevítést az ablak gyártója helyezi a műanyag profilba, tehát ennek vastagsága eltérő lehet. Ennek meglétét, vastagságát a késztermék súlyán lehet ellenőrizni, sajnos láttunk már olyan ablakot, melyből ezt a létfontosságú alkatrészt kihagyták.

A legjellemzőbb profil szélesség 70, illetve 86 mm vagy ezekhez közeli. A sokat emlegetett kamraszámok egyáltalán nem fontosak, a profil hőszigetelését a profil szélessége jellemzi a legjobban. A 70 mm-es profilok 2 rétegű üvegezéshez, a 86 mm-esek 3 rétegű üvegezéshez készültek, és itt el is jutottunk az üvegezéshez.


A ma már általánosnak mondható 2 rétegű üvegezés 2 db, 4 mm vastag üvegből van összeállítva, a köztük levő 16 mm-es térben argon gáz található. Az üvegezés az akváriumokhoz hasonlóan van összeragasztva, tehát az argon gáz nem tud elszökni. Az argon gáz hiánya a két üveg közötti párásodást fogja eredményezni, tehát azonnal szembetűnő. A két üveg közül az egyik „sima üveg” a másik pedig ún. LowE üveg, ami azt jelenti, hogy a fény egy részét félig áteresztő tükörként visszaveri. Ezért az ablaküvegeknek külső és belső felük van, ezt az üvegen található matrica jelzi. Az ablaküvegek vastagsága a hangszigetelést befolyásolja, az üvegek közti argon gáz pedig a hőszigetelést. Minél több az üvegek közti argon gázzal töltött réteg, annál jobb lesz az üveg hőszigetelése.


Hogy tovább fokozzák az üvegek hőszigetelését, 3 rétegű üvegeket kezdtek el gyártatni, melyeknél két 16 mm-es résbe lehet argon gázt tölteni. Így az üvegezések hőszigetelése a duplájára nő. Az egyetlen gond, hogy ez a széles, jellemzően 4-16-4-16-4 vagy 4-18-4-18-4 mm-es rétegrendű üvegezés már nem fér el a 70 mm-es ablak profilban. Ezért is kezdtek 86 mm körüli ablak profilokat gyártani. Sok hirdetésben látható, hogy 70 mm-es ablak profilt hirdetnek 3 rétegű üvegezéssel. Nyilvánvaló, hogy ez csak úgy kivitelezhető, hogy az argon gáz réseket összenyomják. Az ilyen üveg hőszigetelése így értelemszerűen kisebb lesz.

A vasalatok biztosítják a nyílászárók záródását. A jó minőségű ablakok a 2 piacvezető vasalatgyártó (Roto, illetve Maco) termékeivel vannak ellátva. Ha a nyílászárókat jól építették be, ezekkel szinte sosincs probléma. A vasalatgyártók beállítási útmutatót is készítettek, ezt érdemes a forgalmazótól a használati és karbantartási utasítással egyetemben elkérni. A kilincs az ablak tartozéka. Egy jó minőségű ablakhoz a vasalatgyártó kilincseit adják. Ezek fémből készült, az ablak színéhez igazodó, bevonatos kilincsek, a vasalatgyártó márkajelzésével.


Szellőztetés

A nyílászáró csere egyik sarkalatos kérdése, amit egyszerűen a „penészesedik tőle a lakás” mondattal szoktak jellemezni: a szellőztetés. A jó nyílászárók légtömörek, a 70-es profilokat általában két körbefutó gumi tömítéssel gyártják, a 86 mm-es profilokat ezenkívül egy harmadik, ún. középtömítéssel is el szokták látni, ezáltal a lakás légcseréje megszűnik.

Természetesen a szellőztetésre is van megoldás, amit a vásárlás előtt mindenképp tervezni kell. Ejtsünk róla néhány szót.

A lakás levegőjének cseréjére mindenképp szükség van:

– a keletkező pára (mosás, főzés, kilégzés)

– a lakásban keletkező esetleges égéstermékek (tűzhely, kazán, kandalló) légutánpótlására miatt, melyre építésügyi előírások is vonatkoznak.

A penészedésért a levegő nagy páratartalma a felelős. A magas páratartalomra utaló egyik jel, az ablaküvegek belső/alsó felén megjelenő vízcseppek. A pára a lakás leghidegebb pontjain (jellemzően sarkok) lecsapódik, ideális feltételeket biztosítva a penészgomba elszaporodásához.

Szellőztetni tehát mindenképpen kell:

1. Rendszeres időközönként az ablakok nyitva tartásával.

2. Az ablakokba épített „résszellőző” használatával.

A „résszellőző” funkció az ablak kilincs 45 fokos állásában érhető el, ilyenkor a tömítések nem zárnak, de az ablak nem nyitható. Ezt a funkciót manuálisan kell működtetni.

3. A páratartalom mértékét érzékelő, és ennek függvényében automatikusan működő úgynevezett páraszabályzású – más néven higroszabályzású - szellőztető felszerelésével. Az ilyen készülékekhez a nyílászárókat elő kell készíteni, ezért kell a nyílászáró rendelésnél gondolni rá. Utólagos felszerelése felesleges költséggel jár. A középtömítés nélküli nyílászáróknál ez a legjobb/leggazdaságosabb szellőztetési mód.

4. Hőcserélős más néven hővisszanyerős szellőző berendezés beépítésével: ennek kivitelezése tervezést igényel, és régi épületekben gyakran nem megvalósítható. A középtömítéssel és 3 rétegű üvegezéssel felszerelt nyílászárókat ilyen szellőztetéshez tervezték. Tehát a harmadik tömítés nem mindig előny, mert a páraszabályzós szellőztetőket nem lehet ilyen ablakokba építeni.

A nyílászárók megrendelésekor a szellőztetést is meg kell tervezni még akkor is, ha az előírások nem teszik kötelezővé.

A fentieket összefoglalva tehát

A társasházi lakásokba, és az átlagosan szigetelt családi házakba a 2 rétegű üvegezéssel felszerelt ablak (70 mm-es profillal), páraszabályzó szellőztetővel általában teljesen megfelelő.


A jól szigetelt, energiatakarékos gépészettel ellátott lakásokba és családi házakba, a 3 rétegű üvegezéssel ellátott 86 mm-es profilú ablakok a megfelelőek, szellőztetéstől függően középtömítéssel vagy anélkül.

Ablakcseréhez állami támogatás kapható az Energiahatékonysági Pályázat keretében.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ablakdoktor avatarja

Ablakdoktor         Karbantartás

Nem szabad megfeledkezni a műanyag ablakok karbantartásáról sem.
http://ablakdoktor.hu

Aero Plus avatarja

Aero Plus         Légbevezető AERO PLUS

Az AERO PLUS típusú nyílászáróba építhető légbevezető termékcsalád méretezett levegőellátás biztosítására alkalmazható. A légbevezetők közérzetjavító és egészségmegőrző hatásúak és illatpárnával ellátottak.

Az AERO PLUS típusú nyílászáróba építhető légbevezetők egyes típusai gáztüzelésű berendezések méretezett égési levegő ellátására is javasoljuk.

Hatékony energiafelhasználású épületek

Ne legyenek illúzióink, attól, hogy valami új még nem biztos, hogy problémamentes. A legjobb elrendezésű otthon is rejthet komfortot érintő problémákat. Érdemes tisztába lenni azzal a ténnyel,...


Energiahatékonyság: felújítás korszerű anyagokkal

2021-et írunk. Lassan tényleg eljön a rejtélyes „KNE” – azaz közel nulla energiaigényű – épületek ideje. Az újdonság, hogy a vártnál később lépnek érvénybe a szigorítások a használatbavételi...