Dekoratív ablakrácsok

2016-10-24 09:21:09 | Módosítva: 2016-10-24 09:24:18

Az ablakokra általában a betörések megakadályozása miatt szerelnek fel rácsokat a lakástulajdonosok. Ám hogy ne érezzék magukat „börtönben”, a biztonságot szolgáló rácsok ötletes és dekoratív kialakításával igyekeznek csökkenteni a negatív hatást. Az ilyen biztonsági rácsoknál természetesen mindenkor figyelembe kell venni a Mabisz előírásait, ami a rácsok anyagának és a nyílások rácselemeinek a biztonságos távolságára, sőt még a kész rácsok felszerelésére vonatkozóan is alkalmazandók.


Válasszunk kreatívan

A rácsok kialakításánál bőséges lehetőség nyílik a mintázatok fantáziadús és kreatív megvalósítására. Ehhez persze a rácsot készítő lakatos segítőkészsége, sőt ötletessége is szükséges. A rácsokat ugyanis kellő szakértelem és jártasság nélkül saját kezűleg elég nehéz lenne kivitelezni.

Nem árt a saját elképzelésekről vázlatot készíteni, sőt, ha az ajtóra is kerül biztonsági rács, akkor célszerű azt az ablakra kerülő rácsot is hasonló stílusjegyekkel elkészíttetni. Az egyenes elemekből összehegesztett rácsokat különféle méretű gyűrűs díszítményekkel lehet érdekessé tenni. A virágládák elhelyezésére is érdemes gondolni. Ezt a rácsok alul kiöblösödő és a növényeknek bőségesen helyet adó módon lehet kialakítani, mert a virágokkal némileg ellensúlyozható bezártság érzete.
A lakatosok a rácsok anyagául általában négyzet-, vagy köracélt választanak, ezek végeire hegesztett ívelt készelemekkel máris egyedivé tehető bármilyen rács, sőt akár a körablakra kerülő is lehet egyszerűségével az egyedi ablak dísze. Az egyenes köracélokból összehegesztett, pókháló rács is egyedivé tehető, ha nem hagyják le az ablak sarkába elhelyezett pókot.

Az igényesebb rácsok természetesen kovácsoltvas kompozíciók, amelyek között akad számos művészi igényű, például faágat mintázó változat is, amelyet a régimódi csengő utánzatával kiegészítve lehet különlegessé tenni. Hasonló hatás érhető el a szinte csak ívelt rácselemekből összehegesztett rácsnál, amelyet készen is megvásárolható lemez virágkehely elemekkel kiegészítve érdemes egyedibbé tenni. A kész rácsok felerősítésekor alapvetően fontos, hogy a rácsokat tartó szárak szilárdan, nehezen megbontható módon és legalább 10 cm mélyen legyenek rögzítve a falazatba. Ez garantálja, hogy a védőrácsok ne csak dekoratívak, hanem biztonságosak is legyenek.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Dekoratív ablakrácsok

A lakásbetörések jelentős része az ablakokon keresztül valósul meg. Ezellen az alacsonyabb szinten levő lakásablakok elé szerelt rácsokkal szokás védekezni. E rácsoknak azonban a védelem mellett...