Közelről látványos ékszernövények

Kövirózsák

2009-06-26 15:26:28 |

A régi parasztházak tetején szinte mindig élt egy-két csoport kövirózsa. Igénytelenségének köszönhetően a tetőcserépen is jól fejlődtek e növények, elegendő volt számukra egy kis oda hulló levélkorhadék, már azon is képesek voltak megtelepedni. A régiek úgy tartották, hogy a tetőre telepített kövirózsa megvéd a villámcsapástól, népies neve - a fülfű - pedig onnan ered, hogy nedvével a fülfájást enyhítették.

A kövirózsák eredetileg a magashegységekben élnek, a kövek között kis ékszerekként megbújva. Számos fajuk mellett rengeteg díszváltozatuk ismert. Szárazságtűrésük miatt ideálisak temetők kőedényeibe is, de fagyálló cserépedényben igazi mini sziklakertet rendezhetünk be kövirózsákkal teraszunkon is. E növények szín és formagazdagsága óriási, talán csak egyetlen hátrányuk van, hogy apró termetükből adódóan, csak olyan helyre ültessük őket, ahol közelről szemlélve gyönyörködhetünk bennük.

Nagy szín és formagazdagság

A kövirózsák alapfajai kitűnően alkalmazkodtak az élőhelyük megkívánta viszonyokhoz. Találunk telepben növő, alig fél centiméteres átmérőjű kövirózsákat is, de egyes fajaik akár 20 centiméteres nagyságot is elérhetnek. Érdemes díszkertészeti szempontból kiemelni a pókhálós változatokat, amelyek levelein pókhálószerű szövedék alakul ki. Ezen gyűjti a reggeli harmatot, és árnyékolja is a növényt a tűző napsütésben. Emellett számos színű, formájú, pillázott és szőrözött, sőt csöves levelű változataikkal is találkozhatunk a kertészetekben.

A kövirózsák egyszer termő növények, azaz évekig növekednek, de a virágzásukat követően a növény elpusztul. Indával is szaporodnak, így akkorra már annyi sarjból áll a telep, hogy fel se tűnik sokszor, ha a virágszárral együtt a növény is elszárad, amiből az kifejlődött.
Az indák hossza - amin a kis sarjnövények fejlődnek - szintén nagyon változatos lehet. Egyes fajok akár 10-30 centiméteres indán hozzák a sarjat, hogy az minél messzebb kerüljön az anyatőtől, azaz a későbbiekben ne egymás elől szívják el a korlátozottan hozzáférhető vizet és tápanyagokat. Más fajok más módszereket dolgoztak ki erre: épp rövid indát fejlesztenek. A sarjnövény az anyatő levelei között fejlődik ki, majd amikor már önálló életre képes, a szinte láthatatlan hosszúságú inda is elszárad. A kis gömb formájú növények egyszerűen lehullnak az anyatőről, és tovagurulnak, majd miután valahol megrekednek, gyökeret eresztenek, és új életet kezdenek.

Könnyen tarthatók

A kövirózsák tartása nagyon egyszerű, csak pár alapszabályt kell betartanunk. Egyik, hogy mindig kavicsos-homokos jó vízáteresztő talajba ültessük őket, mert a pangó vizet nem viselik el. Ez főleg a tavaszi hóolvadáskor szokott gondot okozni. Ebből adódik, hogy miután begyökeresedtek, belakták új helyüket, általában nem igényelnek öntözést, a természetes csapadék elegendő számukra.

A másik, hogy mindig tűző napon tartsuk e növényeket, hiszen természetes élőhelyükön is ehhez szoktak hozzá. A kövirózsákkal a legrosszabb, amit tehetünk, ha szobába visszük őket, mondván egy ilyen kis, aranyos növény milyen jól mutatna bent. A fényhiány miatt napok alatt eltorzulnak, majd elpusztulnak.
Kertben tartható cserepes növények esetén általában a dézsában tartott fajokra gondolunk először, ám kis cseréptálakban nagyon jól mutatnak a kövirózsák, melyek ideálisak abrosznehezéknek az asztalra, vagy párkánydísznek, a lényeg, hogy közelről szemlélhessük őket.
Mint említettük, nagyon kis termőréteg elegendő ahhoz, hogy a kövirózsák jól érezzék magukat. Házilag is gyönyörű összeállítást készíthetünk, ha egy nagyobb mészkődarabba fúróval lyukakat fúrunk, és ezekbe kis földdel kövirózsákat ültetünk be.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ékszernövények kis helyre is

A magashegységekből származó növények nevelésének és bemutatásának legtermészetesebb módját asziklakertek jelentik. Akiknek nincs elegendő helye egy sziklakert elkészítéséhez, kis tálakban...