Alpesi kertek kicsiben, vagy nagyban…

2020-01-28 12:09:54 | Módosítva: 2020-01-28 12:20:00

Hazánkban is, de a világ minden táján nagy népszerűségnek örvendenek az alpesi növények. Ezek a magas helyi fajok általában kicsik, párnás növekedésűek, hiszen a sziklás hegyoldalakon ez a megjelenés a legbiztonságosabb a szél és a víz romboló ereje elleni védekezésképp. Mivel e magas hegységekben az időjárás is szélsőséges, forró nyarak, hideg telek váltogatják egymást, igen strapabíró növényekről van szó. Egy alpesi kert igen szép, de néhány magas hegyi faj egy sziklakertben, vagy egy kis edényben nevelve is igen megkapó látvány.


Az alpesi kert a magashegységek hóhatár alatti növényösszetételéből válogat, annak stílusát utánozza. Gyakoriak benne a párnás növények, törpefenyők, alacsony növésű törpecserjék. A víz eróziós hatása miatt a lemosódott termőrétegű hegyoldalak mintázására alakítsunk ki sziklás, köves részeket. Fontosak a kisebb lejtőviszonyok is, hiszen ezek a növények nem tűrik a pangó vizet a vegetációs időszakban sem, de télen és kora tavasszal a hóolvadáskor főleg nem. Ha kialakítjuk a lejtőviszonyokat, és a kövek közé úgy ültetjük a növényeket, hogy a víz ne álljon meg a tövüknél, akkor a természeteshez hasonló biotópot hozunk létre, ami a növényeinknek jól megfelel. Figyeljünk, hogy e sziklakert ne valami nagy fa árnyékába kerüljön, hiszen nincsenek nagy fák a magashegységek azon zónájában sem, ahonnan az ide kerülő növények származnak.

A talajadottságokat tekintve a leglényegesebb, hogy a talaj jó vízáteresztő legyen, ezzel is biztosítva a felesleges víz elvezetését. Ha túl kötött a talajunk, akkor homok, apró szemű sóder, vagy perlit hozzákeverésével, bedolgozásával a felső rétegbe elérhetjük, hogy a talaj hamarabb elnyelje a vizet. Általában öntözéskor az a hatékonyabb, ha ritkábban, de nagyobb vízadagokkal öntözünk, mert így mélyebben átnedvesedik a talaj, nem csak a felszín, ezért a növények gyökerei nem közvetlen a felszín alatt koncentrálódnak, hanem mélyebbre is lenyúlnak. Az alpesi kert ebben pont a kivételek közé tartozik: itt kerüljük a nagy vízadagos öntözést, mert a kialakított lejtő miatt a víz egy idő után – amikor már nem tud a talajba szivárogni – a felszínen kezd elfolyni a lejtés irányába. Ezzel lemosódhat a talaj – rossz esetben akár növényekkel együtt.

Kicsiben is elkezdhető

Természetesen nem csak ilyen nagyban, hanem kicsiben is elkezdhető egy alpesi kert, aztán – ha úgy alakul – tovább bővíthető…

A képeken egy osztrák alpesi kert tavaszi látképébe nyerünk bepillantást. A párnás növények közül érdemes kiemelni a kőtörőfüveket (Saxifraga sp.), és kedveltek a pozsgás levelű kövirózsákat is (Sempervivum sp.), melyek óriási szín és formagazdagságban szerezhetők be. Sok faj már nem csak a vadon élő változattal van a kínálatban, hanem a gyűjtők szelekciós nemesítésének köszönhetően kertészeti változatok is kialakultak. Így ha megnézzük a képeken kis edényekben lévő kövirózsákat, azok egy része vadon sehol nem is él, hanem nemesített változatokról van szó. A kisebb nagyobb rozettákon kívül színben, és megjelenésben is óriásiak a különbségek, hiszen még „pókhálós”, azaz levélszőrökkel ellátott típust is találunk.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ékszernövények kis helyre is

A magashegységekből származó növények nevelésének és bemutatásának legtermészetesebb módját asziklakertek jelentik. Akiknek nincs elegendő helye egy sziklakert elkészítéséhez, kis tálakban...


Kőelrendezés kicsit másképp

Nem nehéz valami újszerűt létrehozni, nagyjából annyi kell hozzá, hogy ne úgy csináljuk, ahogy szokás, hanem pont másképp. A kertben a kövek is a látvány részei, egy japánkertben például...