Hogyan tápoldatozzuk az örökzöldeket a tavasz indulásával?

2023-03-23 19:50:46 | Módosítva: 2023-03-27 15:49:43

Az emberek szívesen telepítenek kertjükbe, teraszukra, balkonukra örökzöldeket. Természet közelibb élményt nyújt, ha maguk körül sok zöldet látnak, akár télen is. Kedvenc növények közé tartoznak a sziklakerti örökzöldek, smaragd tuják, a leylandi sövények, és a törpe fenyők.


Mi tudunk tenni az örökzöldekért a tavasz indulásával?

Friss telepítéskor célszerű az ültető gödörbe hosszú hatástartamú, örökzöldeknek ajánlott műtrágyát adagolni, ami nem perzseli le a fiatal, fejlődő gyökereket, de folyamatos tápanyag-utánpótlást nyújt. Tápoldatozásra a Fitohorm Örökzöld Gyep összetevői biztosítják a növények egyenletes növekedését. Javasolt dózisa 50 g/fa. Idősebb, 2-3 éves növényeknél tavasszal és a nyári növekedési időben lehet nitrogéntartalmú műtrágyát adni a növénynek, de nem szabad túlzásba vinni, és tilos csak nitrogént adni. Olyan műtrágyát válasszunk, aminek a tápanyag-összetétele kiegyensúlyozott.


Az örökzöldeknek nagy a talajtakarása, így a zsákos szerves anyagokat vagy szemcsés, granulált tápanyagokat csak nagy nehézség árán tudjuk kijuttatni a növényeink alá. A konténeres növények tápanyag-utánpótlása még nagyobb gondot jelent, hiszen csak nagyon kis mennyiségű föld áll a növények rendelkezésére, amelyben nem lehet a tápanyag mennyiséget túlságosan növelni, mert akkor a túlzott sókoncentrációtól a gyökérzet károsodhat.

A megoldás minden esetben a folyékony táplálás. Rendszeresen főleg azokon a területeken szükséges, ahol még nincs beállva az állomány, vagy nagyon szegény a talaj tápanyag szolgáltató képessége. A Fitohorm Kft. javaslata a Fitohorm Levéldísznövény és a MikroMax együttes használata. Alkalmazásuk révén egy komplex, makro-, mezo- és mikroelem kombinációt tudunk kijuttatni. 1 liter öntözővízhez 5-5 ml lombtrágyát javasolunk. A tenyészidőszakban folyamatos és egyenletes tápanyag-utánpótlás és vízellátás szükséges.


Fontos, hogy az örökzöldek öntözve legyenek, mert a tuja lombja alá nem jut le a természetes csapadék. Az örökzöldek barnulásának elsődleges oka a kiszáradás. Kötött talajokon célszerű az öntözéssel történő kijuttatási módot választani. Laza talajokon jobb a permetezéssel történő kijuttatás, mert így nem kell számolni az esetleges tápanyag kimosódás veszélyével. Hőség esetén is jobb a levéltrágyázás, mert amikor a talaj 28 °C fölé felmelegszik, akkor a növények gyökere csak vizet képes felvenni, de tápanyagot nem. Persze ebben az esetben nagyon kell ügyelni arra, hogy a kijuttatás idején a hőmérséklet ne haladja meg a 25 °C-ot.

Amikor kezelést végzünk, ne csak egy dologra koncentráljunk.

Komplexen végezzük el a feladatokat. A Fitohorm HERBÁL használatával erősítjük növényeink immunrendszerét, amivel ellenállóvá tesszük a különböző időjárási viszonyokkal szemben.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tegyünk a talajleromlás ellen

A talajállapot leromlása sok tényező miatt bekövetkezhet. A laza homokos talajok felső termékeny rétegét a szél elhordhatja. Egy lejtős területen – ha nincs növényborítás – a nagy mennyiségű...


Tápoldat-termékteszt

Tápoldatokat ellenőrzött legújabb terméktesztjén aNemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az élen az „Auchan általános tápoldat”, a „Terrasan muskátlitáp” és a „Compo kaktusztáp”...