Bútorok üvegből

2014-06-16 07:00:50 | Módosítva: 2014-06-16 07:10:45

Szinte minden lakásban van üvegajtós része valamelyik bútornak, lehet ez a dohányzóasztal lapja, a konyhaszekrény ajtók valamelyik felső eleme vagy a szobai vitrin. Üvegajtó mögött általában üvegpolc van, és így már csak egy-két lépés kell ahhoz, hogy a bútor minél nagyobb hányada készüljön üvegből. Ehhez azonban szükség van speciális üvegre, speciális vasalatokra, és speciális rögzítési, összeszerelési módokra is.


Részben vagy egészben

Nagyon divatos, elegáns, letisztult stílusúak a teljes egészében üvegből készült bútorok. Ha speciális, láthatatlan ragasztással állítják össze, teljesen átlátszó, beleolvad a környezetébe. Így nem töri meg a teret, növelve evvel a helyiség optikai méretét. Az üvegbútorok kiegészítő világítással különleges hangulatot adnak a lakásnak.

További előnyük, hogy kiegészítő bútorként is használhatók, jól beilleszthetők bármilyen stílusú helyiségbe. Színezett, homokfújt mintával (akár egyedi mintával), vagy savmaratással mattított kivitelben is beszerezhetők.


Az edzett üveg teherbírása nagy; 8, 10, 12 mm vastag biztonsági üvegből készülnek az asztalok, vitrinek, ajtók, polcok, egyéb bútorok, bútorelemek. A bútorépítésre használt edzett üvegek megmunkálására kiforrott technológiák vannak: hagyományos-, kör-, ovál-, vese- stb., sőt egyedi sablon alapján – bár ennek borsos ára van –, bármilyen formájút el lehet készíttetni. Egyre többször merül fel az igény hajlított üvegasztal felületre is. Léteznek kész, hőálló fém sablonok különböző méretekben, de egyedi igényeket is ki tudnak szolgálni a gyártók.


Az üvegből készülő bútorelemek szereléséhez elengedhetetlenek a teljesen átlátszó ragasztási technológiák, magas ragasztási szilárdsággal. Ilyenkor legtöbbször az UV-fényre kikeményedő ragasztók jönnek szóba, de léteznek egyéb ragasztók is. Vannak olyan UV-ragasztók is, melyek a napfény hatására is kikeményednek, csak sokkal hosszabb kötési idő alatt. Az üveg ragasztására használható ragasztók között megtalálhatók az üveg/üveg, üveg/fém, üveg/fa ragasztók is.


Az összeállításon túl a bútorszerelvények is ragasztással kerülnek az üvegbútorokra. Kaphatók kifejezetten üvegbútorokhoz ajtózsanér, fogantyú, lábazat és egyéb kiegészítő szerelvények is, mint pl. polctartók, csillapító ütközők stb.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

„Gyerek-biztos” beltéri ajtók

A kis gyerekes szülők egyik érthető félelme – ha a lakásban üvegezett ajtók vannak –, hogy az apróságok a játék hevében nekimennek az üveges ajtónak. Az ilyen balesetek következményei az...


Fürdőszoba bútorok

A fürdőszobában sokszor alig marad felület tárolóhely kialakítására, ilyenkor szükség van egyedi megoldásokra. Szerencsére a pipere dolgok nem igényelnek mély szekrényeket és polcokat, egy...