„Gyerek-biztos” beltéri ajtók

2016-03-30 18:04:19 | Módosítva: 2016-03-30 18:16:47

A kis gyerekes szülők egyik érthető félelme – ha a lakásban üvegezett ajtók vannak –, hogy az apróságok a játék hevében nekimennek az üveges ajtónak. Az ilyen balesetek következményei az üvegtörések miatt elég súlyosak is lehetnek, a veszélyeket azonban egy kis előrelátással a minimumra lehet csökkenteni.


Természetesen az ilyen balesetek az ún. tele ajtókkal teljesen megelőzhetők, ám ez nem mindig lehetséges, ha pl. már eleve üvegezett ajtók is vannak a lakásban. A legegyszerűbbnek mondható üvegtörést megelőző védekezés, ha a már meglevő ajtó üvegére biztonsági üvegfóliát ragasztanak fel. Az ilyen fóliák egy oldalra felragasztva is megakadályozzák az üveg szilánkos kitörését, ám ha az üveg mindkét oldalára felkerül, még nagyobb biztonságot ad az üvegtörés okozta sérülések ellen. A fólia természetesen nem akadályozza meg az ajtóüveg betörését, csak a sérülések lehetőségét csökkenti jelentősen. Az üvegfelület átláthatóságát a fóliák némileg csökkentik, különösen két rétegben felragasztva, ám a fényáteresztést csak elenyésző mértékben gátolják. Az ún. katedrál üvegek felülete fóliázásra nem alkalmas!

Ennél biztonságosabb megoldás, ha a normál üveg helyére 2x4 mm-es ragasztott biztonsági, vagy esetleg 6 mm vastagságú edzett üveg kerül beépítésre. A ragasztott üvegek megnövelt vastagságuk miatt az edzett üvegeknél körülményesebben erősíthetők a régi üveg helyére. Ilyen esetekben az új üveget az ajtó kitisztított gitt ágyába illesztve, kiékelve és szilikonba ágyazva szokás rögzíteni. Ezt követően eldönthető, hogy milyen fazonú új takaróléc szükséges az új üvegbetét ajtóra rögzítéséhez. Az ehhez szükséges takaróléceket bognárfejű szegekkel kell az ajtóra erősíteni. A léceket előbb félolajjal kell beereszteni, majd lakkozni vagy színre mázolni kell még az üvegezés előtt. Az új üveggel megnövelt ajtó súlya esetleg a pántok megerősítését is szükségessé teheti. Ezt a tok felöl, a pántszárakon is átmenő 6x50-60-as facsavarokkal viszonylag könnyen meg lehet oldani. Fontos, hogy a csavar szára pontosan illeszkedjen a pánton átmenő furatba, és a pántfészken is túlnyúljon.

Új beltéri ajtók üvegezése

Sokszor az ajtók átalakítások helyett inkább a cserén célszerű gondolkodni. A mérlegeléskor viszont már eleve szempont lehet az ún. „gyerek-biztos”, osztott üvegfelületű, elegáns kész ajtók közül kiválasztani. Számos üvegbetétes kialakításút is gyártanak, esetenként a szabvány méretűeken kívül az egyedi méretűek legyártását is vállalják a ajtógyártó cégek.

Az üvegfajta megválasztásakor célszerű azt is figyelembe venni, hogy az edzett üvegezésű betétek törőszilárdsága a normál üvegekének akár a négyszerese is lehet. Az ajtók felületi osztásával jelentősen csökkenthető a törés veszélye. Az üvegezést új ajtóknál lehet edzett és több rétegű, ragasztott kivitelben is kérni, amelyek szinte tökéletesen „gyerekbiztosnak” minősíthetők. Az ilyen ajtóknak természetesen vannak telelapos változataik is, így a lakáson belüli ajtók megfelelő harmóniája, egységessége is megteremthető. Szakszerű beépítésüket pedig mindig a gyártó ajánlotta szakemberre kell bízni.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A lakásfelújítás fontos része: mázolás

Ez bizony nem kis munka, és sokba is kerül, ha szakember csinálja. Sokan takarékosságból ezért maguk vállalkoznak a kivitelezésére. Látszatra könnyűnek tűnik, de nem az. Ráadásul ez esetben...


Üveg

Az üveget számtalan célra felhasználjuk; csomagolásra, lakásdíszítésre, térhatárolásra, hőszigetelésre... Amikor egy nyílászáróba üveget kell választani sokféle szempontot kell figyelembe venni:...