Szigeteléssel csökkentse villanyszámláját is!

2014-04-29 11:57:53 | Módosítva: 2014-06-03 12:16:04

Szeretnénk-e később bekapcsolni nyáron a klímát, és lerövidíteni a fűtési szezont? Szeretnénk-e hűtési és fűtési energiát, és ezzel pénzt megtakarítani?


Tudjuk, hogy egy jól szigetelt ház kifűtéséhez kevesebb energia kell. De vajon az is közismert tény-e, hogy a szigetelés nyáron is energiát takarít meg nekünk?

Példaként véve egy egyszerű családi házat, egy szigeteletlen házban a fűtési szezonban jól fel kell csavarni a fűtés szabályozóját ahhoz, hogy megpróbáljuk a helyiségeket felmelegíteni. Ez azonban még mind nem elég, mert a lakóteret utána melegen is kell tartani! A melegnek pedig régi rossz tulajdonsága, hogy szökik: ki a házból, a tetőn vagy a padlásfödémen át, ha azok nincsenek megfelelően szigetelve – és ilyenkor bizony az utcát fűtjük, sok pénzért.

Szerencsés esetben egy-két hónapig „megpihenhetünk”, hiszen a tavasz és a kora nyár általában kellemes kültéri és belső hőmérsékletet teremt, azonban nagyon hamar megérkezik a kánikula, amikor bizony úgy érezzük, meggyulladunk, ha nem kapcsoljuk be a légkondit. Ezzel pedig már bele is olvastunk az energiapazarlás kézikönyvének következő fejezetébe. Az ördögi körforgás pedig kezdődik elölről az ősz télbe fordulásával…


Fűteni és hűteni nyilván szükséges – de nem mindegy, mennyi ideig és milyen intenzitással! A gyakorlat azt mutatja, hogy nyáron egy fokot hűteni kb. 3,5-4-szer annyiba kerül, mint télen egy-fokot fűteni. Ennek a szorzónak-veszteségnek egyszerűen az az oka, hogy a nyári klimatizálást elektromos áram felhasználásával tudjuk biztosítani, magát az elektromos áramot pedig nagy részben fosszilis energiahordozókból (földgázból, kőolajból) állítjuk elő. Emiatt legalább ugyanolyan fontos megemlíteni a hűtési energiafogyasztást és hatásait, mint a fűtésre vonatkozó adatokat.

Egyenletesen kellemes hőmérséklet egy családi házban csak úgy biztosítható, ha beépítetlen tetőtér esetén a padlásfödémet, beépített tetőtér esetén pedig a ferde tetőt ellátjuk a szükséges vastagságú- és minőségű szálas szigeteléssel – emellett a ház héját is érdemes megfelelően körbeszigetelni.

Az URSA üveggyapot szigetelőanyagok megakadályozzák azt, hogy a fűtetlen padlásfödémen vagy a rossz minőségű tetőszerkezeten keresztül télen kiszivárogjon otthonunkból a meleg, ezenfelül a szigetelt szerkezet nyáron nem engedi be a ház lakóterébe a kánikulai meleget. Észrevehetően nő majd komfortérzetünk már akkor is, ha a nagy melegben az utcáról a lakásba lépünk, és akár hosszú hetekkel is kitolódhat a mesterséges hűtési igény!

A magyar piacon jelenleg a tetőbe és padlásfödémbe beépítendő üveggyapot szigetelőanyagokra vonatkozóan, a felelős építészek és kivitelezők által is támogatott hővezetési tényező értéke minimálisan 0,039 W/mK. Ez a szigetelési teljesítmény már elégséges a jó eredmény biztosításához. Természetesen amennyiben inkább a passzívház jelleg elérése a cél, ennél kedvezőbb lambdájú anyagot kell választani: akár a prémium minőségű URSA DF 32 üveggyapotot.

A szigetelés egyet jelent a hosszútávú komforttal, energia- és rezsiköltség megtakarítással.


URSA Salgótarján Zrt.
www.ursa.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

URSA hő- és hangszigetelés beépítésének menete

Ajánlatos legalább 2 réteg hőszigetelés alkalmazása, összesen minimum 25 cm vastagságban!


Fújható tetőszigetelések

Egy szigetelés nélküli családi házban az energia 35 százaléka a falakon, 25 százaléka az ablakokon, 15 százaléka a padlón keresztül, 25 százaléka pedig a tetőn át távozik. A tető hőszigetelése –...