Szigeteléssel csökkentse villanyszámláját is!

2014-04-29 11:57:53 | Módosítva: 2014-06-03 12:16:04

Szeretnénk-e később bekapcsolni nyáron a klímát, és lerövidíteni a fűtési szezont? Szeretnénk-e hűtési és fűtési energiát, és ezzel pénzt megtakarítani?


Tudjuk, hogy egy jól szigetelt ház kifűtéséhez kevesebb energia kell. De vajon az is közismert tény-e, hogy a szigetelés nyáron is energiát takarít meg nekünk?

Példaként véve egy egyszerű családi házat, egy szigeteletlen házban a fűtési szezonban jól fel kell csavarni a fűtés szabályozóját ahhoz, hogy megpróbáljuk a helyiségeket felmelegíteni. Ez azonban még mind nem elég, mert a lakóteret utána melegen is kell tartani! A melegnek pedig régi rossz tulajdonsága, hogy szökik: ki a házból, a tetőn vagy a padlásfödémen át, ha azok nincsenek megfelelően szigetelve – és ilyenkor bizony az utcát fűtjük, sok pénzért.

Szerencsés esetben egy-két hónapig „megpihenhetünk”, hiszen a tavasz és a kora nyár általában kellemes kültéri és belső hőmérsékletet teremt, azonban nagyon hamar megérkezik a kánikula, amikor bizony úgy érezzük, meggyulladunk, ha nem kapcsoljuk be a légkondit. Ezzel pedig már bele is olvastunk az energiapazarlás kézikönyvének következő fejezetébe. Az ördögi körforgás pedig kezdődik elölről az ősz télbe fordulásával…


Fűteni és hűteni nyilván szükséges – de nem mindegy, mennyi ideig és milyen intenzitással! A gyakorlat azt mutatja, hogy nyáron egy fokot hűteni kb. 3,5-4-szer annyiba kerül, mint télen egy-fokot fűteni. Ennek a szorzónak-veszteségnek egyszerűen az az oka, hogy a nyári klimatizálást elektromos áram felhasználásával tudjuk biztosítani, magát az elektromos áramot pedig nagy részben fosszilis energiahordozókból (földgázból, kőolajból) állítjuk elő. Emiatt legalább ugyanolyan fontos megemlíteni a hűtési energiafogyasztást és hatásait, mint a fűtésre vonatkozó adatokat.

Egyenletesen kellemes hőmérséklet egy családi házban csak úgy biztosítható, ha beépítetlen tetőtér esetén a padlásfödémet, beépített tetőtér esetén pedig a ferde tetőt ellátjuk a szükséges vastagságú- és minőségű szálas szigeteléssel – emellett a ház héját is érdemes megfelelően körbeszigetelni.

Az URSA üveggyapot szigetelőanyagok megakadályozzák azt, hogy a fűtetlen padlásfödémen vagy a rossz minőségű tetőszerkezeten keresztül télen kiszivárogjon otthonunkból a meleg, ezenfelül a szigetelt szerkezet nyáron nem engedi be a ház lakóterébe a kánikulai meleget. Észrevehetően nő majd komfortérzetünk már akkor is, ha a nagy melegben az utcáról a lakásba lépünk, és akár hosszú hetekkel is kitolódhat a mesterséges hűtési igény!

A magyar piacon jelenleg a tetőbe és padlásfödémbe beépítendő üveggyapot szigetelőanyagokra vonatkozóan, a felelős építészek és kivitelezők által is támogatott hővezetési tényező értéke minimálisan 0,039 W/mK. Ez a szigetelési teljesítmény már elégséges a jó eredmény biztosításához. Természetesen amennyiben inkább a passzívház jelleg elérése a cél, ennél kedvezőbb lambdájú anyagot kell választani: akár a prémium minőségű URSA DF 32 üveggyapotot.

A szigetelés egyet jelent a hosszútávú komforttal, energia- és rezsiköltség megtakarítással.


URSA Salgótarján Zrt.
www.ursa.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Csökkentse fűtésszámláit még az idén

Jönnek a hűvösebb őszi napok, és lassan beköszönt a fűtési szezon. Sokan éppen most újítják fel házuk hőszigetelését, mások még kivárnak, és vannak olyanok is, akik az elmúlt időszak...


Nedvesség és terhelés?

Egy családi ház valahogy „mindig épül”… Új épület felhúzásánál a lakó boldogan figyeli, ahogy tégláról-téglára emelkedik az álomház, majd lassan megtelnek a belső terek is tartalommal. Jöhet a...