Tisztítás természetes anyagokkal

2014-06-20 09:09:29 | Módosítva: 2015-09-16 14:17:29

Se szeri, se száma a boltok polcain található tisztítószereknek, sokszor mégis avval szembesülünk, hogy nem kellően hatékonyak. Ilyenkor érdemes kipróbálni anyáink, nagyanyáink hagyományos, természetes módszereit. Környezetvédelmi szempontból is fontos, hogy minél kevesebb vegyszert használjuk otthonunk tisztán tartásához.

WC és a lefolyó

A WC-be szórjunk 1 csomag (40 gramm) szódabikarbónát, majd öntsünk rá 1 liter 10%-os ecetet. Hagyjuk pezsegni és állni kb. fél órát, majd a WC-kefével súroljuk körbe a csészét, végül húzzuk le.Kád, mosdókagyló

Egy szivacsra szórjunk 1 csomag (40 gramm) szódabikarbónát, és súroljuk át a mosdót (a szivacs dörzsis részét ne használjuk, mert az karcolhat), bő vízzel öblítsük le.

Mikrohullámú sütő

2 dl vizet és 2 evőkanál szódabikarbónát tegyünk egy kis tálba, forraljuk 5 percig a mikroban, utána egy szivaccsal (nem kell a dörzsi részt használni) töröljük át a mikro belsejét,

vagy

1 dl vizet és 1 dl ecetet keverjünk össze, és 3 percig a legnagyobb fokozaton melegítsük a mikróban, majd töröljük le a feloldódott szennyeződést.


Zsír- és olajfoltok

Szórjunk sütőport, rozs- vagy kukoricalisztet a zsír- vagy olajfoltra, és fél napig hagyjuk rajta. Hideg vizes öblítés után mossuk ki a szokásos módon a ruhaneműt.

Sütőrács

A nedves szivacs dörzsis részét kenjük be mosószappannal, majd szórjunk rá szódabikarbónát, és alaposan súroljuk át a rácsot, végül tiszta vízzel öblítsük le.


Tűzhely

Szódabikarbónával a ráégett szennyeződés eltávolítható.

Csempe és fuga (falon és padlón is)


Egy szivacsra szórjunk szódabikarbónát, és töröljük át a csempét a szivacs nem dörzsis részével, mert az karcolhat. A fugákat a szivacs dörzsi részével is súrolhatjuk át, végül bő vízzel öblítsük le.

Fehér ruhanemű


Ha 1-2 kanál szódabikarbónát vagy 1 csomag sütőport teszünk a mosógépbe a mosószer mellé, nem szürkülnek meg a ruhák.

Fehér és színes ruhák

Oldjunk fel lereszelt mosószappant vízben, és keverjük össze mosószódával, majd adjuk a mosószer mellé.

Öblítő helyett

A ruhaneműkben lévő elasztán szálat (ami a rugalmasságot biztosítja) kioldja az öblítő, ezért egyre kevesebb ruhaneműhöz használhatunk öblítőt. A melltartókban magas az elasztán tartalom, de sok farmernadrágban is van 5-10%. Ha ezeket a ruhaneműket rendszeresen öblítőzzük, elveszítik nem csak a rugalmasságukat, de szép tartásukat is, ezért inkább 10%-os ecettel helyettesítsük az öblítőt. Az ecet nemcsak nem oldja ki az elasztánt, de felfrissíti a textília egyéb összetevőit is. Száradás után NEM lesz ecetszagú a ruha!!!

Hangyák ellen


Kiszórt sütőpor távol tartja a hangyákat.

Bögrék, poharak 

Kávé- és teafoltok sóval vagy szódabikarbónával tüntethetők el.

Bútor és fa padló

Illóolajas vízben áztatott, majd alaposan kicsavart mikroszálas kendővel töröljük át a bútorokat, fa- vagy lamináltpadlót.

Szőnyeg 


A szőnyegre ömlött folyadékot azonnal itassuk fel, majd tömény sóval vagy sós ecetes vízzel dörzsöljük. A citrom, ecet, tiszta alkohol mind alkalmasak a kárpit vagy szőnyeg tisztítására.

Általános tisztító


1 liter víz és 1-3 evőkanál szódabikarbóna vagy mosószóda,

vagy

só és ecet egyenlő arányú keveréke

A szennyeződéstől megtisztított felületet tiszta vízzel öblítsük le!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Házi szennyvíztisztító áram és mozgó alkatrészek nélkül

A kompakt szennyvíztisztító berendezéssel elsősorban családi házak, de éttermek, szállodák, iskolák, menedékházak és egyéb közösségi helyek szennyvize is tisztítható. A rendszer alkalmazásával a...


Önfenntartó passzív házak

Az Earthship, azaz földhajó néven ismertté vált önfenntartó passzív házak bármilyen éghajlatra telepíthetőek, és már számos épült szerte a világon. A földhajó olyan passzív ház, amely...