Egyéni dísztárgyak

2014-06-19 06:10:22 | Módosítva: 2014-06-19 06:11:47

Az otthonát mindenki igyekszik különféle dísztárgyakkal sajátosan egyedivé tenni. A készen vásároltak persze igényes darabok, ám ezek mellett a saját személyes élményeinkre utaló tárgyakkal is gazdagítható az otthonok lakájossága. Ezek többnyire történetekre emlékeztetnek, vagy régi emlékek őrzői. Elkészítésük ugyan saját munkát és kreatív látásmódot igényel, és különféle kellékek is szükségesek a megformálásukhoz, így viszont elkerülhető az elkallódásuk. Kialakításukhoz az alábbiakban néhány ötlettel szeretnénk kedvet csinálni.

Kedves emlékeket idéznek fel

Az ilyen szobai díszek „értékét” többnyire a hozzájuk fűződő személyes emlékeken túl a megformálásuk igényessége, ötletessége is meghatározza. Először is azt kell átgondolni, hogy milyen formában érvényesülnének a leginkább. Sok esetben az egyediségük mellett a megkomponálásuk adja a látványosságukat. Például a parti fövenyen gyűjtött kagyló vagy csigahéj halom egy kis üvegtálba szórva is jól mutathat a szekrény polcára helyezve, ám ezekből akár fali kép is készíthető. Ehhez megfelelő alaplap vagy esetleg süllyesztett képkeret szükséges. A látvány szempontjából a megkomponáltság is alapvető fontosságú.

Előbb azt kell eldönteni, hogy mint tárgyi emlékdarab, milyen alapot igényel. Védeni kell-e a portól, talpazatot igényel-e, vagy a falra akasztva vonzza inkább a tekintetet? Ez utóbbi viszonylag nem túl magas tárgyaknál, pl. régi kézimunkáknál és egyéb, míves tárgyaknál előnyös, amelyek a síkból legfeljebb 3 cm-nyire emelkednek ki. A nagyobb magasságú darabokat már talapzatra erősítve, többnyire polcon elhelyezve célszerű elképzelni.

Mivel a tárgyakat a portól is célszerű megóvni, üveglap vagy átlátszó anyagból készült búra jó védelmet biztosít e kedves tárgyaink számára. A talapzat azonban mindenképpen előnyös a kiemelésükhöz, megformálásukhoz.


A képkeretbe foglalt tárgyak elkészítése viszonylag egyszerűnek mondható. Először is a tárgyhoz illő alaplap méretét kell meghatározni. Ez minden esetben kellő szabad teret biztosítson a tárgy körül. Alaplapként vastag szürke karton, farostlemez vagy akár 3 mm vastag rétegelt lemez is használható. Az alaplap méretéhez igazodva alakítható ki a mélyített rész oldalkerete, amely majd az alaplapot fogja közre, és rögzíti is. E célra 10-25 mm széles modell lécek, vagy farostlemezből levágott csíkok is alkalmasak. Az alaplapra oldalról kell felragasztani az oldalmagasító léceket, amelyekre pedig a képkeret aljazásába illeszkedő peremlécet kell ragasztani.

A képkeretet célszerű a készen vásároltak közül kiválasztani, a mélyített táblát pedig - ha ez szükséges - ennek méretéhez igazodva kell összeállítani. Vigyázat, lehet, hogy a képkeret aljazása nem lesz elég mély az üveg és a mélyített képtábla befogadására! Ez esetben a peremléceket az üveghez és a keret széléhez kell ragasztani, pl. ragasztópisztolyból kinyomott olvadékragasztóval.

A nyers képalapra különféle anyagú- és színű fedőanyag is szükséges, olyan, ami leginkább illik a dísztárgyhoz. Ez lehet színes karton vagy bármely vékony és leragasztható anyag, pl. különféle textília, gyűrt papír stb. Magát a tárgyat a már lefedett alaplapra kell rögzíteni, majd a mélyített alaplap az üveg alá helyezve rögzíthető a képkeretbe. A képakasztó ez esetben az alaplap aljára kerüljön, így már a falra akasztható. Régi míves kézimunkák vagy lapos emléktárgyaknál előnyösek a különféle passzpartú kartonok, amelyekbe ablakot vágva lehet magát a tárgyat hangsúlyosabbá tenni.


A nagyobb méretű vagy magas emléktárgyaknál célszerűbb ezek talapzatra erősítése. A talapzat lehet szegélyléccel keretezett szép falap, vagy akár műanyagból készült darab is. Ezeket esetleg egy vékonyabb nemesebb faanyagból kivágott rátéttel érdemes igényesebbé tenni. A tárgyat ilyen esetekben lehetőleg csapra erősítve ajánlatos a talpazatra rögzíteni. Ha a viszont a felülete elég lapos, akkor kétkomponensű ragasztóba is ágyazható.

A porosodásra kényesebb tárgyak, amelyek a tisztításra is kényesek, feltétlenül átlátszó búra alá helyezendők. E célra az üveg talán a legalkalmasabb, ám a 2 mm vastag plexi vagy szerencsés esetben készen kapható átlátszó anyagú műanyag edény is megfelel e célra. Az üveg búrák méretre vágott lapokból ragaszthatók össze, a lapok élei előzőleg vizes fenőkővel simára csiszolandók. A lapok él-lap illesztéssel akár pillanatragasztóval is egymáshoz rögzíthetők.

A plexilapok ugyan könnyen megmunkálhatók, de nehezen beszerezhetők. A készen kapható átlátszó műanyag edények már kevésbé alkalmasak e célra, mert karcosodásra érzékenyek, és a formájuk sem mindig ideális e célra. Szerencsés esetekben a márkás desszertek tároló doboza pont megfelel fedő buraként. Ilyen esetekben a záró fedél mindig a hátsó oldalra kerüljön, és a doboz aljára jól megválasztott alaplapot kell erősíteni. A burákhoz vagy a dobozokhoz kecses idomlécekkel szegélyezett talpazatot is kell készíteni.


A régi kézimunka egy hasonló régi képkeretbe és passzpartúba illesztése után már csak a keret aranyozási hibáit kellett kijavítani, hogy családi emlékké váljon


Személyes élmény fűződik a tengeri csillaghoz, amelynek méltó keretet ad a készen vásárolt keret alaplapjára ragasztandó selyem alapborítás


A selyemalap gyűrött felülete jól utánozza a tengervíz finom hullámzásának illúzióját


Ez a szép és elég méretes csiga emlékezetes dísztárggyá vált azzal, hogy az alakjához illő ovális talapzatra lett erősítve


Az érdekes, méretes kőzetminta is látványos dísszé válik, ha kellő talapzatra van felerősítve


A tengerparton személyesen gyűjtött különféle csigák kompozíciója jó elrendezéssel, és keret alaplapjára ragasztva, falra akasztva, vagy akár vízszintes helyzetben is jól mutat a szekrény polcánBecses dísztárgy lehet akár egy igényesen összeállított modell is, ha talapzatra és porvédő búra alá helyezve kerül a polcra

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Modellek lakásdíszként

A modellépítőket, gyűjtőket egyéni érzelmi kapcsolat is köti a kedvenceikhez. És ezeket igyekeznek is láthatóvá tenni. Legnagyobb ellenségük a por, ami ellen elég nehéz védekezni, hogy közben...


Képkompozíciók

A fotózás tömeghobbi. Fényképezőgépre sincs már szükség egy-egy érdekes, vagy emlékezetes pillanat megörökítéséhez, atelefonok képesek erre is. Ezekből a képekből viszont érdemes különféle módon...