Pénzfelvétel ATM-ből

2014-05-30 11:05:59 | Módosítva: 2014-05-30 11:07:32

Az új jogszabályok szerint 150 ezer forintig mindenki kezelési költség nélkül leveheti fizetését, nyugdíját, egyéb járadékát bankszámlájáról. Ezt jelenleg havonta 2 alkalomra bontva teheti meg, és az szükséges még hozzá, hogy a bankjánál vagy interneten keresztül regisztrálja; élni kíván ezzel a lehetőséggel.


A lehetőség politikai és gazdasági hasznosságával nem kívánunk foglalkozni, épp elég érvet és ellenérvet hallhatnak, olvashatnak róla. Mi a tranzakció minél biztonságosabb lebonyolításához szeretnénk néhány tanácsot adni. Mert bizony látunk abban némi veszélyforrást, hogy egy-két millió nyugdíjas, kismama és más – könnyű prédának látszó – polgártársunk több 10 ezer forinttal távozik a pénzfelvevő automatától, és hazafelé indul. Ez az egész jól észrevehető, követhető, bizony, a rossz szándékúaknak magas labda!

Néhány tanács

– Sok szakember azt javasolja a nyugdíjasoknak, hogy térjenek vissza a régi szisztémához, és nyugdíjukat készpénzzel hozassák ki a postással.

– Aki szereti a bankkártyáját, így a számláját is használni, de az ingyenes pénzfelvétel lehetőségét is ki akarja használni, az fokozott óvatossággal járjon el.

– Lehetőleg ne utcai pénzfelvevő automatához menjen, hanem olyanhoz, ami a bankon belül, zárt térben van.

– Ha lehet, ne egyedül menjen az ATM-hez, vigyen magával egy kísérőt. Az különösen jó, ha a megbízható kísérő egy életerős fiatalember!

– Bár tudjuk, hogy késő délutáni, esti órákban nem kell sorban állni, ennek ellenére mindig forgalmas napszakban menjünk az automatához; a sok ember nagyobb biztonságot jelent.

– Az ATM megfigyelő kamerájában ne bízzunk, az csak az automata előtti teret figyeli, pár méterrel odébb már nem lát.

– A kivett készpénzt ne egy könnyű kistáskába tegyük, amit kitéphetnek a kezünkből, hanem tegyük belső zsebbe, magunkra kötött, pántolt táskába.

– A pénzfelvétel után figyelhetnek, követhetnek minket, várván a megfelelő alkalmat. Jó, ha mihamarább haza térünk, kísérőnk az ajtóig velünk tart.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Garázsok biztonsága

A garázsban tartott autókat tulajdonosaik nagyobb biztonságban tudhatják. Ám ez esetenként csalfa illúzió, mert némelyik garázskaput bizony illetéktelenek is könnyen nyithatják. Különösen igaz ez a...


Gyerekbiztos kert

Egyik korábbi számunkban már esett szó arról, hogy a gyerekek számára kialakított játszórésznek milyen követelményeknek kell megfelelnie a kerten belül. Ám idővel a gyerek az egész kertet "belakja"...