Kutyák és macskák a kertben

2014-06-23 15:06:38 | Módosítva: 2014-06-23 15:14:42

Családi házak kertjeiben a kutyák, macskák mozgásterét, és esetenként a rossz szokásaikat elég nehéz csupán csak neveléssel kordában tartani. A gyorsabb eredmény eléréséhez érdemes korszerű, a számunkra kellemetlen tevékenységüket kordában tartó eszközöket vagy szereket is igénybe venni.

Korlátozó megoldások

Az ápolt kertekben szabadon kószáló házi négylábú kedvencek sokszor kárt okozhatnak a dísznövényekben, sőt esetenként a dolgukat is olyan helyen végzik el, ahol ennek a növények látják a kárát. Ez a rossz szokásuk viszonylag alacsony, legfeljebb 50 cm magas ágyáskerítésekkel esetenként kivédhető, ám léteznek erre más módszerek és eszközök is. Az ilyen kerítések ugyanis csupán néhány becsesebb növény köré telepíthetők, és nem is mindig hatásosak.

A kényesebb növényeket és közvetlen környezetüket azonban elkerüli a kutya, macska, ha számukra kellemetlen, és ezért elriasztó hatású permettel fújjuk le azokat, vagy esetleg növények előtti területet. Az ilyen spray-knek beltérben is jó hasznát lehet venni, pl. kényes bútorok, berendezési tárgyak védelménél, amelyekre elég egy kevés riasztó spray-s permet, és az állat már el fogja kerülni ezt a területet, a számukra kellemetlen illatanyaguk miatt. A kipermetezett folyadék emberre, és a környezetre egyaránt veszélytelen, szabadban és zárt térben is használható. Beszerezhetők kimondottan kutyákra vagy macskákra, továbbá mind a két állatra is elriasztó hatóanyagú spray-k.


A sűrített levegős, süvítő hangot adó spray is elég hatásosan elriasztja a kutyákat, macskákat a számukra tilos helyek közeléből, ám ez csak alkalmilag használható, mert a házi kedvenceket nem lehet folyamatosan szemmel tartani. Ezt inkább akkor célszerű bevetni, ha láthatóan élelem lopása, vagy hangos ugatás ténye forog fenn. Az ilyen süvítő hangtól az állatok eliszkolnak a kényesebb bútoroktól, és egyéb védeni kívánt helyektől, így inkább nevelő hatású segédeszközként célszerű használni, ahol a saját hangunk már nem elég hatásos. Ennek van ultrahangot kibocsátó, lézeres irányzékú változata is, amely 180 fokos hatószögben, 50 m-es hatótávolságban zavarja el az állatokat.

Hasonló ehhez az elemes mozgásérzékelővel ellátott és vezérelt riasztó spray is, amely azonban csak egy kis terület védelmét biztosítja. A flakonon állítható a mozgásérzékelő iránya, és a spray permet kibocsátásának a magassága is. Az ilyen mozgásérzékelős riasztó spray ugyan felügyeletet nem igényel, viszont csak a kihelyezés környékéről zavarja el a macskákat.Hathatósabb területvédelmet biztosít a kutya, macska riasztó por, amely bárhol kiszórható, és az ember, sőt a növényzet számára sem zavaró a hatása. A por az illatanyagával állja útját a négylábú „érdeklődőknek”, és 2 hónapig is kitart az elriasztó hatása. Hasonló a hatása mind két állatra a szórókristályos zselés riasztónak is, amelyek lebomlásuk során keletkező illóanyagaival tartja távol a védett hely közelétől a kutyákat és a macskákat. A távoltartó zselé anyaga akár néhány hónapig is hatékony területi védelmet biztosít a kiszórás helyén belül. Ezekből a szerekből elég 1 m2-nyi területre néhány kanálnyit kiszórni, és az illatanyaguk még a vakondot is elriasztja. Jelentősebb csapadék esetén azonban nem árt újabb adag kiszórásával megerősíteni a kívánt terület védettségét.

A kutyákat, macskákat számos ultrahangot kibocsátó, automatikus és mozgásérzékelővel vezérelt riasztó készülékkel is távozásra lehet bírni. Ezek általában elemmel működnek, és hatószögük 80 fok horizontálisan, függőlegesen azonban csak 12 fok, ezért elhelyezésük magassága elég meghatározó a riasztó hatás szűk pásztája miatt. A hatótávolságuk általában csak 6 m, de van ennél sokkal nagyobb is. Az ilyen elektronikus riasztók által kibocsátott hangfrekvencia 21-25 kHz között többnyire pulzálóan változó magasságú. Ezeket a készülékeket a kertekben célszerű kihelyezni, mivel a tokozásuk vízálló, és hatótávolságuk itt érvényesíthető ideálisan.


Beszerezhetők elterelő hatású, vízsugaras készülékek is. Ezekhez természetesen kert locsolótömlős csatlakoztatás szükséges. A legyezőszerűen szétterített vízsugarat mozgásérzékelő hozza működésbe, és hatótávolságuk akár 10 m is lehet. A készülék 8 másodpercenként újra aktiválódik, ha az állat újból a mozgásérzékelő hatótávolságán belülre kerül. A kifecskendezett víz sugárszöge, magassága állítható, így elég széles területhatár védelmét látja el, különösen ha több készülék kerül kellő távolságban telepítésre. Ezek között azonban mindig csak az fog aktiválódni, amelyiknek a mozgásérzékelője „behatolót” érzékel.


A kutyák szabad mozgását különféle kerítésekkel is be lehet határolni, ám erre is van más megoldás, nevezetesen az elektronikus kutya kerítés, amelynek létezik „macskákra szabott” változata is. Mindegyikhez speciális nyakörv szükséges, amely egyben egy vevő, és több fokozatú impulzusokat kibocsátó adó is. A kijelölt területet esetenként vezetékkel lehet körülhatárolni, ami a központi adó jeleit a nyakörv vevőegységéhez juttatja. Túlzott határközelítés esetén előbb figyelmeztető, majd egyre erősebb impulzusokkal kényszeríti az állatot, hogy távolodjon a határt jelentő vezetéktől. Ennek másik változata a vezeték nélküli kutyakerítés, amelynél csak egy központi adó egység állandó jeleket sugároz, és ezt észleli az állat nyakára csatolt nyakörv vevőegysége, ami több hangimpulzussal figyelmezteti a kutyát a határ szélének megközelítésére. A készülék hatótávolsága 3-55 m között szabályozható, és akár több állatot is – még macskát is - képes a megszabott határok között tartani.


Akit pedig a gyakori hangos kutyaugatás zavar, az a különféle ugatásgátló nyakörvek valamelyikének felcsatolásával redukálhatja ebének ugatását. Ezek a nyakörvek érzékelik a kutya nyakán az ugatás keltette rezgéseket, és azonnal egyre erősebb impulzusok kibocsátásával késztetik az ebet arra hogy ne ugasson tovább. Ennek létezik sprés változata is, amely az első ugatás után a kutya számára kellemetlen illatú permet fúj az állat orra alá, ami minden ugatás után addig ismétlődik meg, míg abba nem hagyja a gazdi számára kellemetlen „kutyakommunikációt”. A kipermetezett spray az állatokra ártalmatlan illóanyag, és töltő flakonból után tölthető a nyakörv tartálya. Az ilyen nyakörveknek a feltételes reflexek miatt nevelő hatásuk is van, mert egy idő múlva még a leghangosabb kutyák is leszoknak a kellemetlen és hosszas ugatásról.


Külső és belső térben is hatásosak az illóanyagukkal ható riasztó spray-ok


A spray-k permetjét a bútorokra és az állatok számára tiltott helyekre kiszórva elriasztják őket ezektől a területekről


A kertben a kutya, macska riasztó porok kiszórása is hatásos védősávot biztosít a mögöttes területnek


A porok kiszórásával a növények és akár nagyobb területek is megvédhetők a házi kedvencek garázdálkodásától


Viszonylag kis területi rész védelmére a mozgásérzékelős riasztó spray is hatásos lehet


Alkalmi elriasztásra az ultrahangos kézi riasztó is alkalmas


Általánosan alkalmazhatók a kertekbe telepített, mozgásérzékelős és ultrahangot kibocsátó kutya, macska riasztók


A váratlan vízsugárral elriaszthatók a kutyák és a macskák isAz ilyen vízsugaras állatriasztók is mozgásérzékelősek, de locsoló­csöves csatlakozás is szükséges a működésükhöz


Egy megadott területen belül tartható a kutya az ultrahangos kutyakerítéssel, amely a nyakörv impulzusaival hat az állatra


A kertbe telepített, mozgásérzékelős és ultrahangot adó riasztó is határt szabhat a kutya és macska mozgásának


A gyakori és hangos ugatás is nagyon zavaró lehet egy csendes környéken


A zavaró kutyaugatást egy speciális, impulzusokat adó nyakörvvel lehet csökkenteni

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kőelrendezés kicsit másképp

Nem nehéz valami újszerűt létrehozni, nagyjából annyi kell hozzá, hogy ne úgy csináljuk, ahogy szokás, hanem pont másképp. A kertben a kövek is a látvány részei, egy japánkertben például...


Haszonnövények társbérletben

A kiskertek többnyire szűkös területe miatt egy-egy gyümölcsfa, esetleg szőlőtőke vagy éppen rózsatő –legyen az bármennyire is értékes – már helypazarlónak bizonyulhat, vagy el sem fér. Ezen...