Dekorációk lakásban, kertben

2014-05-30 10:39:11 | Módosítva: 2014-05-30 10:55:12

A szobai és kerti növényeink körül van számos élettelen elem, melyek annak ellenére, hogy élettelenek, élőbbé, természet-közelibbé képesek varázsolni a növények csoportjait. Ilyenek a kövek, vaskos faágak, gyökérmaradványok, a víz.

Fából, kőből

Ha természetes körülmények között is megtalálható elemeket helyezünk növények környezetébe, azzal jelentősen növelhetjük dekorációs értékeiket, emellett életkörülményeik is javulhatnak. Például, ha egy szobaszökőkutat vagy egy kerti csobogót helyezünk ki, azzal a látvány mellett a terület mikroklímáját is javítjuk a páratartalom növelésével. Fatörzs, gyökér darabok is jól mutathatnak növények háttereként, vagy a kövekkel is hasonló hatást érhetünk el.

A víz nélkülözhetetlen a növények számára, hiszen a gyökerükkel a tápanyagokat csak vízben oldott állapotban képesek felvenni. A víz azonban dekorációs célú is lehet emellett, egy kerti tó, csobogó, madáritató tál vagy szökőkút esetén. Ezek megemelik közvetlen környezetük páratartalmát, aminek köszönhetően száraz időszakban kevesebb a növények levelein a kipárolgás.

A feng shui jelentése szél és víz. Már az elnevezés is jelzi, hogy a víznek – mint életet adó elemi erőnek – kiemelt szerep jut a térrendezésben is. A feng shui azt vizsgálja, hogy a természetes vizek milyen hatást fejtenek ki a környezetükben lévő településekre, épületekre. Bizonyára sokan megtapasztalták már, hogy milyen különböző hatással van a víz az emberre: megnyugtató a tengerparton, vagy egy csendes folyó partján ülni, energiát adó egy vízesés mellett némi időt eltölteni, de félelmetes is lehet a medréből kilépő folyót látni.

A fatörzsek, gyökerek is jó dekorációs elemek lehetnek. A vékony fűzfavesszőkről például lombfakadás előtt könnyen le lehet húzni a kérget, és az így megkopasztott ágak megszárítva szép fehérek lesznek. Az öregebb törzsdarabokat a dekorációs célú felhasználásuk előtt némiképp érdemes felkészíteni új feladatukra. Egy erős gyökérkefével távolítsuk el a port, földdarabokat és a kéregről könnyen lehulló részeket. Ezután mossuk meg a fát, majd miután megszáradt, valamilyen színtelen felületkezelővel kenjük át. A lakk fényessé teszi, de könnyen por mentesíthető lesz. A lenolajkence nem teszi fényessé, így természetesebb hatású lesz, ám hosszú ideig jobban fogja majd a port, amíg a kencét rendesen be nem szívja a fa, és ki nem szárad a felülete.

A kövek is sokféleképpen használhatók kerti dekor elemként. Természetes formájukban is, de lapot vágva belőlük burkolatként is alkalmazhatók. A kertépítészetben leggyakrabban használt kőzetek az üledékes mészkőfélék, és a vulkáni eredetű kőzetek, mint például a gránit. A mészkő 90%-nál nagyobb CaCO3-tartalommal rendelkezik, a karbonátos kőzetek egyik csoportját alkotja. A mészkő olyan üledékes kőzet, melynek a szemcséi üledékgyűjtőben (medencében) jöttek létre az ott élő szervezetek tevékenysége folytán. A mészkő a leggyakoribb üledékes kőzet: bár a földkéregnek csak néhány százalékát teszi ki, a felszínen látható kőzetek közt a leggyakoribb kőzetfajta.

A mészkövek egyik csoportja szárazföldi (tavi) környezetben képződik, kémiai kiválással. Ezeket összefoglalóan édesvízi mészkőnek nevezzük. A mészkövek zöme tengerben képződik, változatos üledékképződési környezetben: árapályöv, sekélytenger, nyílttenger, mélyvízi környezet stb. A kevert kőzettípusok esetén a mészkövek a legalább 90%-nyi Ca-karbonát mellett tartalmazhatnak 10%-ban homokot, kőzetliszt és agyag szemcséket. Ezeket márgáknak, illetve meszes homokköveknek nevezzük, melyek színe sárgás.A magmás kőzetek pedig többkomponensű kőzetolvadékokból keletkező kőzetfélék, amiket összetételük és keletkezési helyük szerint, kristályosodási fokuk szerint osztályozunk. A vulkáni kiömlési kőzetek a láva megszilárdulásával keletkeznek, akkor, amikor a magma a felszínre jut. Ekkor kristályai aprók lesznek, sokszor csak mikroszkóppal figyelhetők meg. Ilyenek például a bazalt (sötét színű, kis- és nagykockakő burkolatú utak anyaga), az andezit vagy a riolit. Vulkáni törmelékes kőzetek a vulkanoklasztitok, robbanásos vulkánkitöréskor a levegőbe jutó lávadarabok megszilárdulásával keletkeznek.

A mészkövek a csapadék hatására kissé mállanak, de a vulkanikus eredetű kőzetek időt állóbbak – ezt vegyük figyelembe használatukkor, amiből az is következik, hogy a mészkőből kioldódó ásványi anyagok megváltoztatják a környezetükben a talaj kémhatását. míg a mészkövek világosak, a vulkanikus kőzetek sötétek.

A képösszeállításban is látható, hogy ezek az élettelen természeti formák mennyiféleképp alkalmazhatók kertünk és lakásunk dekorálására.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Képek és dísztárgyak

Minden lakás és ház hosszú tervezés után nyeri el formáját és sok ember összetett munkájának eredménye. A látható kép akkor lesz teljes, ha személyessé is válik. A személyesség lényege, pedig a...


Függő asztalok

Képes, ötletadó összeállításunkban aközös, hogyvalamennyi bútordarab fel van függesztve, vagy a mennyezetről lógó kötélzetre vagy valamilyen állványszerkezetről lelógatva. A bemutatott darabok...