Parkettás problémák

2014-06-19 05:54:36 | Módosítva: 2014-06-19 06:00:12

Régi parkettáknál előfordul, hogy egyszer csak a parketta lécek felületén apró lyukak és mellettük fűrészporszerű kis kupacok jelennek meg. Mi ennek az oka? A fapadlóban valamilyen farontó rovar telepedett meg. Nem biztos, hogy szú, lehet kopogóbogár vagy más bogár is. Valószínűleg elég mélyen berágta már magát a faanyagba, és nagyon nehéz onnan – a padló felszedése nélkül – kiirtani. Ezt csak 60 fok feletti szárítással lehetne elvégezni, ami esetleg szétszárítaná a parkettát.

Kételyek és megoldási lehetőségek

Egy kísérletet azonban megér, hogy a padló teljes felcsiszolása után a nyers fafelület többszöri rovarlőszeres (pl. Xilamon) átkenése után újra lakkozzuk. Ez hosszadalmas és elég kiszámíthatatlan megoldás. Helyette a parketta teljes átcserélése jobb megoldás, feltéve ha sikerül kellően elő-hőkezelt minőségi parkettát beszerezni.

Sokaknak gondot okoz a parkettájuk recsegése. Vannak, akik szőnyegpadló ráfektetésével kívánják ezt megszüntetni. Ez nem elég hatásos megoldás, és csak halkabbá teszi a padló recsegését. A fapadló befülledése pedig csak akkor kerülhető el, ha nem gumi hátoldalú szőnyegpadló kerül a felületére. Az igazi megoldás az ilyen problémákra, ha felszedik a parkettát, kiegyenlítik az aljzatot, és arra ragasztják fel a szőnyegpadlót. Viszont a parketta teljes felújításával is megszüntethető a recsegés, és még a poratkák sem telepednek meg a felületén. Egyik megoldás sem olcsó, viszont az utóbbi jobban megéri a ráfordítást.


Lakásfelújításoknál nem ritka a válaszfalak elbontása távolabb helyezése. Ilyenkor a meglevő parketta burkolatot ki kell pótolni. Régi parketták esetében ez néha a lécek méretei miatt elég nehéz, de megoldható. Arra viszont számítani kell, hogy a pótlás mindig el fog ütni a régi „beérett” parketták színtónusától. Egyébként évek során az állandóan azonos helyen levő, szőnyegek alatti padlófelületek is árnyalatnyival világosabbak maradnak, mint a szabadon maradt részek, amit a lakkréteg évek során bekövetkező sárgulása okoz. Ez azonban a padló újracsiszolása után eltűnik, míg a kipótolt padló tónuskülönbsége szinte alig fog változni.

Az is sok esetben problémát okoz, hogy a parkettalécek összeszáradása miatt a lécek között 1-2 mm-es hézagok alakulnak ki. Ezeket általában a parketta felcsiszolásakor - az első csiszolást követően - a lemunkált por és lakk összekeverésével készített masszának a hézagokba simításával eltüntethetjük. A közbenső csiszolással a hézagokba simított és megkötött massza feleslege, és a hézagok is eltűnnek a parketta felületéről.

Utólagosan is eltömíthetők a lécek közötti hézagok, ha Parketta fugázó tömítőt (Mester, Palma) préselnek kinyomó pisztoly segítségével a résekbe. A fugázó anyaga vízzel hígítható, így lakkozott parkettán is alkalmas a rések eltüntetésére, ha a besimítás után az anyag feleslegét nedves gumilappal felszedik, majd száraz ruhával áttörlik a parketta felületét. Ez az anyag egyben rugalmas ragasztó is, így kevésbé hajlamos a kipergésre. Ez a módszer eléggé időigényes, ám lehetőséget ad a felület teljes felcsiszolása nélküli hézagtömítésre.

Padlófelújításoknál előforduló hiba, hogy az újrarakott, vagy teljesen új parketta egy idő után felpúposodik. Ennek szinte kivétel nélkül a nedvesség az előidézője. Gyakran az aljzat vagy az azt kiegyenlítő réteg nem megfelelő kiszáradása az oka. Azonban a nedvesség nemcsak alulról, a falak felől is jöhet. A lényeg, hogy amíg ez az ok nem szűnik meg, a burkolat felpúposodása is újból előállhat. Ezért kell megbízható szakemberrel végeztetni a padló felújítását, akinek megfelelő eszközei vannak a nedvesség mérésére. A felszedett vagy új parkettaléceket is akklimatizálni kell, hogy kellően kiszáradt állapotban kerüljenek lerakásra. Ha megfelelően kiszáradt a helyiség, és a burkolatot is szakszerűen rakták le, nem kell tartani a burkolat felpúposodásától.

Az aljzat teljes kiszáradása tehát nagyon fontos a parketta alakváltozása miatt. A parketta beépítésének előfeltételeként a gyártók a betonaljzat teljes kiszáradását (max. 2-3% nedvesség-tartalmát) írják elő. Házilagos kivitelezésnél, ahol nem áll rendelkezésre műszer, egy nagyobb PE fólia darab aljzatra terítésével, és a szélek leragasztásával, 24 óra elteltével nagy bizonyossággal megállapítható, hogy az aljzat teljesen kiszáradt, vagy sem. Ha a fólia belső oldalán ez idő alatt nem gyűlik össze párakicsapódás, és a beton színe sem változik meg a fólia alatt, akkor biztosan száraz az esztrich, és rá lehet fektetni a parkettát, vagy egyéb faburkolatot.

Kissé egyszerűbb megoldás, ha a beton felületét felsöpörve a por száll és nem áll össze apróbb galacsinokká, akkor valószínűleg eléggé kiszáradt. Ismert még a papírgyújtásos ellenőrzési módszer is, amikor a betonra tett nagyobb papírdarabot meggyújtják, és ha alatta nem lesz sötétebb tónusú a beton, száraznak tekinthető. Ez utóbbi két módszer azonban nem mondható korrektnek, mert csak hozzávetőleges eredményt ad.

Volt egy időszak, amikor a parketta ragasztására Bonobitot használtak. Ha viszont nem pormentes felületre, és kellősítés nélkül használták, akkor a ragasztás idővel tönkremegy, és a parketta recsegni kezd. Sőt a réseken esetleg a porló ragasztóanyag a padló felszínére is kijuthat. Ezen csak egy teljes padlófelbontás, majd a betonfelület felcsiszolása segíthet. Ezt követheti a korszerűbb és főként tartósabb ragasztóanyagok valamelyikével történő újbóli leragasztás. Ehhez természetesen a lécekre tapadó Bonobitot is el kell távolítani, hogy az újbóli leragasztásukat ne gátolja, pontosabban ne gyengítse az új ragasztóanyag megfelelő tapadását és a lécek rögzítését. Ez nagy munka de, megéri, mert ha pl. laminált padlóval fedik le a régi parkettát, akkor a feketés por talán nem tud a felszínre kerülni, de a padló recsegése nem fog megszűnni. Ezért az ilyen már kritikus állapotú régi parketta teljes felszedése és szakszerű ismételt lerakása a jó megoldás.


Ritkán előforduló, ám nehezen orvosolható probléma a parketták szuvasodása, amely durva felületi hibákat okozhat


A parketták recsegését a lécek nem megfelelő rögzítése okozza, ám újbóli lerakással megszüntethető


A régi parketta összeszáradása miatt a lécek között kialakuló hézagok csiszolatpor és lakk keverékével besimítva eltüntethetők


A lécek közötti hézagok vizes bázisú fugázó tömítővel csiszolás nélkül is eltüntethetők


A parketták felpúposodása mindig nedvesség hatására következik be


A felszedett parkettaléceket újbóli lerakásuk előtt hézagosan egymásra rakva, letisztítva a szobában kell „akklimatizálni”


A régebben Bonobittal leragasztott parkettalécek a nem megfelelő kellősítés miatt felválhatnak


A régi parketta burkolat felcsiszolva, lakkozva szinte teljesen megújul

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fapadlók felújítása csiszolással

A fapadlók szépségét a fa természetes színe és az ápoltsága adja meg. Végső soron a padló adja meg a lakóhelyiségek alapját, ami viszont nem örökéletű, és még gondos ápolás mellett is egy idő...


Parketta hézagok eltüntetése

A faparketták mondhatni elegáns és nagyon szép alapot adnak egylakóhelyiségnek. Az ilyen burkolatok természetesen ki vannak téve ahasználatból adódó állandó kopásnak. Ezt különféle felületi...