Fűtés napkollektorral

2014-05-30 10:58:40 | Módosítva: 2014-05-30 11:03:04

Az egyre terjedő napkollektorokat elsősorban használati melegvíz előállítására, illetve medence fűtésére alkalmazzák. Logikusan következik ez abból, hogy ezek a berendezések kora nyártól kora őszig működnek a legjobb hatásfokkal. Ezekben az időszakokban lakásfűtésről még nem szoktunk beszélni.


Mindezek ellenére a napkollektornak jelentős szerepe lehet a fűtésben is. Bár a kollektorok valóban a nyári időszakban működnek a legjobb hatásfokkal, de egyáltalán nem elhanyagolható az a fűtőteljesítmény sem, amit tavasszal és ősszel képesek leadni, de még télen is jelentősen hozzá tudnak járulni a fűtési költségek csökkentéséhez.

Vákuumcsöves a jó megoldás

Egy jól méretezett napkollektorral a tavaszi és őszi időszakokban teljes egészében el lehet látni a fűtést, a fűtőberendezés akár ki is kapcsolható. És még a téli időszakban is a teljes hőenergia igényt 15-30%-kal tudja csökkenteni a kollektorok által termelt hőenergia.

Fűtési célra leginkább a vákuumcsöves napkollektorok alkalmasak, mert ezeknek a hatásfoka laposabb és változó Nap beesési szög mellett sokkal jobb, mint a síkkollektoroké, a hőveszteségük kb. 40%-kal kisebb. A vákuumcsöves napkollektorok előnye – téli használat esetén különösen –, hogy a hengeres felületük miatt a nap hosszabb ideig éri őket merőleges beesési szögben.

A csövekben felmelegedő folyadékot keringtető szivattyú szállítja egy hőcserélőbe. Itt adja át a fűtőközeg az energiát a központi fűtésrendszerben áramló fűtővíznek. A rendszer – elvéből adódóan – nem képes magas hőmérsékletű fűtővizet előállítani (illetve, amikor tudna, akkor nincs szükség fűtésre), ezért leggazdaságosabban az alacsony hőmérsékletű felületfűtésekkel – padlófűtés, falfűtés – képes együtt dolgozni a napkollektor. A padlófűtési rendszerben 30-40 °C-os fűtővíz kering, ezt a tavaszi-őszi időszakban a napkollektor önmagában is elő tudja állítani. A téli időszakban pedig kapcsol a gázkazán, a hőszivattyú, vagy akár a vízteres kandalló is szolgáltathatja a hiányzó energiát.

Alacsonyhőmérsékletű radiátorokkal is

Nem teljesen reménytelen egy már meglévő radiátoros központi fűtés rendszerhez is használni a napkollektorokat, mert ma már kaphatók ún. alacsony hőmérsékletű radiátorok is. Ezeknek sugárzó felülete sokkal nagyobb a hagyományos típusokénál, így 45-55 °C fokos előremenő vízhőmérsékleten is képesek a szükséges hőenergiát leadni. Ilyen radiátorokat lehet használni a hőszivattyús fűtésrendszerekhez is. Ez nagyon előnyös akkor, ha valaki hőszivattyús, vagy napkollektoros fűtésben gondolkodik, de mégsem kíván valamilyen okból padlófűtést vagy falfűtést alkalmazni.

A nyári időszakban a napkollektorok hőenergiáját medencefűtéshez, illetve használati melegvíz előállítására lehet használni. Ha erre nincs mód vagy igény, illetve használati melegvízhez nem tudnánk teljesen felhasználni a keletkezett energiát, akkor meg kell óvnunk a kollektorokat a túlzott felmelegedéstől; a csövekben akár 300 °C fok felé is mehet a fűtőközeg hőmérséklete, ami károsítaná a berendezést. Ezekben az időszakokban a napkollektorokat le kell fedni, árnyékolni kell.

Általános tapasztalatok alapján egy épület fűtési céljára 10 m2-enként kb. 0,5-0,9 m2 vákuumcsöves napkollektor felület szükséges. A puffer tartályként is funkcionáló víztároló méretével pedig úgy kell kalkulálnunk, hogy 1 m2-nyi napkollektor felülethez legalább 60-80 l víz kell, ezekből nagyjából kiszámítható a tárolótartály szükséges mérete. Egy 60 négyzetméteres épület esetén a fenti adatokat figyelembe véve nagyságrendileg minimálisan 6 m2 napkollektor felületre és minimálisan 400 literes puffer víztartályra lenne szükség a napkollektoros fűtés megvalósítására. A pontos méreteket természetesen szakembernek kell kiszámítania.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Beszéljen a kényelemért

Már az összes Ariston fűtőberendezését könnyen kezelheti hangvezérléssel, és teljes mértékben integrálhatja az Apple és az Amazon Smart Home rendszereibe. Az optimális kényelem soha nem volt még...


Hogyan spóroljunk az energiával?

A Nemzeti Épületenergetikai Stratégia kapcsán az épületgépészeti szakmában vita folyik. Mi a gazdaságosabb, ha fűtőberendezéseink hatásfokát növeljük, vagy eleve csökkentjük a szükséges energia...