Parketta hézagok eltüntetése

2016-04-13 15:06:54 | Módosítva: 2016-04-13 15:09:50

A faparketták mondhatni elegáns és nagyon szép alapot adnak egy lakóhelyiségnek. Az ilyen burkolatok természetesen ki vannak téve a használatból adódó állandó kopásnak. Ezt különféle felületi bevonatokkal, pl. lakkozással, viaszolással szokás védeni. Ám a fa még holtában is „élő” anyag, és idővel kiszárad. A parkettalécek összeillesztéseinél ezért egyre szélesebb hézagok keletkeznek, ami ugyan a lécek átrakásával megszüntethető, ám ez elég költséges, és csak nagyon hézagos parkettáknál érdemes elvégezni. Olcsóbb megoldás, ha a parketta felcsiszolásakor e réseket lakkal összekevert massza besimítással töltik ki.

E művelet eredményeként az utolsó csiszolás után a lécek közötti hézagok szinte teljesen eltűnnek. Ezen kívül azonban léteznek más hézagkitöltő anyagok is, amelyekkel a felületek felcsiszolása nélkül tüntethetők el a fa összeszáradása miatt kialakult hézagok.

A lakkal kevert csiszolóporos réstömítések hátránya, hogy idővel kiperegnek, és akármilyen ápolt még a padló bevonata, a kialakuló rések – amelyek többnyire a faanyag kiszáradása miatt jönnek létre – elcsúfítják a parketta felületét. Ez főként a nagyon régi, vagy a nem kellően kiszárított parketták esetében jelentkezik szembeszökően. Igaz, hogy többnyire 4-5 év alatt alakulnak ki a hézagok, ám ezekbe egyre több por rakódik le, és nem éppen szép látvány.

Ezt azonban késleltetni lehet, ha már a csiszoláskor nem a merev, hagyományos lakk és csiszolóporos réskitöltő masszával töltik ki a lécek hézagait, hanem a csiszolóport pl. a lakknál jobb tapadást biztosító, poliakrilát anyagú Bona Mix&Fix vagy Gab Master adalékanyaggal összekeverve dolgozzák be a résekbe. Ezek a gyorsan száradó, tartós tömítő keverékek akár 3 mm széles hézagok eltüntetésére is használhatók, és parkettacsiszoláskor alkalmazhatók előnyösen.


Hasonlóan használható az Artelit ugyancsak jó tapadású, de oldószeres hézagkitöltő parkettakittje is, amely 5 percen belül szárad, és egyéb repedések, mélyebb karcok feltöltésére is alkalmas. Ezek az anyagok azonban csak a parketta teljes felcsiszolásakor használhatók. Előnyük, hogy tartósabbak, rugalmasabbak és szinte elhanyagolható a későbbi kihullásuk a résekből.

Fugatömítők, felcsiszolás nélkül

Ha a parketta felülete még nem igényli a teljes felület felcsiszolását, viszont a hézagok már szembe ötlők, akkor is van lehetőség ezek eltüntetésére. Számos, utólag a résekbe préselhető, jó tapadású és rugalmas anyagú hézagkitöltő, pl. a Gab Master és a Mester parketta fugázó és tömítőt, vagy a Tytan-, Soudal- Palma, Pattex parketta fugázótömítőket is lehet használni a lakkozott felületű parketták hézagainak a kitöltéséhez. Ezek általában kartusos kiszerelésűek, és így kinyomó pisztoly segítségével könnyű az anyagukat alaposan a résekbe préselni. Mivel a tömítőanyagok többnyire vízbázisúak, a résekbe simítás után a feleslegük még frissiben, nedvesen eltávolítható a lakkozott felületről. Több színben kaphatók és tartósan elasztikus tulajdonságúak. Ezen túlmenően nemcsak kitöltik a hézagokat, hanem a parkettarések széleihez is tartósan hozzá tapadnak, és még a széles réseket is képesek kitölteni. Külön felületi utókezelést nem igényelnek, mert elsimított felületük általában víztaszító. A színüket jól kell megválasztani, hogy az anyaggal kitöltött hézagok alig legyenek észrevehetők. A lényeg az, hogy a réskitöltő massza megszilárdulása után jól tapadjon a résekbe, és anyaga elasztikus legyen, hogy követni tudja a további hézagtágulásokat.

A fugatömítők használata előtt a réseknek kellően tisztának kell lenniük, és ha a rések mélysége meghaladja a 10 mm-t, háttérkitöltő anyagot kell használni. A kartusos kiszerelésű tömítőknél a kinyomó csőrt megfelelő méretre kell vágni, hogy a keskenyebb hézagokba is beférjenek. Az anyagok azonban a keskeny résekbe, hézagokba simítólapra kinyomva is bepréselhetők. Mint azt a fugázási munkáknál szokás, ilyen esetekben két oldalról kell a rést teljesen feltölteni fugaanyaggal. A folyamatos hézagoknál a tömítőanyagot folyamatosan, és a rések szintjénél magasabbra kell kinyomni, majd bevizesített spatulyával kell szintbe simítani. A lakkozott részekről pedig nedves ronggyal távolítható el a felesleges anyag.

Ha szükséges, a hézagolót 24 óra elteltével lehet gyenge nyomással és finom szemcséjű csiszolópapírral simára csiszolni. Ha fugatömítő még felületkezelést is igényel, ezt a munkát vékony ecsettel átvonva lehet elvégezni. Erre azonban általában nincs szükség, mert a tömítők anyaga többnyire olyan összetételű, hogy alapos felületi elsimításukkal a felületük utókezelést nem igényel.Ha nagyobb felületű padlón kell fugatömítést végezni, akkor ezt csak kisebb szakaszokon, és alaposan eldolgozva ajánlott elvégezni, hogy utómunká­latokra már ne legyen szükség, és tömítőanyag ne maradjon a parkettalécek felületén. Ez ugyan kissé hosszadalmas és fárasztó munka, ám ezzel a teljes padlófelület felcsiszolása nélkül tüntethetők el a lécek között kialakult rések és hézagok.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fapadlók felújítása csiszolással

A fapadlók szépségét a fa természetes színe és az ápoltsága adja meg. Végső soron a padló adja meg a lakóhelyiségek alapját, ami viszont nem örökéletű, és még gondos ápolás mellett is egy idő...


Fapadlók felújítási lehetőségei

Ami állandó használatban van, azt előbb-utóbb fel kell újítani. Ez a fából készült hajó-, és svéd padlókra, parkettákra, sőt még a laminált padlókra is igaz. A felületük kopását a rendszeres és...