LED szalagos bútorvilágítás

2014-11-25 19:28:25 | Módosítva: 2014-11-25 19:38:05

A LED-es fényforrások sokfélesége között előnyös megoldásokat tesznek lehetővé a különféle LED szalagos kivitelűek. Ezek lapos és keskeny nyomtatott áramköri lapra felforrasztva készülnek 8 mm, vagy 10 mm szélességben. Öntapadó hátoldalukkal bárhová könnyen felerősíthetőek.


Előnyük – az energiatakarékosság és a tartósságuk mellett – hogy a 120°-ban sugárzott fényük egyenletes, homogén felületi megvilágítást biztosít, szemben a különféle egyéb világítótestek sokszor pontszerű fényével. Könnyű a szerelésük, mindössze stabilizált LED tápegységre van szükség a használatukhoz, mivel DC12 V egyenárammal működnek. A szalagok hajlékonyak, a jó tapadáshoz mindössze por és zsírmentes felületre van szükség, és szinte bármilyen anyagra felragaszthatók.

Energiatakarékos, tartós és dekoratív

Ma már nagyon sok fajta LED szalag létezik, azonban funkciójuk alapján kétféle van alapvetően: dekorációs, vagy helyi világítási célra alkalmas.

– Dekorációs, hangulatvilágítási célra a leggyakrabban használt a 3528 SMD szalag, amelyen a LED-ek mérete 3,5x2,5 mm-es. Közepes fényteljesítményű, és méterenként 60 világító elemet tartalmaz 300 lumen körüli teljesítménnyel. Rejtett világítás kialakításához kiválóan alkalmas, kb. 30 cm-es távolságig jó, és egyenletes megvilágítást biztosít, 120 fokos sugárzási szögben. A távolság növelésével természetesen a megvilágítottság mértéke csökken. Fogyasztása méterenként 5 W, általában 3 LED-enként vághatók, és a tápvezeték könnyen az adott pontokra forrasztható, akár rövidebb szakaszok toldása is megoldható áthidaló vezetékek ráforrasztásával. Ez talán a legtöbbet alkalmazott szalag, főként az olcsósága miatt.– Helyi világításhoz, azaz erősebb fény létrehozására leggyakrabban használt az 5050 SMD szalag. Tipikus felhasználása a konyhapult, vitrin, kirakat megvilágítás. 0,5-1 méter távolságból erős fényt ad, mely mellett lehet dolgozni is. Fogyasztása 14,4 W/méter. Ez is 3 LED-enként vágható, forrasztható.

– Létezik még a színváltós RGB LED szalag is, mely bármilyen szín előállítására képes az elé beépített RGB vezérlő tudásától függően. Egy ilyen rendszer nem kerül sokkal többe, mint a helyi világításra alkalmas rendszer, de szinte végtelen számú fényhatás hozható ki belőle: hideg- és melegfehér, minden szín, ezek finom vagy keményebb váltakozása, egyedi szín kikeverése és eltárolása stb.
A LED szalagok áramellátásához stabilizált LED tápegység szükséges. Ezek el vannak látva túlterhelés, rövidzárlat, túlmelegedés és túlfeszültség elleni védelemmel, így biztosítva a LED világítás hosszú élettartamát. Fontos, hogy nem lehet elektronikus, a 12V-nál nagyobb feszültségű, vagy váltakozó áramú tápegységeket használni, kizárólag stabilizált LED tápegység jó. A megfelelő stabilizált LED tápegységet nagyon egyszerűen lehet kiválasztani a LED szalaghoz. A kívánt hossz összteljesítményére kell 20-25%-kal nagyobb tápegységet választani. Így a stabilizált LED tápegységnek is hosszú élettartama lesz.

Kivitele elég változatos, vannak beltériek és kültériek, időjárásállók is. Utóbbiak általában közvetlenül a hálózatba dughatók, míg a beltériek külön dobozba szerelt típusok. A stabilizált LED tápegységeket célszerű mindig egy – akár fali – 230V-os kapcsoló után bekötni, így téve fel- és lekpacsolhatóvá a LED világítást. Ha ugyanis a tápegység után van a kapcsoló, akkor a tápegység gyakorlatilag folyamatosan működik, és így hamarabb éri el élettartamának végét.

A LED szalagok fényereje LED dimmerrel szabályozható, így ha például egy erősebb LED szalagot választunk, akkor annak fényerőszabályzásával egyben van hangulatvilágításra is lehetőség. A LED dimmert mindig a tápegység és a LED szalag közé kell bekötni. Létezik egyszerűbb és távirányítós változat is.A megvilágítás esetlegesen különféle szakaszokból álló kialakítására és a vezetékek elrendezésére ajánlatos vezetékezési tervet készíteni, vagy legalább előre átgondolni, hogy hol lehet a vezetékeket elrejteni. Az egyes szalagszakaszokat célszerű a tápegységtől elvezetett 12 voltos vezetékpárra párhuzamosan csatlakoztatni, tápvezetékként pedig 0,5-1 mm2 keresztmetszetű kábel az előnyös. Egy LED szalag szakasz soha ne legyen hosszabb 5 méternél, de nagyobb teljesítményű modelleknél célszerű inkább 2 vagy 3 méterenként külön bekötni őket az egyenletes fényhatás érdekében. Azt is érdemes számításba venni, hogy az egyes szakaszok, vagy különálló bútoregységek világítását különállóan, az igényekhez igazodóan is kapcsolni lehessen, ha szükséges. Ezt a 230 V-os hálózat tápegysége vagy az egyes világítási szakaszok közé beépített kapcsolókkal lehet megoldani. Az esetlegesen megmaradó kisebb szalagdarabok pedig forrasztott vezetékkel összeköthetők. Arra azonban ügyelni kell, hogy forrasztáskor a meleg ne tegye tönkre a LED-eket.

Példaként bemutatjuk egy régi bútorvilágítás megújítását, ami kis parfümizzókkal működött sok éven át. Akadt vele probléma jó néhány, főként az izzók melege volt káros, de az állandó cseréjük is egyre több problémát és kiadást jelentett, ami végül is eldöntötte a felújítását. Ehhez segítséget hasznos tanácsokat és próba szalagot egy újonnan megnyílt zuglói LED kereskedés vezetője, Czerok András készségesen adott.

Első lépésben megvilágítási próba alapján került meghatározásra, hogy az adott szalag fénye elegendő-e. A meleg fényű szalag volt az ideálisabb, és a réginél sokkal egyenletesebb felületi megvilágítást adott a próbaszalag. Az is kiderült, hogy lényeges a szalag helyének a jó megválasztása a szerint, hogy tárgy kiemelő, vagy felület derítő világítás elérése a cél. Mivel szekrényrészek bevilágítása volt a cél, a szalag ideális helyének megválasztásánál nagyon hasznos volt a próbaszalagos meghatározás, így a fényviszonyok akár a bútor különféle részeiben a kellő ideális megvilágításnak megfelelő helyre kerülhettek. Akár egy polc alsó élétől 3 cm-re felragasztva is szinte észlelhetetlenek a világító LED-ek, még ülő magasságból is. Magasabb polcoknál már szükség lehet egy elé helyezett alacsony takaróelem. Ezért fontosak az elhelyezési próbák, még a szalagok felragasztása előtt!


A 3,5 cm-rel rövidebbre szabott szalagdarabok végére már előre felforrasztott bekötővezetékek kerültek, lehetőleg eltérő színű szigetelő burkolattal, hogy könnyebb legyen majd a függőleges tápkábelre polaritás helyes felforrasztásuk, különben a szalag nem fog világítani. Így a vezetéket a polc éle mentén könnyű volt a hátlap oldalára kivezetni. A LED szalag helyét a felragasztása előtt denaturált szeszes ruhával célszerű letisztítani, hogy az öntapadó réteg tapadása tartós legyen. A tápvezeték a hátlap mögött lett elvezetve, és a jól szellőző burkolatú tápegység is ide került felerősítésre, de lehetőleg 1 m magasságban, hogy a por kevésbé érje. A tápegységet nem volt nehéz a kapcsolóra csatlakoztatni, lévén, hogy ezt megelőzőleg is a világítás kapcsolására szolgált. Az új világítású bútordarab helyére igazítása előtt még egy kapcsolási próba, és miután minden szalagszakasz világított, a helyére lehetett állítani.

A régi és az új világítás közötti különbség egyértelműen a LED mellett szól, és további alkalmazási lehetőségek megvalósítását is előre vetítette. Kezdve a monitor, vagy tv készülék mögötti háttér világítását, vagy a fekhely áthidaló polca alá erősített megvilágítás tervbevételét. Az új fényforrások fényerő szabályozását a bútorzat tagoltsága ugyan nem indokolja, ám egyéb helyekre tervezett LED-es világításoknál már ajánlatos eleve ezzel a lehetőséggel is számolni. A csere nem is volt túl drága, viszont előnyösségéhez kétség sem fér.
Különféle színhőmérsékletű LED szalagok méterben kaphatók


A szalagok flexibilisek és öntapadó hátoldalúak, méretre szabásuk csak a szalagon megjelölt helyen lehetséges


Közvetlenül a hálózatba csatlakoztatható tápok között kapcsolóval ellátottak is vannakMűködésükhöz az összteljesítményükhöz igazodó különféle kivitelű tápegységek állnak rendelkezésre


A nagyobb teljesítményű tápegységek bekötése az egyértelmű jelzések szerint egyszerű


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Pál Rácz avatarja

Pál Rácz        

Nagyon jól használhatóak, nem kell a foglalatokat elrejteni, nem melegednek, és a fogyasztásuk is töredéke az eddig használtaknak. Az eddig használt égőket is érdemes cserélni LED fényforrásokra, nem kevés fogyasztáskülönbség van. A megtérülés se mindegy, matricákkal olcsóbban juthatunk hozzá jobb minőségűekhez: http://bit.ly/Ledlamp

TV-re hangolt szobafalak

A mai tv készülékek természetesen többnyire nagyok és laposak. Ezért a szobák berendezésében is komoly szerepet játszanak. Akár mint hajdanán, csak akkor ormótlan, nehéz ládák voltak, amelyeket...


LED szalagot mindenhová

A LED szalagok terjedése töretlen. Fényerejük fokozatosan növekszik, afehér LED szalagokba már két, sőt 3 sorban helyezik a világító elemeket. Korábban méterenként 300-at ma már 600-at, sőt 1200...