Szigetelés okosan

2014-10-09 09:08:33 | Módosítva: 2014-10-28 13:00:55

Volt, aki szomorúan vette tudomásul, hogy a magyar piacon eltűnőben vannak a 44-es és 42-es hővezetési tényezőjű anyagok. Az ő számukra fontos tudnivaló, hogy a hatályos épületenergetikai szabályok változása miatt ezek a termékek, tetőterek szigetelésére, a nagy vastagság igénye miatt  már gyakorlatilag nem alkalmasak, de egyben  jó hír, hogy nem veszítenek semmit: a megváltozott kínálat magasabb minőséget biztosít a tetőtér beépítésekhez, és még mindig van olyan megoldás, ami a pénztárcánkat sem viseli úgy meg!


Az URSA szigetelőanyag gyártó vállalat URSA DF 39 ásványgyapot hő- és hangszigetelő terméke éppen az ilyen, ár-érték arányt tekintve optimális megoldások közt éllovas. Az anyag hővezetési tényezője alacsonyabb (0,039 W/mK), tehát a korábban széles körben elterjedt anyagokhoz képest magasabb minőségben teljesít a tetőnkben.


Fontos azonban, hogy néhány hasznos jó tanácsot azért fogadjunk meg a beépítésénél – így garantált a termék kvalitásának maximális kihasználása. Lépésenként szedtük össze a leglényegesebb dolgokat:

1. Tekercsek méretre vágása

Az URSA tekercsek kicsomagolása után a lemért szarufaköz távolság függvényében éles késsel, léc mentén vágjuk méretre a tekercset a szükséges ráhagyással, amely +3 cm. Ez biztosítja majd a szigetelőanyag megfelelő beékelődését a szarufák közeibe.

2. Első réteg hőszigetelés elhelyezése a szarufák közé

A szigetelés behelyezését minden esetben a talpszelementől kezdjük, a toldásoknál szorosan illesszük egymáshoz. A szarufákra helyezett magas páraáteresztő képességű URSA SECO PRO 0,04 tetőfólia esetén a szigetelést közvetlenül a fóliához toljuk. Amennyiben nem páraáteresztő fóliát használunk, úgy a szigetelőanyag és a tetőfólia között legalább 5 cm átszellőztetett légrést kell kialakítani, majd az URSA DF 39 szigetelőanyagot „Z” alakú huzalozással pluszban rögzíteni kell a szarufaközökbe.

3. Második réteg hőszigetelés elhelyezése szarufák alá

Segéd fa vagy fém vázszerkezetet helyezünk el a szarufák alsó síkjára, pontonként akusztikai lengőkengyellel befüggesztve. Ezt követően a méretre vágott minimum 10 cm vastag szigetelőanyagot a lécvázak közé helyezzük. (Ha a belső szigetelési réteget fém profilvázak közé raktuk volna, úgy szükséges lett volna a fém profilok közét is kitölteni szigetelőanyaggal.)

4. Megfelelő párazárás biztosítása

A belső fém vagy fa profilvázhoz kétoldalas ragasztó segítségével felrögzítjük az URSA SECO PRO 100 párazáró fóliát. A légtömörség kialakítása miatt fontos a csatlakozószerkezeteknél a megfelelő ragasztott kapcsolat létrehozása URSA SECO PRO DKS ragasztóval, a fólia toldásánál-átlapolásánál pedig a leragasztás URSA SECO PRO KP ragasztószalaggal.

5. Belső téri burkolat elhelyezése

A munkálatok utolsó fázisa a fa segédléc váz rögzítése, és a belső téri gipszkarton burkolat felcsavarozása. Az installációs (elektromos, épületgépészeti stb.) vezetékek elvezetése a segédléc vázak között történik, így a belső párazáró réteget nem sértjük meg.

Az optimális hőszigetelésen felül, egy jól megválasztott és kialakított rétegrenddel kiváló léghang-gátlási paramétereket is el tudunk érni a tetőtéri szerkezetben – amellett, hogy a választott termék nem éghető (A1), egészségre ártalmatlan és a környezetre is veszélytelen.További információ: URSA Salgótarján Zrt.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Okos megoldások a VELUX segítségével

Egy ideje már lakásfelújításon gondolkodik, de nem tudja, hogyan vágjon bele? Hozza ki alegtöbbet otthonából. Közeledik a tavasz, márpedig házunk külső-belső átalakításához rendszerint...


Mit nyerünk a hőszigeteléssel?

A hőszigetelés talán még soha nem volt ennyire aktuális kérdés, mint az elmúlt hónapokban. A következőkben a legfontosabb tudnivalókat tekintjük át röviden.