Szigetelés okosan

2014-10-09 09:08:33 | Módosítva: 2014-10-28 13:00:55

Volt, aki szomorúan vette tudomásul, hogy a magyar piacon eltűnőben vannak a 44-es és 42-es hővezetési tényezőjű anyagok. Az ő számukra fontos tudnivaló, hogy a hatályos épületenergetikai szabályok változása miatt ezek a termékek, tetőterek szigetelésére, a nagy vastagság igénye miatt  már gyakorlatilag nem alkalmasak, de egyben  jó hír, hogy nem veszítenek semmit: a megváltozott kínálat magasabb minőséget biztosít a tetőtér beépítésekhez, és még mindig van olyan megoldás, ami a pénztárcánkat sem viseli úgy meg!


Az URSA szigetelőanyag gyártó vállalat URSA DF 39 ásványgyapot hő- és hangszigetelő terméke éppen az ilyen, ár-érték arányt tekintve optimális megoldások közt éllovas. Az anyag hővezetési tényezője alacsonyabb (0,039 W/mK), tehát a korábban széles körben elterjedt anyagokhoz képest magasabb minőségben teljesít a tetőnkben.


Fontos azonban, hogy néhány hasznos jó tanácsot azért fogadjunk meg a beépítésénél – így garantált a termék kvalitásának maximális kihasználása. Lépésenként szedtük össze a leglényegesebb dolgokat:

1. Tekercsek méretre vágása

Az URSA tekercsek kicsomagolása után a lemért szarufaköz távolság függvényében éles késsel, léc mentén vágjuk méretre a tekercset a szükséges ráhagyással, amely +3 cm. Ez biztosítja majd a szigetelőanyag megfelelő beékelődését a szarufák közeibe.

2. Első réteg hőszigetelés elhelyezése a szarufák közé

A szigetelés behelyezését minden esetben a talpszelementől kezdjük, a toldásoknál szorosan illesszük egymáshoz. A szarufákra helyezett magas páraáteresztő képességű URSA SECO PRO 0,04 tetőfólia esetén a szigetelést közvetlenül a fóliához toljuk. Amennyiben nem páraáteresztő fóliát használunk, úgy a szigetelőanyag és a tetőfólia között legalább 5 cm átszellőztetett légrést kell kialakítani, majd az URSA DF 39 szigetelőanyagot „Z” alakú huzalozással pluszban rögzíteni kell a szarufaközökbe.

3. Második réteg hőszigetelés elhelyezése szarufák alá

Segéd fa vagy fém vázszerkezetet helyezünk el a szarufák alsó síkjára, pontonként akusztikai lengőkengyellel befüggesztve. Ezt követően a méretre vágott minimum 10 cm vastag szigetelőanyagot a lécvázak közé helyezzük. (Ha a belső szigetelési réteget fém profilvázak közé raktuk volna, úgy szükséges lett volna a fém profilok közét is kitölteni szigetelőanyaggal.)

4. Megfelelő párazárás biztosítása

A belső fém vagy fa profilvázhoz kétoldalas ragasztó segítségével felrögzítjük az URSA SECO PRO 100 párazáró fóliát. A légtömörség kialakítása miatt fontos a csatlakozószerkezeteknél a megfelelő ragasztott kapcsolat létrehozása URSA SECO PRO DKS ragasztóval, a fólia toldásánál-átlapolásánál pedig a leragasztás URSA SECO PRO KP ragasztószalaggal.

5. Belső téri burkolat elhelyezése

A munkálatok utolsó fázisa a fa segédléc váz rögzítése, és a belső téri gipszkarton burkolat felcsavarozása. Az installációs (elektromos, épületgépészeti stb.) vezetékek elvezetése a segédléc vázak között történik, így a belső párazáró réteget nem sértjük meg.

Az optimális hőszigetelésen felül, egy jól megválasztott és kialakított rétegrenddel kiváló léghang-gátlási paramétereket is el tudunk érni a tetőtéri szerkezetben – amellett, hogy a választott termék nem éghető (A1), egészségre ártalmatlan és a környezetre is veszélytelen.További információ: URSA Salgótarján Zrt.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Az irodai zaj is károsíthatja az egészségünket

Knauf Insulation hangelnyeléssel és hangszigeteléssel megfelelő akusztikai védelem érhető el.


Nútmarásos ablakszigetelés

Napjainkban egyre több lehetőség nyílik arra, hogy lakásunkat a lehető legkisebb energiával a leghatékonyabban fűthessük. Az energiatakarékos megoldások között kulcsfontosságú szerep jut a...