Androidos okostelefonnal okosan

2014-11-28 10:38:12 | Módosítva: 2016-02-07 17:16:45

Már Magyarországon is milliós számban van az embereknek okostelefonja, de sajnos sokan nem használják ki, gyakorlatilag csak telefonálnak vele. Pedig ennél sokkal-sokkal több mindenre alkalmas, és izgalmas, hasznos funkciói vannak, melyek megkönnyíthetik a mindennapjainkat. És még izgalmasabb, amikor az okostelefon, a táblagép és a számítógép tudását összehangoljuk.


A megfelelő programok (okostelefonon és táblagépen app=applikáció) telepítésével a készülékek összehangolásának több előnye is van. Talán a legfontosabb, hogy sajnos az okostelefont elveszíthetjük (vagy ellophatják tőlünk), és akkor minden adatunk, ami benne van elvész, és idegen kezébe juthat. Ennek egyik megoldása, ha rendszeresen biztonsági másolatot készítünk adatainkról, de ezzel az idegen kezekbe jutást nem előzzük meg, mert az adat a telefonban van.


Biztonságos megoldások

1. Védjük telefonunkat a „Képernyőzár típusának beállítása”-val. Ez lehet számjegyekből álló kód vagy „Minta”. Ezt a telefon „Biztonság” menüjében állíthatjuk be. Az igazi profiktól ugyan nem véd, ők hamar feltörik a telefont, de az amatőr tolvajok kezébe nem kerülhetnek adataink.


2. Névjegyzék: ne a telefonban tároljuk telefonszámainkat. A Gmail-es email- címünkhöz tartozik névjegyzék is (Címtár), és minden okostelefon képes ezt beolvasni (Névjegyzék beállításaiban kell engedélyezni a Gmail fiókot), és folyamatosan szinkronizálva azt használja a készülék.

Ennek több előnye is van. A névjegyzéket nem csak a telefonon szerkeszthetjük, hanem bármelyik készüléken, ahol belépünk a Gmail-fiókba. Minden változás (vigyázzunk ez szinkronizálás, tehát a törlés is), amikor van internet kapcsolat, perceken belül megjelenik a többi készüléken is, ami ezt a Címtárat használja. Ez nagyon kényelmes, mert ha egy telefonszámot beírunk a számítógépünkön a Címtárba, néhány perc múlva hívhatjuk is a számok bepötyögése nélkül a telefonon. A biztonságot pedig az adja, hogy ha elvesztjük/ellopják a telefonunkat, a Gmail-be a számítógépen belépve minden szám megvan, illetve amint megváltoztatjuk Gmail-es jelszavunkat, a tolvaj nem fér hozzá e-mailjeinkhez, telefonszámainkhoz.

3. Dropbox: nem szükséges sem képeket, sem más fájlokat a telefonon tárolni, ha a Dropbox-ban tároljuk azokat. Ingyen létrehozhat mindenki magának egy Dropbox tárhelyet (www.dropbox.com), e-mail cím és jelszó megadásával (erről egy korábbi cikkünkben írtunk). Ingyen van 2 Giga-bájt, de másoknak ajánlással, a használati utasítás elolvasásával, a program telepítésével (amire amúgy is szükségünk van) stb. jelentősen növelhető ez a méret, akár 50 Giga-bájtig. Tehát, mikor már van Dropbox tárhelyünk, oda másoljuk fel a számítógépről a fotókat és egyéb fájlokat, amiket a telefonon szeretnénk elérni. Telepítsük a Dropbox app-ot a Google play-ből, e-mail címünkkel és jelszavunkkal lépjünk be, így minden oda másolt fájlt el fogunk érni a telefonnal is. A táblagépre is telepítsük a Dropbox app-ot, és akkor arról is minden elérünk. A telefonon, illetve táblagépen a Dropbox app-ot védjük jelszóval, ezt beállíthatjuk az app menüjében, így csak a helyes kód megadásával válnak elérhetővé a fájlok.4. Google Keep: ugyan minden telefonban van jegyzet funkció, de az a telefonban van eltárolva. A Google Keep-be írt minden jegyzet azonban szintén a Google szervergépén tárolódik, e-mail-jeink és névjegyzékünk mellett. Akinek van Gmail-es e-mail címe, annak elérhető a Google Keep jegyzet is. A számítógépen, mikor beléptünk a Gmail-be, egy új lapon írjuk be a https://keep.google.com webcímet. Evvel megnyílik a saját jegyzetoldalunk (magyarul „beszél”). Létrehozhatunk a post-it-hez hasonló kis „lapokat”, címet adhatunk nekik, bármit beleírhatunk, képeket illeszthetünk bele, másolással linkeket tehetünk bele, átszínezhetjük, átrendezhetjük stb.

Erre is van Android-os alkalmazás, amit a telefonra, táblagépre letöltve, belépve a Gmail-be, a telefonon és a táblagépen is elérhetők lesznek a jegyzeteink. Megnézhetjük, szerkeszthetjük. Amit valamelyik készüléken létrehoztunk, szerkesztettünk stb., az a többi készüléken is néhány másodperc vagy perc múlva megjelenik.

Ezek a funkciók nem teszik körülményessé a készülékek használatát, mert a megfelelő beállításokkal minden könnyen elérhető marad, automatizálódnak a folyamatok, mégsem a telefonon vannak az adatok. Így tehát, ha elvész a telefon vagy táblagép, semmilyen adatot nem veszítünk el. Az egyetlen hátrány, hogy internetkapcsolatra van szükség, jó, ha van mobil internet előfizetésünk. Nem generálnak túl nagy adatforgalmat, és így nem csak akkor szinkronizálnak, mikor otthon wifin vagyunk.A Skype-ot már szinte mindenki ismeri, és használja számítógépén. Android-os változata is van, így mind okostelefonon, mind táblagépen használhatjuk. A másik, elterjedt program, a Viber. Erről sokan azt gondolják, hogy csak Android-os változata van, pedig van Windows-os is. Ingyenes, csak telepíteni kell a számítógépre, meg kell adni telefonszámunkat, és használatba is vehetjük.

Mindkét program remek tulajdonsága, hogy mivel azonosítva vagyunk egy szervergépen, az összes chat és egyéb előzmény látszik mind a számítógépünkön, mind a telefonon. Így használatához semmilyen módon nem vagyunk helyhez, készülékhez kötve, amikor kapunk egy üzenetet vagy hívást, az éppen kéznél lévő készülékkel válaszolhatunk rá.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kapunyitás felhővel

A kertkapuk, garázskapuk már eddig is gombnyomásra működtek otthonainkban, kényelmet biztosítva a mindennapokban. Okostelefonos irányítással még több kényelmet és biztonságot kapunk.


Táblagépek

Azt mondják, hogy a notebook-ok, netbookkok piaca kissé visszaesett. A "tettes" valószínűleg egy gyorsuló ütemben terjedő számítástechnikai újdonság, a tablet, vagy kicsit magyarosítva; táblagép.