Okostelefon és a TV

2014-11-14 08:59:50 | Módosítva: 2014-11-14 09:10:00


AppleTV, iPhone rajongóknak

Az Apple rendszere, az Apple TV is egy megoldás arra, ha a családban van MacBook, iPhone, iPod és iPad, az ezekben tárolt médiát a tévén nézhessük vissza. A kis fekete doboz hátoldalán található egy HDMI és egy optikai hangkimenet, valamint Ethernet csatlakozó, és itt jön be a táp is. A HDMI alatt lévő micro USB csatlakozónak csak szervizelési kérdéseknél van szerepe.

A készülék használata nem bonyolult, csak össze kell dugni a TV-vel, bekapcsolni és beállítani a Wifi elérésünket, és már működik is. Az Apple TV menürendszere nagyon célszerű, elképesztően könnyen kezelhető és igen gyors. A főképernyőn nagy ikonokat találunk, melyekkel gyorsan hozzáférünk filmekhez, zenékhez, valamint olyan netes szolgáltatásokhoz, mint a Vimeo, a YouTube, vagy éppen a FlickR, de az Apple felhő alapú rendszeréhez, az iCloudhoz is. Ezeket viszonylag könnyű használni, bár a gyári távirányító segítségével kissé körülményes a szövegek beírása.

Az Apple TV rendszer alapvetően nem csak egy készülék, hanem egy szolgáltatás is. A filmek között egy hatalmas online adatbázisba jutunk, ahol óriási filmmennyiség között kereshetünk, bár magyar nyelvű és vonatkozású anyagokat kevesebbet találunk. A kiválasztott filmet streaming formában tekinthetjük meg, természetesen magas felbontásban, akár 5.1-es hanggal. A lejátszásnál választhatjuk a full HD felbontást is – bár ezekhez nem árt a minél szélesebb netkapcsolat – ugyanakkor érdekes módon nem sokkal nagyobbak méretre, mint a 720p-s társak, ami azt jelenti, hogy erősebben tömöríti ezeket a cég. Egy frissebb film öt euró, egy régebbi kicsit olcsóbb. Egy film végleges megvásárlása ennél lényegesen drágább, akár 17 euró is lehet, azonban így a későbbiekben bármikor újra megnézhetjük azt.Az AplleTV másik felhasználási lehetősége a Home Sharing. Ez azt teszi lehetővé, hogy egy olyan géppel kössük össze vezeték nélkül a készüléket, amin van iTunes, legyen az Mac vagy PC. Ehhez csak ugyanarra a WLAN hálózatra kell kapcsolódnunk. Ha sikerült, akkor zenéket, képeket, videókat, podcastokat streamelhetünk át a tévére, elvileg itt már 1080p-ben is, bár ez inkább Ethernet kábelen tud stabilan működni.

Az Apple TV képes az AirPlay funkcióra is, ez teszi lehetővé, hogy iPhone-ról, iPodról és iPadről kiküldjük a tartalmat a tévére. Ez pont fordítva működik, mint a fenti rendszer: a hordozható készüléken kell beállítani, ha AirPlay használatával szeretnénk lejátszani videót és zenét, s oda vezérli ki a hálózaton át a lejátszást a készülék, amit az Apple TV szépen lekezel. Az iPhone 4S, illetőleg második generációs iPad készülékektől kezdve működik a mirror mód is, azaz a kijelző képét a tévén látjuk viszont, akár játékok vagy böngésző használatakor is.

DLNA

Létezik egy másik technológia is, a DLNA rendszer, amelyben az otthoni számítógép egyben média center is. Mindenféle telefon, tablet és rengeteg tévé között működik akkor, hogy azokban be van építve ez a modul. Windows rendszerre és OSX alá is van DLNA kliens.


Segítségével minden multimédiás anyagot meg lehetne osztani egy központi számítógépről az otthoni hálózaton keresztül. Mindezt úgy, hogy nem gond, ha a tableten vagy az okostelefonon Android operációs rendszer fut, a laptopon pedig Linux. Smart tévénket hálózatra kapcsolva tudjuk lejátszani a netről letöltött filmjeinket és zenéinket. Ma már minden okos eszköz támogatja a DLNA-t. A rendszer az otthoni hálózaton belül, úgy nevezett kliens szerver rendszerben működik. Van egy szerver szoftver, amelynek segítségével, megoszthatjuk a multimédia dokumentumunkat (videó film, zene, képek). A kliensek segítségével pedig lejátsszuk a megosztásokat. Több DLNA szoftver is létezik, de talán a legegyszerűbben kezelhető a NERO MEDIA HOME DLNA szoftvere.Google Chromecast

A Google Chromecast egy a tévé HDMI portjához csatlakozó apró eszköz, mely internetes videó, zene folyamok (stream) lejátszására, illetve képek megjelenítésére alkalmas. Az Chromecast-nak a nagyfelbontású (Full HD) videók sem okoznak gondot, így rendkívül jó minőségben élvezhetjük például a Youtube videókat vagy előfizetéses tartalmakat.

Az eszköz mobiltelefonról, tabletről vagy számítógépről vezérelhető. Számos olyan alkalmazás érhető el a különféle platformokra (Android-ra a legtöbb, de IOS, Windows, Windows Phone operációs rendszerekre is), melyek rendelkeznek Chromecast támogatással. Ez azt jelenti, hogy az alkalmazás által megjelenített videót, zenét, vagy képeket egy mozdulattal meg tudjuk jeleníteni a tévén a Chromecast segítségével.


A Chromecast üzembe helyezése rendkívül egyszerű, bárki el tudja végezni. Az eszközt a tévé egy szabad HDMI portjához kell csatlakoztatni. A tápellátást a tévé egy USB portján keresztül kapja. Ha nincs a tévén USB port, akkor természetesen használhatjuk a csomagban mellékelt szabványos 230V-os külső adaptert is. Vigyázzunk, attól függően, hogy honnan rendeljük az eszközt elképzelhető, hogy 110 V-os adaptert kapunk hozzá, ezt csak konverterrel tudjuk itthon használni. A következő lépés, hogy az eszközt bekonfiguráljuk: elnevezzük, és beállítjuk, hogy melyik WiFi hálózatra csatlakozzon, mely tipikusan az otthoni WiFi hálózatunk lesz. Ezt a lépést a telefonon vagy a PC-n futó apró alkalmazással tehetjük meg. Innentől kezdve a Chromecast-ot támogató alkalmazások „látni” fogják az eszközt, és a videót, zenét, képeket lejátszhatjuk, megjeleníthetjük a tévén.

A leggyakrabban használt alkalmazás valószínűleg a Youtube, mellyel Youtube videókat játszhatunk le a tévén. Lejátszási listákat is összerakhatunk. Sőt akár közös lejátszási listát is szerkeszthetünk barátainkkal, mert a Chromecast-hoz egyszerre több kliens is tud csatlakozni. Így a listához ki-ki hozzáadhatja saját kedvenc videoklipjeit.A Chromecast-ot támogatják a nevesebb előfizetéses tartalomszolgáltatók is: Sportcsatornák, HBO Go, a Google saját zene és film „boltja”. Néhány szolgáltatás jelenleg Magyarországról még nem érhető el, pl. Netflix.

Ezek az alkalmazások csak a lejátszás elindítására szolgálnak („távirányítás”), ezután a Chromecast önállóan játssza le a videót, zenét. Az alkalmazásban megmaradnak a szokásos beavatkozási lehetőségek: megállítás, folytatás, belepörgetés, de akár ki is kapcsolhatjuk (kiléphetünk), ettől a lejátszás nem áll meg.

Számos olyan alkalmazás érhető el, melyekkel a telefonon vagy tableten található zenéket, videókat játszhatjuk le, vagy fotókat jeleníthetünk meg. Ilyen esetben tehát a telefon nem csak az eszköz „távirányítására” szolgál, hanem a lejátszott tartalom-folyam („stream”) forrása is. Ez természetesen a telefon számára „megerőltetőbb”, az akkumulátor is jobban merül.

Az Android, IOS, Windows Phone „alkalmazás-boltokból” sok további jópofa, hasznos és kevésbé hasznos Chromecast-kompatibilis alkalmazás tölthető le (játékok, rajztábla, visszaszámláló óra), melyek mind a tévén jelennek meg. A Chromecast programozói interfésze nyitott, így bárki fejleszthet alkalmazást az eszközre, így a Chromecast támogatással rendelkező alkalmazások száma folyamatosan növekszik.

A PC-n futó Chrome böngésző segítségével a böngésző képét (benne a megnyitott weboldallal) megjeleníthetjük a tévén. A weboldal tartalmazhat hangot, zenét, vagy akár videót is, ezek mind átkerülnek a tévére. A lejátszás minősége állítható, de egy közepesen gyors laptop esetén a lejátszás folyamatos, így gyakorlatilag tetszőleges videós weboldalt megjeleníthetünk. A mobilon futó Chrome böngésző pedig képes felismerni bizonyos (a weboldalba ágyazott) videókat (pl. az Index.hu vagy az Indavideó anyagait), így ezeket is lejátszhatjuk a tévén. A Chromecast – amellett, hogy amire kitalálták, azt nagyon egyszerűen, felhasználóbarát módon oldja meg – további kedvező tulajdonsága az ára. Az USA-ban a készülék $35-ba kerül (kb. 8000 Ft), itthon ennek sajnos legalább a duplája. Viszont ez még mindig nem nagy ár azért, hogy tévénket „felokosítsuk”, új multimédiás képességekkel ruházzuk fel.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mobiltárca

A bankkártyák, hűségkártyák használatának új korszakát jelentheti az NFC (Near Field Communications) technológia megjelenése és elterjedése. Ennek révén érintés nélkül, csupán pár centiméteres...


Okoshotel

Megnyílt Európa első, magyar fejlesztésű okostelefonos alkalmazással vezérelhető szállodája a fővárosban.