Okostelefon és a TV

2014-11-14 08:59:50 | Módosítva: 2014-11-14 09:10:00


AppleTV, iPhone rajongóknak

Az Apple rendszere, az Apple TV is egy megoldás arra, ha a családban van MacBook, iPhone, iPod és iPad, az ezekben tárolt médiát a tévén nézhessük vissza. A kis fekete doboz hátoldalán található egy HDMI és egy optikai hangkimenet, valamint Ethernet csatlakozó, és itt jön be a táp is. A HDMI alatt lévő micro USB csatlakozónak csak szervizelési kérdéseknél van szerepe.

A készülék használata nem bonyolult, csak össze kell dugni a TV-vel, bekapcsolni és beállítani a Wifi elérésünket, és már működik is. Az Apple TV menürendszere nagyon célszerű, elképesztően könnyen kezelhető és igen gyors. A főképernyőn nagy ikonokat találunk, melyekkel gyorsan hozzáférünk filmekhez, zenékhez, valamint olyan netes szolgáltatásokhoz, mint a Vimeo, a YouTube, vagy éppen a FlickR, de az Apple felhő alapú rendszeréhez, az iCloudhoz is. Ezeket viszonylag könnyű használni, bár a gyári távirányító segítségével kissé körülményes a szövegek beírása.

Az Apple TV rendszer alapvetően nem csak egy készülék, hanem egy szolgáltatás is. A filmek között egy hatalmas online adatbázisba jutunk, ahol óriási filmmennyiség között kereshetünk, bár magyar nyelvű és vonatkozású anyagokat kevesebbet találunk. A kiválasztott filmet streaming formában tekinthetjük meg, természetesen magas felbontásban, akár 5.1-es hanggal. A lejátszásnál választhatjuk a full HD felbontást is – bár ezekhez nem árt a minél szélesebb netkapcsolat – ugyanakkor érdekes módon nem sokkal nagyobbak méretre, mint a 720p-s társak, ami azt jelenti, hogy erősebben tömöríti ezeket a cég. Egy frissebb film öt euró, egy régebbi kicsit olcsóbb. Egy film végleges megvásárlása ennél lényegesen drágább, akár 17 euró is lehet, azonban így a későbbiekben bármikor újra megnézhetjük azt.Az AplleTV másik felhasználási lehetősége a Home Sharing. Ez azt teszi lehetővé, hogy egy olyan géppel kössük össze vezeték nélkül a készüléket, amin van iTunes, legyen az Mac vagy PC. Ehhez csak ugyanarra a WLAN hálózatra kell kapcsolódnunk. Ha sikerült, akkor zenéket, képeket, videókat, podcastokat streamelhetünk át a tévére, elvileg itt már 1080p-ben is, bár ez inkább Ethernet kábelen tud stabilan működni.

Az Apple TV képes az AirPlay funkcióra is, ez teszi lehetővé, hogy iPhone-ról, iPodról és iPadről kiküldjük a tartalmat a tévére. Ez pont fordítva működik, mint a fenti rendszer: a hordozható készüléken kell beállítani, ha AirPlay használatával szeretnénk lejátszani videót és zenét, s oda vezérli ki a hálózaton át a lejátszást a készülék, amit az Apple TV szépen lekezel. Az iPhone 4S, illetőleg második generációs iPad készülékektől kezdve működik a mirror mód is, azaz a kijelző képét a tévén látjuk viszont, akár játékok vagy böngésző használatakor is.

DLNA

Létezik egy másik technológia is, a DLNA rendszer, amelyben az otthoni számítógép egyben média center is. Mindenféle telefon, tablet és rengeteg tévé között működik akkor, hogy azokban be van építve ez a modul. Windows rendszerre és OSX alá is van DLNA kliens.


Segítségével minden multimédiás anyagot meg lehetne osztani egy központi számítógépről az otthoni hálózaton keresztül. Mindezt úgy, hogy nem gond, ha a tableten vagy az okostelefonon Android operációs rendszer fut, a laptopon pedig Linux. Smart tévénket hálózatra kapcsolva tudjuk lejátszani a netről letöltött filmjeinket és zenéinket. Ma már minden okos eszköz támogatja a DLNA-t. A rendszer az otthoni hálózaton belül, úgy nevezett kliens szerver rendszerben működik. Van egy szerver szoftver, amelynek segítségével, megoszthatjuk a multimédia dokumentumunkat (videó film, zene, képek). A kliensek segítségével pedig lejátsszuk a megosztásokat. Több DLNA szoftver is létezik, de talán a legegyszerűbben kezelhető a NERO MEDIA HOME DLNA szoftvere.Google Chromecast

A Google Chromecast egy a tévé HDMI portjához csatlakozó apró eszköz, mely internetes videó, zene folyamok (stream) lejátszására, illetve képek megjelenítésére alkalmas. Az Chromecast-nak a nagyfelbontású (Full HD) videók sem okoznak gondot, így rendkívül jó minőségben élvezhetjük például a Youtube videókat vagy előfizetéses tartalmakat.

Az eszköz mobiltelefonról, tabletről vagy számítógépről vezérelhető. Számos olyan alkalmazás érhető el a különféle platformokra (Android-ra a legtöbb, de IOS, Windows, Windows Phone operációs rendszerekre is), melyek rendelkeznek Chromecast támogatással. Ez azt jelenti, hogy az alkalmazás által megjelenített videót, zenét, vagy képeket egy mozdulattal meg tudjuk jeleníteni a tévén a Chromecast segítségével.


A Chromecast üzembe helyezése rendkívül egyszerű, bárki el tudja végezni. Az eszközt a tévé egy szabad HDMI portjához kell csatlakoztatni. A tápellátást a tévé egy USB portján keresztül kapja. Ha nincs a tévén USB port, akkor természetesen használhatjuk a csomagban mellékelt szabványos 230V-os külső adaptert is. Vigyázzunk, attól függően, hogy honnan rendeljük az eszközt elképzelhető, hogy 110 V-os adaptert kapunk hozzá, ezt csak konverterrel tudjuk itthon használni. A következő lépés, hogy az eszközt bekonfiguráljuk: elnevezzük, és beállítjuk, hogy melyik WiFi hálózatra csatlakozzon, mely tipikusan az otthoni WiFi hálózatunk lesz. Ezt a lépést a telefonon vagy a PC-n futó apró alkalmazással tehetjük meg. Innentől kezdve a Chromecast-ot támogató alkalmazások „látni” fogják az eszközt, és a videót, zenét, képeket lejátszhatjuk, megjeleníthetjük a tévén.

A leggyakrabban használt alkalmazás valószínűleg a Youtube, mellyel Youtube videókat játszhatunk le a tévén. Lejátszási listákat is összerakhatunk. Sőt akár közös lejátszási listát is szerkeszthetünk barátainkkal, mert a Chromecast-hoz egyszerre több kliens is tud csatlakozni. Így a listához ki-ki hozzáadhatja saját kedvenc videoklipjeit.A Chromecast-ot támogatják a nevesebb előfizetéses tartalomszolgáltatók is: Sportcsatornák, HBO Go, a Google saját zene és film „boltja”. Néhány szolgáltatás jelenleg Magyarországról még nem érhető el, pl. Netflix.

Ezek az alkalmazások csak a lejátszás elindítására szolgálnak („távirányítás”), ezután a Chromecast önállóan játssza le a videót, zenét. Az alkalmazásban megmaradnak a szokásos beavatkozási lehetőségek: megállítás, folytatás, belepörgetés, de akár ki is kapcsolhatjuk (kiléphetünk), ettől a lejátszás nem áll meg.

Számos olyan alkalmazás érhető el, melyekkel a telefonon vagy tableten található zenéket, videókat játszhatjuk le, vagy fotókat jeleníthetünk meg. Ilyen esetben tehát a telefon nem csak az eszköz „távirányítására” szolgál, hanem a lejátszott tartalom-folyam („stream”) forrása is. Ez természetesen a telefon számára „megerőltetőbb”, az akkumulátor is jobban merül.

Az Android, IOS, Windows Phone „alkalmazás-boltokból” sok további jópofa, hasznos és kevésbé hasznos Chromecast-kompatibilis alkalmazás tölthető le (játékok, rajztábla, visszaszámláló óra), melyek mind a tévén jelennek meg. A Chromecast programozói interfésze nyitott, így bárki fejleszthet alkalmazást az eszközre, így a Chromecast támogatással rendelkező alkalmazások száma folyamatosan növekszik.

A PC-n futó Chrome böngésző segítségével a böngésző képét (benne a megnyitott weboldallal) megjeleníthetjük a tévén. A weboldal tartalmazhat hangot, zenét, vagy akár videót is, ezek mind átkerülnek a tévére. A lejátszás minősége állítható, de egy közepesen gyors laptop esetén a lejátszás folyamatos, így gyakorlatilag tetszőleges videós weboldalt megjeleníthetünk. A mobilon futó Chrome böngésző pedig képes felismerni bizonyos (a weboldalba ágyazott) videókat (pl. az Index.hu vagy az Indavideó anyagait), így ezeket is lejátszhatjuk a tévén. A Chromecast – amellett, hogy amire kitalálták, azt nagyon egyszerűen, felhasználóbarát módon oldja meg – további kedvező tulajdonsága az ára. Az USA-ban a készülék $35-ba kerül (kb. 8000 Ft), itthon ennek sajnos legalább a duplája. Viszont ez még mindig nem nagy ár azért, hogy tévénket „felokosítsuk”, új multimédiás képességekkel ruházzuk fel.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Otthonokosítás utólag

A rádiófrekvenciás és infrás távvezérlők lassan elárasztják otthonunkat. Infrással kapcsoljuk a TV-t, a rádiót, a hifi készüléket, esetleg a klímát, és egyes lámpákat is, de ez utóbbiakat már...


Táblagépek

Azt mondják, hogy a notebook-ok, netbookkok piaca kissé visszaesett. A "tettes" valószínűleg egy gyorsuló ütemben terjedő számítástechnikai újdonság, a tablet, vagy kicsit magyarosítva; táblagép.