Vályogbútorok készítése

2014-11-25 19:44:01 | Módosítva: 2014-11-25 19:48:21

Vályogpad, csutkapad, szalmapad, fűtött pad. A felsorolás jelzi, hogy e praktikus, és olcsón elkészíthető kerti bútornak igazán még magyar neve sincs. Bár hazánkban a vályogtechnológia ilyen alkalmazása szinte ismeretlen, érdemes lenne minél többeknek kipróbálni ezt a bútorépítészeti módot.


A vályogbútorok többféle, de viszonylag hasonló technológiákkal készülő, helyhez kötött, ezért főként kertbe alkalmas, igen változatos formavilágban megalkotható bútorok összessége. A fő alapanyag a vályog, ami anyagos föld, szalma, esetleg aprított kukoricacsutka, és víz keveréke, amiből gyakorlatilag tapasztható szalmás sár lesz.

Szalmával vagy kővel

A bútorok többféleképp készülhetnek. Egyik változat, hogy szalmabálát bevonunk dróthálóval, fóliával, és erre kerül a tapasztás, jó vastagon. Másik változat, hogy kőből kirakjuk nagy vonalakban a kívánt formát, és erre kerül lekerekítésként a vályogmassza.

A dolog kombinálható kerti sütővel is, így akár fűtött padot is készíthetünk. Ennek lényege, hogy egy lemezboltozattal, vagy más módszerrel a pad belsejében üreget alakítunk ki, néhány a szellőzést biztosító, jól irányzott szellőzőlyukkal. Ezután gyakorlatilag alágyújtunk az ülőfelületnek. Hűvös őszi estéken igen kellemes egy ilyen fűtött padon várni a bográcsban készülő ételt. Szinte ki kell kísérletezni, hogy melyik az a vályogvastagság, ami épp megfelelő. Se nem vékony, se nem vastag. Ha túl vékonyan vonjuk be az alapot, akkor az letöredezhet. Ha túl vastagon, akkor is, bár ez utóbbi esetben a problémának elébe mehetünk, ha faágakat építünk bele a vályogmasszába a szükséges helyeken merevítésként.

Mivel minden területen más a föld minősége, így nem lehet egységes receptet adni arra, hogy mennyi földhöz mennyi víz kell. Miután elkészült a bútor, és lassan megszáradt, több rétegben fessük le, hogy a csapadék ne tegyen kárt benne.

Gazdag formai lehetőségek

A forma kialakításának a kreativitásunk mellett az is határt szab, hogy figyelni kell, minden rész lejtős, lekerekített legyen, és ne legyenek a bútoron „medencék”. Hiszen nagyon lényeges, hogy az eső és az olvadó hólé ne álljon meg sehol a bútoron, hanem minél hamarabb lefolyjon róla, ne kezdhesse el áztatni a vályog anyagát. A kész építménynek a lassú szárítása azért fontos, mert ha gyorsan szárad ki, akkor könnyen megrepedezhet a felület, ami még rosszabb, mert a víz így egyenesen belefolyik a vályogbútorba a belsejétől kezdve károsítva azt. Vályogbútor építés módszerével főként padok, székek készíthetők, de kemencével egybeépített padrendszer, kerti pihenőágy, gyerekvár, szóval sok már forma is készülhet. Amerikában - ahol nagy hagyományai vannak e technikának - az iparművészek is előszeretettel alkalmazzák. A csapadékelvezetés miatti lejtős formáknak köszönhetően a bútor szinte lágyan körülöleli használóját, ezért is kedvelt, megbecsült része a kertnek a tengerentúlon az ilyen barátságos kinézetű hangulatbútor.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Esővíz hasznosítása

Az esővíz összegyűjtése és hasznosítása nem új „találmány”, ám manapság még fontosabb, mint régebben volt. Ahol ugyanis lehetőség van az összegyűjtésére, szinte bűn nem felhasználni az ég...


Elektromos fűtés

Bár még a szakemberek körében is gyakran vitákat generál, az elektromos fűtés létjogosultsága a modern lakásépítészetben megkérdőjelezhetetlen. A hőszivattyútól az elektromos radiátorig...