A megrendelés előtt

Tolóajtós gardrób átgondoltan

2014-10-10 11:39:10 | Módosítva: 2014-11-14 08:45:51

Egy lakás igen fontos része egy gardróbszekrény. Minél kisebb a lakás mérete, annál inkább a gardróbszekrény hivatott elnyelni a család használatban lévő és szezonálisan éppen nem használt ruhaneműit. Ha külön tároló kapacitásunk nincs, akkor még egyéb használati tárgyakat – bőröndöt, sílécet stb. is. Ha ilyen bútort tervezünk, akkor érdemes alapos előtanulmányokat készíteni, és szakember tanácsait is kikérni. Mi az egyik legnagyobb tolóajtós szekrény gyártó, a Mega-Tolóajtó Kft. szakemberéhez, Tusz Ildikóhoz fordultunk egy kis eligazításért.


Ha egy érdeklődő betér a „bemutató terembe”, ilyenek a Baumax áruházak előterében működnek, akkor még az esztétikai szempontok taglalása előtt információkat kérnek az illető lakásának méretéről, az egyéb tárolási lehetőségekről, a családtagok számáról, korosztályáról, esetleg egyedi szokásaikról. Ezekből az adatokból már nagyjából ki lehet következtetni, hogy a leendő gardróbszekrénynek mi mindent kell majd eltárolnia. Persze az induló adat, hogy milyen magas, milyen széles és mély szekrényben gondolkodik a vevő, és ezeket a szempontokat kell majd a fentiekkel egybe gyúrni.

Tudni kell, hogy ez lesz-e a család egyetlen nagyobb tároló helye, mert ha igen, akkor ebben kell elhelyezni a takarító eszközöket a porszívótól a létráig. Számolnunk kell azzal, hogy a szekrényt hányan fogják használni, de még azzal is, hogy ők milyen korcsoportba tartoznak és milyen neműek. Kis gyerekek ruhaneműi funkciók szerint elkülönítve, de együtt tárolhatók, de a nagyok már önálló szekrényrészeket igényelnek, nem beszélve a különneműekről. Általánosságban elmondható, hogy jobb, ha kinek-kinek megvan a maga szekrényrésze, ha már nincs lehetőség teljesen elkülönített szekrény használatára.
Akasztós, fiókos, polcos

Meg kell határoznunk az akasztós-, a fiókos- és a polcos részek optimális arányát. Nyilván, ha öltönyből, kosztümből sok van, és még a kabátok tárolására is a gardróbszekrény szolgál majd, akkor akasztós részből több kell. Nem praktikus azonban, ha az akasztórúd 1 m-nél szélesebb, tehát ha nagyobb az igény, akkor egymás fölé két akasztós részt kell terveznünk. A felsőre tesszük a ritkán használt ruhaneműket, az alsóra a gyakran használtakat. Aki az ingeket is fogason szereti tartani – praktikus, mert nem gyűrődik,- annak még több akasztós részre van szüksége. A felső akasztós rész lehet liftes, vagyis kifelé lehajtható; ez kényelmes megoldás, de költségesebb, és valamelyest csökkenti a rúd hasznos szélességét. Egy fellépőt, vagy ruhaleakasztót (köznyelvben „Jancsinak” nevezik) is használhatunk azonban a felső gardrób rész eléréséhez. Az akasztós részbe kell kalkulálnunk a nyakkendőtartóval, övtartóval is.

A polcos rész méretének kialakításakor előre kell gondolnunk arra, hogy milyen és mennyi ruhaneműt fogunk tartani a polcokon, sőt még azt is figyelembe kell vennünk, hogy milyenek a „hajtogatási szokásaink”; keskenyebbre vagy szélesebbre szoktuk hajtani a ruhákat. Más lehet egy ingnek és egy vastag pulóvernek az összehajtott mérete, más a kis gyerekeké, és más a felnőtté. A polc optimális szélessége 35-40 cm körül van, a magassága pedig 30 cm körül, amikor ingek és pulóverek kerülnek rá. Az összehajtott kabátok vagy sí dzsekik magasabb polcot igényelnek. A polcos rész se legyen szélesebb 1 m-nél.A fiók optimális szélessége 60 cm körül van, 40-50 cm-es fiókok nem használhatók ideálisan ki, a szélesebben egymásra dőlnek a holmik. Ha mégis nagy fiókszélesség adódna ki, akkor érdemes elválasztókat tervezni bele. Ezek persze csak az irányszámok, ha a kiosztásnál mondjuk 62,5 cm adódik ki, akkor természetesen akkora legyen. Az optimális fiókmagasság 20 cm körüli. Praktikus, ha a fiókok oldalfala és hátfala a lehető legmagasabb, mert akkor nem esnek ki belőle a pl. a zoknik. A fiókok helyének meghatározásánál figyelnünk kell a tolóajtókra is; az ajtó ne akadályozza a fiók kihúzását.

A gardrób szekrénnyel érdemes kihasználni a lakás teljes belmagasságát. A régi lakások 3,5 m-es belmagasságához természetesen a felső részhez már külön ajtó szükséges, de ez is lehet tolóajtó. Ilyen esetben az alsó tolóajtót mondjuk 2,6 m-re érdemes méretezni – ide kerülnek a gyakran használt ruhaneműk –, felülre pedig a ritkábban használt eszközök kerülhetnek. A maximális ajtómagasság 3,2 m, amit egyben el lehet készíteni. Üveg és tükör betéttel ez egyben megvalósítható, de a bútorlapot a tábla mérete miatt osztóléccel toldani kell.
Tolóajtó anyagok

A tolóajtók anyaga alapvetően laminált bevonatú faforgács, de készülhet üvegből, tükörből és speciális anyagokból is, pl. nádszövetből, bambuszból, fűszövetből, vagy akár tapétázni is lehet az alapanyagot. Az üveg lehet savmart; ez áttetsző, a fényt átereszti, de nem látszik át – ezt a megoldást inkább térelválasztásra szokták alkalmazni. Az átlátszó üveg a tolóajtóban „kockázatos”, mindig nagy rendnek kell lennie a szekrényben. Elsősorban akkor javasolható, ha a szekrény külön gardrób szobában van – ekkor inkább porvédő funkciója van. A mart és átlátszó üvegfelület vízszintes vagy függőleges csíkokban variálható is, ekkor azonban a tolóajtó betétje nem egy darabból van, hanem elemekből állítják össze, illetve osztólécekkel kapcsolják egybe a különböző üvegrészeket.

A tükör színe is többféle lehet. Az alap, az ezüst tükör, ez semmilyen irányba nem színez, a bronz tükör kissé meleg fényviszonyokat eredményez – de megtartja az összes színárnyalatot és nagyon elegáns hatást kelt. Lehet a tükör szürke (ez tágítja a teret), savmart (mint az üveg) vagy akár zöld színárnyalatú is – ezzel óvatosan bánjunk.

A Mega-Tolóajtó Kft. kizárólag alsó görgős mechanikákat alkalmaz, felül ennél a megoldásnál csak megvezetés van. A vasalat alumíniumból és acélból is készülhet. Gardróbszekrényeknél inkább az acélt használják, ami csak kívülről rejtett, míg a prémium kategóriás, rejtett görgős, alumínium vasalatokat kimondottan térelválasztásra javasolják, de természetesen elegáns kivitele miatt szekrényajtóként is sokan választják.Az elképzelések és méretek a Mega-Tolóajtó Kft.-nél egy számítógépes tervező program segítségével formát öltenek. A program az egyes méretek változtatásakor automatikusan igazítja a többi méretet is. A tervekből végül – igény szerint – háromdimenziós látványterv jöhet létre, amikor már az anyag- és színkombinációk is előtérbe kerülnek. A tervezés után a cég szakembere helyszíni felmérést végez, csak ez után történik a gyártás és a helyszíni szerelés.

Bővebb információ:
Mega-Tolóajtó Kft.
www.mega-toloajto.hu

Üzletek:

III. kerület:
1033 Budapest, Szentendrei út 40.
BauMax áruházban
Mobil: +36-70-619-5152

XVII. kerület:
1173 Budapest, Pesti út 2.
BauMax áruházban
Mobil: +36-70-323-5939, +36-70-619-8841
Telefon: (+36-1) 221-9870

IV. kerület:
1044 Budapest, Váci út 60-62.
BauMax áruházban
Telefon: +36-70-604-9862, +36-70-411-8391

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Nyomtatott vászonképek

Számtalan faldekorációs lehetőség közül lehet választani. Ezek lehetnek keretezett plakátok, vagy ismert művészek műveiről készült reprodukciók. Az igaziak és értékesek az egyedi, kézzel festett...


Lakberendezés autóimádóknak

Bár az autó mindennapi használati eszközünk, ám nálunk is egyre többen vannak, akik másként tekintenek kedvenc járműveikre, sőtrohamosan gyarapodik a veterán kocsikat birtoklók száma is....