Korszerű fűtésvezérlés

2014-11-11 14:18:23 | Módosítva: 2014-11-11 14:28:09

A háztartások energiaszükségletének több mint a felét a fűtési energia teszi ki. Helyes üzemeltetéssel és használati szokásokkal jelentősen csökkenthető az energiafelhasználás és a fűtés költsége. Egy megfelelően tervezett fűtési rendszer és szabályzó akár egyik napról a másikra energia-megtakarítást eredményezhet. A helyiségek hőmérsékletének csökkentése, illetve az egyes helyiségek ideális-optimális hőmérsékletének beállítása jelentősen csökkentheti a kiadásainkat.


Hazai állapotok

A hazai háztartások 70-80 százalékában a gázkazánt egyszerű szobatermosztát vezérli. Ezek a készülékek a kívánt hőmérsékletérték alatt bekapcsolják a kazánt, majd felfűtve a helyiséget, a beállított érték fölött lekapcsolják azt. Fenti működés magával vonja a helyiség jelentős hőmérséklet ingadozását, ami a komfortérzet mellett az energiafogyasztásra is kedvezőtlen hatással van. A hőmérséklet ingadozás csökkentését szolgálják az elektronikus szobatermosztátok, melyek alkalmazása 5% körüli energia-megtakarítást eredményezhet a pontosabb hőmérsékletszabályozás következtében. Egy átlagos családi ház esetében a digitális termosztát magasabb ára egy év alatt megtérül.

Szabályozási pontosság javítása

A szabályzási pontosság javításával azonban nem lehet igazán jelentős megtakarítást elérni. Ehhez tudatos fűtésszabályozás szükséges, ami elsősorban időszakos fűtéscsökkentést jelent. A programozható termosztátot sokszor manuális üzemmódban használják (természetesen folyamatosan 21 °C-ra állítva), pedig ha figyelembe vesszük, hogy 1 °C-os hőmérsékletcsökkentés 5-6%-os energia-megtakarítást eredményez, egy éjszakai (8 órás) 3 °C-kal alacsonyabb hőmérséklet havi szinten 6%, egy napközbeni hőmérséklet csökkenés további 6-10%-os megtakarítást eredményezhet. A korszerű készülékek lehetőséget biztosítanak az épület időprogram szerinti fűtésszabályozására, ami akár heti hét nap, napi hat kapcsolási pont beprogramozását teszi lehetővé. Az időprogram tudatos alkalmazásával, és a digitális szabályozással tehát már közel 20%-os energia-megtakarítást érhetünk el.


Az optimálisan vezérelt felfűtéssel is jelentős energia-megtakarítás érhető el, ami azt jelenti, hogy egy kívánt hőmérsékletszintet az időprogramban megadott időpontra tudunk elérni. Amíg e funkció nélkül a felhasználó korábbra állítja a fűtés indulását, ezáltal próbálva elérni a megfelelő időpontra a kívánt helyiséghőmérsékletet, addig egy korszerű fűtésvezérlés ezt a korábbi indítást automatikusan és optimálisan végzi el, ami jelentős komfortérzet növekedést is eredményez. Az ún. arányos integráló szabályozással +/-0,2 °C hőmérséklet-ingadozás érhető el, ami akár 20-25% energia-megtakarítást eredményezhet.

Rádiófrekvenciás vezérlés

Amennyiben a szobatermosztát és a kazán vezetékezése már korábban lett kialakítva, és emiatt a korszerű vezérlést nem lehetne kihasználni, akkor rádiófrekvenciás vezérlő berendezéssel lehet ezt megoldani, ami a szobai egység és a kazánkapcsoló egység között vezeték nélküli kapcsolatot létesít. A hatékony fűtésvezérlés alapvető feltétele, hogy a fűtési rendszer hidraulikusan beszabályozott legyen, illetve az egyes helyiségek közel azonos sebességgel hűljenek le és melegedjenek fel. Ez az ideális állapot a fűtési rendszerek többségénél nem valósul meg.

A szobatermosztátból és termosztatikus szelepekből álló fűtésrendszerben a szobatermosztát a saját hőmérsékletérzékelőjével szabályozza a kazánt, a radiátorszelepek csak maximálják a helyiség hőmérsékletét, Ha fűtési igény jelentkezik azokban a helyiségekben, ahol a termosztatikus radiátorszeleppel ellátott radiátorok vannak, akkor azok a szelepek kinyitnak, és a termosztátra várnak, hogy az indítsa a kazánt. Ezeknél a rendszereknél a helyiségek hőmérséklet-eltérése jelentős, egyes helyiségek hidegek, miközben más helyiségekben már rég zár a radiátorszelep.


További jelentős energia-megtakarításra már csak a helyiségenkénti programozott fűtés-szabályozással van lehetőség. Ennek egyik fajtája a szobatermosztáttal és programozható radiátor-termosztáttal ellátott rendszer. Ebben az esetben az egyes helyiségeket időprogrammal láthatjuk el, amit a helyiségek használatához igazítunk. Ebben az esetben nincs szükség arra, hogy napszakonként és helyiségenként folyamatosan ellenőrizzük a fűtést, és állítgassuk a szabályozókat, mert a program automatikusan végzi ezt a feladatot.

A helyiségenkénti hőigényről azonban továbbra sincs információ, vagyis ha egy szobában hideg van, akkor nyit a radiátorszelep, de erről a kazánt szabályozó szobatermosztát nem tud. Bár energiát takarítunk meg, de bizonyos helyiségekben hideg van! Erre megoldás lehet, ha minden helyiségbe programozható szobatermosztátot helyezünk, akkor a helyiségenkénti időprogram biztosított, és a helyiségenkénti hőigényt a szobatermosztátok a kazánnak továbbítják.

Ebben az esetben a szobatermosztátokhoz tartozó fűtőtesteket külön kell választani a rendszertől zónák kialakításával. A szobatermosztátok és a zónaszelepek költsége viszont jelentős, nem is beszélve arról, hogy a kazánt 4-6 szobatermosztát ki/be kacsolgatva „rángatja”, ami a kazánra nézve igen káros!

Zóna menedzserek

A maximális komfort biztosítása mellett az energiatakarékosság úgy valósítható meg, hogy a helyiségenkénti hőmérséklet-szabályozást a helyiség funkciója alapján és a felhasználók igényeinek megfelelően programozzuk.

Egy korszerű, vezeték nélküli rendszer akár nyolc zóna kialakítására is lehetőséget ad. Ezeket a zónákat nyolc különböző időprogrammal lehet ellátni, vagyis olyan, mintha 8 szobatermosztátot tartalmazna. Ehhez az kell, hogy helyiségenkénti hőigényeket összegyűjtsük, helyiségenkénti időprogram alapján egy központi szabályozó döntse el, hogy melyik helyiségben van szükség fűtésre az időprogram alapján. Ezeket a készülékeket zónaszabályozónak, vagy zóna menedzsernek nevezik.

Egyetlen érintőképernyős szabályozóegységen lehet a teljes rendszert, programozni! A rendszer alkotóelemei lehetővé teszik, hogy tetszőlegesen radiátoros, vagy felületfűtést szabályozzon. Radiátoros fűtés esetén a radiátorokon elhelyezett rádiófrekvenciás radiátorszelep szabályozó a beavatkozó és hőmérsékleti adatot szolgáltató elem. Felületfűtésnél vagy szelepes osztóról ellátott radiátoros körök esetén lehetőség van az osztók köreinek egyenkénti vagy csoportos szabályozására.

A rendszer energia-megtakarítást az által biztosít, hogy a felhasználók igényét alapul véve az egyes helyiségekben a komfort igényeket kielégítő hőmérsékletet tartunk, míg a nem használt helyiségeket alacsonyabb hőmérsékleten temperáljuk; önállóan előre programozott időprogram alapján. Éjszaka csak a hálóhelyiségekben és gyerekszobában tartunk a normál komfortnak megfelelő hőmérsékletet, reggel a nappali, a fürdő és konyha lép előtérbe, napközben akár az egész lakás hőmérsékletét alacsonyabb szintre lehet állítani, amennyiben senki nincs otthon. Délután és este a reggeli állapotot ismételhetjük a gyerekszoba hozzáadásával, míg éjszaka ismét csak a hálókat és gyerekszobákat fűtjük!

Egy ilyen rendszer megtérülési ideje sokkal rövidebb, mint gondolnánk. A rádió­frekvenciás rendszer fejlesztése, bővítése lényegesen rugalmasabb és olcsóbb, mint egy vezetékes megoldásé.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Konvektorcsere-program

Cikkünk megírásakor még élt a május 20.-ától meghirdetett konvektorcsere-program. Összesen 4000 pályázatot tudnak fogadni 2 milliárd forint összértékben, ami rendkívül kis szám ahhoz képest,...


Okosfűtés: megtérülő kényelem

De miért legyen a fűtés okos? Nem elég csak, hogy gazdaságos és hatékony legyen? Nos, ezek a szempontok nem ellentétesek egymással, sőt az okosfűtés csak kisebb részben szolgálja a kényelmet, és...