Korszerű fűtésvezérlés

2014-11-11 14:18:23 | Módosítva: 2014-11-11 14:28:09

A háztartások energiaszükségletének több mint a felét a fűtési energia teszi ki. Helyes üzemeltetéssel és használati szokásokkal jelentősen csökkenthető az energiafelhasználás és a fűtés költsége. Egy megfelelően tervezett fűtési rendszer és szabályzó akár egyik napról a másikra energia-megtakarítást eredményezhet. A helyiségek hőmérsékletének csökkentése, illetve az egyes helyiségek ideális-optimális hőmérsékletének beállítása jelentősen csökkentheti a kiadásainkat.


Hazai állapotok

A hazai háztartások 70-80 százalékában a gázkazánt egyszerű szobatermosztát vezérli. Ezek a készülékek a kívánt hőmérsékletérték alatt bekapcsolják a kazánt, majd felfűtve a helyiséget, a beállított érték fölött lekapcsolják azt. Fenti működés magával vonja a helyiség jelentős hőmérséklet ingadozását, ami a komfortérzet mellett az energiafogyasztásra is kedvezőtlen hatással van. A hőmérséklet ingadozás csökkentését szolgálják az elektronikus szobatermosztátok, melyek alkalmazása 5% körüli energia-megtakarítást eredményezhet a pontosabb hőmérsékletszabályozás következtében. Egy átlagos családi ház esetében a digitális termosztát magasabb ára egy év alatt megtérül.

Szabályozási pontosság javítása

A szabályzási pontosság javításával azonban nem lehet igazán jelentős megtakarítást elérni. Ehhez tudatos fűtésszabályozás szükséges, ami elsősorban időszakos fűtéscsökkentést jelent. A programozható termosztátot sokszor manuális üzemmódban használják (természetesen folyamatosan 21 °C-ra állítva), pedig ha figyelembe vesszük, hogy 1 °C-os hőmérsékletcsökkentés 5-6%-os energia-megtakarítást eredményez, egy éjszakai (8 órás) 3 °C-kal alacsonyabb hőmérséklet havi szinten 6%, egy napközbeni hőmérséklet csökkenés további 6-10%-os megtakarítást eredményezhet. A korszerű készülékek lehetőséget biztosítanak az épület időprogram szerinti fűtésszabályozására, ami akár heti hét nap, napi hat kapcsolási pont beprogramozását teszi lehetővé. Az időprogram tudatos alkalmazásával, és a digitális szabályozással tehát már közel 20%-os energia-megtakarítást érhetünk el.


Az optimálisan vezérelt felfűtéssel is jelentős energia-megtakarítás érhető el, ami azt jelenti, hogy egy kívánt hőmérsékletszintet az időprogramban megadott időpontra tudunk elérni. Amíg e funkció nélkül a felhasználó korábbra állítja a fűtés indulását, ezáltal próbálva elérni a megfelelő időpontra a kívánt helyiséghőmérsékletet, addig egy korszerű fűtésvezérlés ezt a korábbi indítást automatikusan és optimálisan végzi el, ami jelentős komfortérzet növekedést is eredményez. Az ún. arányos integráló szabályozással +/-0,2 °C hőmérséklet-ingadozás érhető el, ami akár 20-25% energia-megtakarítást eredményezhet.

Rádiófrekvenciás vezérlés

Amennyiben a szobatermosztát és a kazán vezetékezése már korábban lett kialakítva, és emiatt a korszerű vezérlést nem lehetne kihasználni, akkor rádiófrekvenciás vezérlő berendezéssel lehet ezt megoldani, ami a szobai egység és a kazánkapcsoló egység között vezeték nélküli kapcsolatot létesít. A hatékony fűtésvezérlés alapvető feltétele, hogy a fűtési rendszer hidraulikusan beszabályozott legyen, illetve az egyes helyiségek közel azonos sebességgel hűljenek le és melegedjenek fel. Ez az ideális állapot a fűtési rendszerek többségénél nem valósul meg.

A szobatermosztátból és termosztatikus szelepekből álló fűtésrendszerben a szobatermosztát a saját hőmérsékletérzékelőjével szabályozza a kazánt, a radiátorszelepek csak maximálják a helyiség hőmérsékletét, Ha fűtési igény jelentkezik azokban a helyiségekben, ahol a termosztatikus radiátorszeleppel ellátott radiátorok vannak, akkor azok a szelepek kinyitnak, és a termosztátra várnak, hogy az indítsa a kazánt. Ezeknél a rendszereknél a helyiségek hőmérséklet-eltérése jelentős, egyes helyiségek hidegek, miközben más helyiségekben már rég zár a radiátorszelep.


További jelentős energia-megtakarításra már csak a helyiségenkénti programozott fűtés-szabályozással van lehetőség. Ennek egyik fajtája a szobatermosztáttal és programozható radiátor-termosztáttal ellátott rendszer. Ebben az esetben az egyes helyiségeket időprogrammal láthatjuk el, amit a helyiségek használatához igazítunk. Ebben az esetben nincs szükség arra, hogy napszakonként és helyiségenként folyamatosan ellenőrizzük a fűtést, és állítgassuk a szabályozókat, mert a program automatikusan végzi ezt a feladatot.

A helyiségenkénti hőigényről azonban továbbra sincs információ, vagyis ha egy szobában hideg van, akkor nyit a radiátorszelep, de erről a kazánt szabályozó szobatermosztát nem tud. Bár energiát takarítunk meg, de bizonyos helyiségekben hideg van! Erre megoldás lehet, ha minden helyiségbe programozható szobatermosztátot helyezünk, akkor a helyiségenkénti időprogram biztosított, és a helyiségenkénti hőigényt a szobatermosztátok a kazánnak továbbítják.

Ebben az esetben a szobatermosztátokhoz tartozó fűtőtesteket külön kell választani a rendszertől zónák kialakításával. A szobatermosztátok és a zónaszelepek költsége viszont jelentős, nem is beszélve arról, hogy a kazánt 4-6 szobatermosztát ki/be kacsolgatva „rángatja”, ami a kazánra nézve igen káros!

Zóna menedzserek

A maximális komfort biztosítása mellett az energiatakarékosság úgy valósítható meg, hogy a helyiségenkénti hőmérséklet-szabályozást a helyiség funkciója alapján és a felhasználók igényeinek megfelelően programozzuk.

Egy korszerű, vezeték nélküli rendszer akár nyolc zóna kialakítására is lehetőséget ad. Ezeket a zónákat nyolc különböző időprogrammal lehet ellátni, vagyis olyan, mintha 8 szobatermosztátot tartalmazna. Ehhez az kell, hogy helyiségenkénti hőigényeket összegyűjtsük, helyiségenkénti időprogram alapján egy központi szabályozó döntse el, hogy melyik helyiségben van szükség fűtésre az időprogram alapján. Ezeket a készülékeket zónaszabályozónak, vagy zóna menedzsernek nevezik.

Egyetlen érintőképernyős szabályozóegységen lehet a teljes rendszert, programozni! A rendszer alkotóelemei lehetővé teszik, hogy tetszőlegesen radiátoros, vagy felületfűtést szabályozzon. Radiátoros fűtés esetén a radiátorokon elhelyezett rádiófrekvenciás radiátorszelep szabályozó a beavatkozó és hőmérsékleti adatot szolgáltató elem. Felületfűtésnél vagy szelepes osztóról ellátott radiátoros körök esetén lehetőség van az osztók köreinek egyenkénti vagy csoportos szabályozására.

A rendszer energia-megtakarítást az által biztosít, hogy a felhasználók igényét alapul véve az egyes helyiségekben a komfort igényeket kielégítő hőmérsékletet tartunk, míg a nem használt helyiségeket alacsonyabb hőmérsékleten temperáljuk; önállóan előre programozott időprogram alapján. Éjszaka csak a hálóhelyiségekben és gyerekszobában tartunk a normál komfortnak megfelelő hőmérsékletet, reggel a nappali, a fürdő és konyha lép előtérbe, napközben akár az egész lakás hőmérsékletét alacsonyabb szintre lehet állítani, amennyiben senki nincs otthon. Délután és este a reggeli állapotot ismételhetjük a gyerekszoba hozzáadásával, míg éjszaka ismét csak a hálókat és gyerekszobákat fűtjük!

Egy ilyen rendszer megtérülési ideje sokkal rövidebb, mint gondolnánk. A rádió­frekvenciás rendszer fejlesztése, bővítése lényegesen rugalmasabb és olcsóbb, mint egy vezetékes megoldásé.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fafűtési lehetőségek

A fafűtés reneszánszát éli, elsősorban kedvező ára, másodsorban hangulata miatt. Optimális megoldás, ha a gáz- és a fafűtést egymással kiegészítve használjuk. A fatüzelésnek számos előnye és kevés...


Norvég elektromos fűtés megoldás

Az elmúlt időszakok gáz ár változásai miatt egyre nagyobb figyelmet kapnak az alternatív fűtés megoldások. Cégünk világszerte ismert norvég gyártók fűtéstechnikai megoldásaival kínál komplett,...