LED szalagot mindenhová

2017-12-26 08:45:49 | Módosítva: 2017-12-26 08:58:40

A LED szalagok terjedése töretlen. Fényerejük fokozatosan növekszik, a fehér LED szalagokba már két, sőt 3 sorban helyezik a világító elemeket. Korábban méterenként 300-at ma már 600-at, sőt 1200 darabot is. És egyre szaporodnak a színes LED szalagok is, amelyek természetesen tudnak fehér fénnyel is világítani – bár ez a fény nem teljesen azonos a melegfehér, vagy hidegfehér fénnyel. A színes LED szalagok táplálása és vezérlése azonban valamivel bonyolultabb a fehérnél.


Hideg- vagy melegfehér LED sor tápellátása

LED sor tápellátása viszonylag egyszerű, és a megfelelő méretű tápegység kiválasztásában is segítenek a szakboltokban. Mindenképpen tisztázzuk a LED szalag méterenkénti teljesítményét, és az elképzelt szalaghossz ismeretében már adódik is a tápegység mérete. Egy méterenként 15 W teljesítményű szalagból egy 5x5 méteres szoba két fala már 10 m, három már 15 m LED szalagot igényel, tehát ha ilyen hosszon kívánunk sarokvilágítást készíteni, akkor ahhoz már 150, illetve 225 W teljesítményű táp kell + a rátartás, mert azért 10-20%-kal felül kell méretezni a maximális teljesítményt.

A tápegység 12 V-os kimenetére csatlakozik a vezérlő, melyet távirányító segítségével működtetünk, ki-be kapcsolhatjuk a világítást, és a teljesítményét akár 0-ig le tudjuk szabályozni. Szükséges is ez, hiszen ritkán van szükség ekkora fényteljesítményre, aminek persze már a fogyasztása is tetemes. De semmi akadálya nincs annak, hogy 150 W-os világításunk 5-10 W-os hangulatvilágításként működjön.
A hangulatvilágításra és általános világításra is alkalmas LED szalagot legjobb stukkóvilágításként felszerelni, amihez természetesen a szalagot magába rejtő – általában polisztirol – stukkót kell felragasztanunk – speciális stukkó ragasztóval a mennyezetre vagy az oldalfalra. Sokféle kapható, ízlés kérdése, kinek melyik tetszik. Jó helyet kínál a mennyezeti karnis is a LED szalag felragasztására. Az 1 cm széles, öntapadós szalag számára csak portalanítani kell a karnis alkalmas felületét (enyhén nedves szivaccsal), és viszonylag egyszerűen felragasztható. Fontos, hogy az elektromos bekötéseket (erről korábban már írtunk) előtte végezzük el, a szalagot előre vágjuk a szükséges méretre.

Fehér LED szalaghoz csak egy kéteres vezeték kell, ami viszi a 12 V egyenáramot a monokróm vezérlőtől, vagy közvetlenül a tápegységtől (ha a szabályozásról lemondunk). A tápot és a vezérlőt mindenképpen rejtetten kell elhelyeznünk, mert a stukkó vagy a karnis közelében igen csúnya lenne, egy kéteres vezetéket viszont általában könnyen el tudunk rejteni. Jó megoldás lehet, ha pl. a szomszédos helyiség (pl. mellékhelyiség) jobb elhelyezést kínál a táp és a vezérlő számára, és a vezeték simán áthozható egy fali furaton, közvetlenül a stukkóba.

Egy hosszabb LED szalagot már nem lehet egyszerűen az egyik végéről betáplálni. Egy betáplálás kb. 5 m vezetéket még gond nélkül elvisz, de ha mondjuk 10 m-es LED szalagunk van, akkor azt már a közepétől érdemes betáplálni, és akkor továbbra is csak 5-5 méter lesz egy bekötési pontról meghajtva. Egy kissé tágasabb stukkóban gond nélkül el lehet rejteni a tápvezetéket is a LED szalag alá, így a betáplálási pont elvihető a szalag számára optimális helyre. Az egy pontról betáplálható hossz némileg növelhető egy jelerősítővel, ez egy 1-2 ezer forintos tétel, amit a vezérlő és a szalag közé kell betennünk, és így már akár 8 m-es LED szalag hosszt is betáplálhatunk.

Színes LED sor tápellátása

A színes LED szalagoknál némileg bonyolódik a helyzet, ezek számára külön RGB és mínusz vezetéken kell vinni az áramot a kifejezetten színes LED szalaghoz való vezérlőtől. Ehhez természetesen a távirányító is más, mint a fehér LED-é, mert a színeket és a teljesítményt is erről tudjuk vezérelni. Így viszont a szalag bekötéséhez most már négy eres vezetékre van szükségünk, amit jól elrejtve kell eljuttatni a szalagot rejtő stukkóhoz.


Az újabb távirányítók már nem csak egy, hanem akár négy vagy több vezérlőt is tudnak irányítani. A távirányító egy-egy programgombját fel lehet programozni egy-egy vezérlőre, így pl. négy különböző rendszert lehet szabályozni, és ki-be kapcsolni egyetlen távirányítóval. Ezek között lehet fehér és színes LED szalag egyaránt lehet, de az fontos, hogy ilyenkor a fehér LED-hez is színes vezérlőt kell használnunk, mert a közös távirányító csak ilyennel tud bánni.

Érdemes pl. a hangulat- és általános világítás mellett egy amerikai konyhás nappaliban a munkapult megvilágítását is LED szalagra bízni. Ez természetesen nagy teljesítményű, fehér LED legyen, de a konyhai tevékenységen kívül ez a fény is átmehet hangulatvilágításba, ha erre is teszünk vezérlőt, és azt ráprogramozzuk a közös távirányítóra. Készíthetünk üvegbútorokra élvilágításokat (erről márciusban írtunk), bútorok mögé rejtett világítást, TV mögé háttérvilágítást stb., és ezeket mind ráprogramozhatjuk egy közös távirányítóra, ha annak van elegendő számú csatornája. Természetesen minden egyes önálló LED áramkörhöz külön vezérlő szükséges, ha külön akarjuk szabályozni őket.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Stanley LED lámpák

A Stanley márkanév több mint 160 éve összekapcsolódik a szerszámok fejlesztésével a legújabb technológiák alkalmazásával, úgy a gyártásban, mint a termékek terén. A márka minőségi szerszámai...


LEDVANCE okosvilágítás személyre szabva

Tudta, hogy a LEDVANCE SMART+ WIFI okos fényforrásai, lámpatestei mobilapplikáción keresztül vezérelhetőek a WIFI technológia segítségével – akár távolról is, nyaralás alatt egy hotelszobából?...