Orchideák

2015-03-24 10:39:03 | Módosítva: 2015-03-24 10:48:49

Sokan azt hiszik, hogy orchideákat tartani lakásban szinte lehetetlen vállalkozás. Ez azonban tévhit, ami onnan eredhet, hogy egyes fajok tényleg nem szobába valók. Megkülönböztetünk hidegházi és melegházi fajokat, ami miatt nem lehet egy kalap alá venni e növénycsoportot igényeik szerint.


A növények ékszerei

Az orchideáknál egy adott fajon belül rengeteg fajta és hibrid alakult ki (részben természetesen, részben nemesítéssel), így ha megtaláljuk az adott fajt, ami jól érzi magát lakásunkban, abból óriási mennyiségű színváltozat áll rendelkezésre, hogy egész gyűjteményünk lehessen belőle. Kezdőknek a legtöbb helyen kapható Phalaenopsis hibridek ajánlhatók. Ezek még a száraz panellakásban is többnyire sikeresen nevelhetők. A nagyobbra növők közül napos helyet és meleget kedvelők a Vanda és a Bulbophyllum nemzetségbe tartozó fajok fajtái. Átlagos hőmérsékleten a Dendrobiumok, Oncidiumok, Brassiák, hűvösebb helyen pedig a Masdevalliák, Cymbidiumok, Odontoglossumok, Coelogynék fejlődnek jól. A fényszegényebb helyet elviselik a Paphiopedilumok és a Liparis orchideák. A Cattleya nemzetség inkább kerttel rendelkezőknek ajánlott, mert a folyamatosan szobában tartott növények ritkán virágoznak.


A lényeg tehát, hogy egyes fajok nagyon könnyen tarthatók lakásban, más fajok meg egyáltalán nem. Érdemes ezért beszerzés előtt (akár magunknak, akár ajándékba vesszük) utánanézni, hogy olyan fajt válasszunk, melynek igényei egy lakásban is teljesíthetők.

Hazánk vad orchideái a bangók

Az orchideák trópusi, párás és meleg területek lakói – általában, ám hazánkban is élnek orchideák, a bangók (méhbangó, pókbangó), ezek is vizes élőhelyek növényei, és egytől-egyig védettek. Hazai orchideák tartásával – mindemellett hogy védettek – azért sem éri meg próbálkozni, mert ezek mikorrhiza kapcsolatos növények, tehát speciális gombákkal élnek együtt gyökereiken, e kapcsolat nélkül a növény elpusztul. Tehát az élőhelyéről kiásva már egyből életképtelenné válnak a hazai orchidea fajok. Visszatérve a szobanövényként tartott fajokra többségük sok fényt, magas páratartalmat igényel, és lényeges, hogy a gyökereik nagyon levegőigényesek, a túl sok víztől könnyen rothadni kezdenek.

Utánozzuk a trópusi élőhelyüket

Lakásban tartva a trópusi orchideákat világos keleti, déli, vagy nyugati tájolású ablak közelében elhelyezve a magas fényigény biztosított, illetve nyáron sok növény (Cattleya, Cymbidium, Dendrobium) kertbe is kihelyezhető lombos fák árnyékába vagy félárnyékos helyre. A tűző napsütéstől érdemes az orchideákat árnyékolással védeni kell, mert leveleik megéghetnek, hiszen ezek a fajok természetes élőhelyükön is a fák lombkoronájában élő epifita (fán lakó, de nem élősködő) növények. Egyes Dendrobium orchidea fajok a tűző napot is elviselik, de csak szoktatás után.

A magas páratartalmat cserepes orchideák esetében a cserép alá helyezett agyag granulátum, vagy kavics biztosíthatja – közte mindig álló vízzel. Így a növények gyökere nincs a vízben, de a kövek közül párolgó víz a páratartalmat, a mikroklímát megfelelő mértéken tartja. Egyes fajokat nem cserépben, hanem fakéregre erősítve tartjuk. Esetükben a napi többszöri permetezés javasolt, főleg nyáron, nagy melegben. A nedvességkedvelő fajok gyökeréhez érdemes tőzegmohát helyezni. Öntözéshez mindig mészmentes, lehetőleg esővizet használjunk. Ha erre nincs módunk, akkor forralt, majd visszahűtött vízzel locsoljunk.

Az orchideák többsége érzékeny a légmozgásra. A huzatot nem szeretik, de az állandó lassú légmozgás elengedhetetlen számukra ahhoz, hogy a gyökereik ne induljanak rothadásnak. Ezt az igényt szobai körülmények között kissé nehézkes kielégíteni, nyáron a kertbe történő kihelyezéssel, vagy nyitva tartott ablakkal megoldható. A gyakoribb fajok, hibridek szerencsére kevéssé érzékenyek arra, ha áll a levegő körülöttük.


Cattleya hibrid orchidea


Cymbidium insigne


Dendrobium farmeri

Az orchideaföld nem föld

Az orchideákat körülbelül háromévente kell átültetni speciális orchidea ültető közegbe, ami jó vízáteresztő képességű, laza szerkezetű, így gondoskodik a gyökerek levegőzéséről. Általában fenyőkérget, tőzeget, faszenet, kókuszrostot és perlitet tartalmaz egy ilyen keverék. Jól látható az összetevőkből, hogy nem is hasonlít más növények földkeverékeihez, a tápanyagellátás helyett a gyökerek szellősen tartása a hangsúlyos. Az átlátszó műanyag orchidea cserép jó választás mindehhez, mert így folyamatosan láthatjuk, milyen a nedvessége az ültető közegnek a cserépben. Amíg a gyökerek zöldek, addig elég nedvességhez jutnak, ha fehéres vagy szürkés színűek lesznek, akkor itt az ideje az öntözésnek.

Az orchideáknak rendszeres tápozásra van szükségük. Télen ritkábban, nagyjából minden harmadik-negyedik öntözés, nyáron a növekedés beindulása miatt gyakrabban, minden második öntözés alkalmával tegyünk az öntözővízbe a gyártói előírás felére, harmadára hígított tápoldatot. A tápoldat kiegyenlítetten tartalmazza a három fő alkotóelemet: a nitrogént (N), a foszfort (P) és a káliumot (K), klór és mész viszont ne legyen megtalálható benne. Inkább többször adjunk kevesebb tápanyagot, mint ritkán sokat. A virágzást serkentő tápoldatok eltérő mértékben tartalmazzák a három alkotó elemet, a növények virágzását mégis inkább a környezeti hatások, semmint a tápoldat határozza meg.

Más logika szerint tartsuk

Mint már említettük az átlátszó műanyag cserép előnye, hogy látjuk a benne lévő aktuális nedvességi állapotokat, ám rutin nélkül ebben túlöntözhetjük a növényt. A műanyag fal miatt a felesleges víz nehezen párolog el, és a műanyag cserép sem biztosítja a gyökerek szellőzését. Ezért ilyen cserepet csak egyszerűbben tartható fajoknál alkalmazzunk. Drót-, és léckosárban is tarthatók orchideák, itt a gyökérszellőzés kiválóan megoldott, ám gyakoribb öntözés lehet szükséges pont amiatt, hogy a gyökerek szellőzése közben az öntözővíz, ami itt permetként juttathat leginkább a gyökerekhez, hamar elpárologhat.

Összességében elmondható, hogy ha az egyszerűen tartható orchideafajokkal kezdjük ezen ékszernövények megismerését, akkor könnyen elérhetünk sikereket, főleg ha eredeti élőhelyük körülményeit is sikerül minél jobban utánozni számukra.


Élőhelyükön fákon laknak, de nem élősködők


A legegyszerűbben, akár panellakásban is tartható Phalaenopsis-ok


A túlnőtt kifehéredett gyökerek jelzik, ideje az átültetésnek


Az ültető közeg elemei: a faszén, az agyaggolyók és a fakéreg


A laza szerkezetű talaj felett is megjelenhetnek gyökerek


Speciális orchidea tartók: átlátszó műanyagcserép, léckosár, drótkosár


A broméliák is kedvelt növények, élőhelyükön az orchideák társaságában élnek a fákon


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kaktuszok a lakásban

A közvélemény szerint az orchideák és a kaktuszok virágai a legszebbek a világon. A két csoport között nehéz sorrendet felállítani, hiszen az orchideák virágai tartósabbak, de a kaktuszok virágzási...


Orchideák táplálása

Mindenkinek érdemes Phalaenopsis (lepkeorchidea) tartásával próbálkozni, megfelelő környezetet szinte bármelyik lakásban kialakíthatunk, így érdekes formájú virágaiban sokáig gyönyörködhetünk. q