Egészséges táplálás, színpompás virágzás

2014-05-22 12:04:36 | Módosítva: 2014-05-22 12:07:49

Növényeink színes sokféleségét látva természetes, hogy gondozásuk, táplálásuk is különböző. Még a látszólag hasonló, nyáron teraszunkra dús virágözönt varázsló muskátli, hibiszkusz és leander igénye sem egyforma.

A kicsi, néhány leveles futómuskátliból akár másfél méteres növény fejlődik több száz virággal a zöld ujjú kertész balkonján. A hibiszkusz harsogó zöld levélzetét szinte eltakarják a színpompás, óriási virágok, míg a leander nem a magasba tör, hanem virágkoronát nyit a megfelelő tápoldat hatására. Természetesen a levéldísznövények igénye is más, mint a sokféle különleges növényé (pl. orchideák, citrusfélék, kaktuszok).

Tápoldatok

A jó tápoldat-család ezért különböző tápanyag-összetételt kínál a növénycsoportokhoz. Ha tápoldatot vásárolunk, ne csak a növények képeit nézzük, olvassuk el a tápelem arányokat. Sajnos találni olyan tápoldat családokat, ahol ugyanazt az oldatot teljesen eltérő igényű növénycsoportokhoz javasolják. Az általános tápoldat használatával nem okozunk kárt növényünknek, de nem adjuk meg az alapot a tökéletes növénypompához. A Vitaflóra termékek között 17 valóban különböző tápoldatot találunk, hogy minden növénynek a megfelelőt választhassuk.


Az orchideák dús virágzását elősegítjük, ha a vegetációs időszakban rendszeresen Vitaflóra Orchidea tápoldattal tápláljuk őket. A legegyszerűbb, ha az edényt hetente egyszer néhány percre tápoldattal dúsított vízbe merítjük. Használjunk szobahőmérsékletű, lágy vizet. A fürdő után csepegtessük le a cserepet, és állítsuk vissza eredeti helyére. A visszamaradó fürdetővizet szobanövényeink öntözéséhez felhasználhatjuk.

Ha a párásító vízbe is teszünk tápoldatot, a növény levélen keresztül felveszi a tápanyagokat, azonban a cseppek a bútoron száradás után foltot hagynak, azonnal töröljük le azokat. Ne forgassuk a növényt, mert az orchidea ismét a fény felé fordul, és ehhez sok energiára van szüksége. Állítsuk egyenletesen világos helyre, és így nem csak egy irányba fejlődik a növény.


www.vitaflora.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Orchideák

Közel húszezer fajuk ismert, kertészeti nemesített változataik száma ennél is több. A XIX. században indult el szobanövényi karrierjük, ekkor a főúri gyűjtők féltett kincsei voltak. Számos trópusi...


Mediterrán virágözön

Egyre többféle mediterrán virágcsoda ontja virágait teraszainkon. Virágzásuk egyik titka, a megfelelő tápanyagellátás. A teleltetőből kikerülve szükségük van a tavaszi regenerálódásra, lassan...