Egészséges táplálás, színpompás virágzás

2014-05-22 12:04:36 | Módosítva: 2014-05-22 12:07:49

Növényeink színes sokféleségét látva természetes, hogy gondozásuk, táplálásuk is különböző. Még a látszólag hasonló, nyáron teraszunkra dús virágözönt varázsló muskátli, hibiszkusz és leander igénye sem egyforma.

A kicsi, néhány leveles futómuskátliból akár másfél méteres növény fejlődik több száz virággal a zöld ujjú kertész balkonján. A hibiszkusz harsogó zöld levélzetét szinte eltakarják a színpompás, óriási virágok, míg a leander nem a magasba tör, hanem virágkoronát nyit a megfelelő tápoldat hatására. Természetesen a levéldísznövények igénye is más, mint a sokféle különleges növényé (pl. orchideák, citrusfélék, kaktuszok).

Tápoldatok

A jó tápoldat-család ezért különböző tápanyag-összetételt kínál a növénycsoportokhoz. Ha tápoldatot vásárolunk, ne csak a növények képeit nézzük, olvassuk el a tápelem arányokat. Sajnos találni olyan tápoldat családokat, ahol ugyanazt az oldatot teljesen eltérő igényű növénycsoportokhoz javasolják. Az általános tápoldat használatával nem okozunk kárt növényünknek, de nem adjuk meg az alapot a tökéletes növénypompához. A Vitaflóra termékek között 17 valóban különböző tápoldatot találunk, hogy minden növénynek a megfelelőt választhassuk.


Az orchideák dús virágzását elősegítjük, ha a vegetációs időszakban rendszeresen Vitaflóra Orchidea tápoldattal tápláljuk őket. A legegyszerűbb, ha az edényt hetente egyszer néhány percre tápoldattal dúsított vízbe merítjük. Használjunk szobahőmérsékletű, lágy vizet. A fürdő után csepegtessük le a cserepet, és állítsuk vissza eredeti helyére. A visszamaradó fürdetővizet szobanövényeink öntözéséhez felhasználhatjuk.

Ha a párásító vízbe is teszünk tápoldatot, a növény levélen keresztül felveszi a tápanyagokat, azonban a cseppek a bútoron száradás után foltot hagynak, azonnal töröljük le azokat. Ne forgassuk a növényt, mert az orchidea ismét a fény felé fordul, és ehhez sok energiára van szüksége. Állítsuk egyenletesen világos helyre, és így nem csak egy irányba fejlődik a növény.


www.vitaflora.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Orchideák

Sokan azt hiszik, hogy orchideákat tartani lakásban szinte lehetetlen vállalkozás. Ez azonban tévhit, ami onnan eredhet, hogy egyes fajok tényleg nem szobába valók. Megkülönböztetünk hidegházi...


Tápanyagok utánpótlása

Növényeink optimális fejlődéséhez az adott környezeti tényezőkön kívül – mint a hőmérséklet, csapadék vagy a talaj – szükséges a mi gondoskodásunk is. Ennek egyik lényeges eleme a növények...