Használt laptop: CPU benchmark

2015-03-20 10:48:48 | Módosítva: 2015-03-20 10:52:42

Néhány éve az asztali számítógépek helyett, laptopot vásárolnak inkább az emberek. Számtalan előnye van, és az otthoni felhasználók igényeit ki is tudják szolgálni. Azonban olyan gyorsan amortizálódnak, hogy csak nagyon keveseknek adott az anyagi lehetőség, hogy ezt kövessék. A legújabb, legmodernebb, leggyorsabb gépek elég drágát, de internetezésre, levelezésre, filmnézésre, közösségi oldalak látogatására a néhány éves készülékek is elegendőek. 


Mikor használt laptopot keresünk, határozzuk meg az árat, amennyit rá tudunk szánni. Sok cég foglalkozik külföldről behozott laptopokkal, először nézzünk körül az ő kínálatukban. Az ilyen cégek árai általában reálisak, használjuk áraikat „mankónak” a keresgéléshez.

Függetlenül attól, hogy műszaki termékről van szó, nem mindegy, hogy hogyan néz ki. A kiválasztott gép típusszámát beírva az internetes keresőbe, sok-sok képet fogunk találni, olyat válasszunk, ami tetszik is. A képeken kívül bármilyen régi is a kiválasztott laptop, a típusszám mellé írjuk be, hogy „teszt”, és olvassuk el a teszteket. Ezek ugyan akkor íródtak nagy való­színűséggel, amikor a készülék megjelent, de a fentebb említett gyors amortizáció miatt, a 4-5 éves gépekről hasznos információkat fogunk kapni.

Általában találunk a neten árakat is, igaz ezek is akkor voltak igazak, amikor a gép még korszerűnek volt mondható, de az eredeti ára fontos. Ha egy 4-5 éves laptop 300 000 Ft-ba került újonnan, biztosan megfelelő társunk lesz még évekig. Kivéve, ha a legújabb, nagy hardver igényű játékokat akarjuk futtatni rajta, mert arra nem lesz jó.

A tesztek és gépleírások azt is tartalmazzák, hogy mennyi RAM-ot (memóriát) képes kezelni a laptop alaplapja. Ha a kiválasztott laptop adatlapja szerint nincs ennyi a gépben, lehet bővíteni néhány ezer forintért.

A 6-8 éves laptopok is képesek a Win7 és a Win8 futtatására, általában csak a memória bővítésére van szükség. A szükséges driverek szinte minden géphez letölthetők a netről, az összes operációs rendszerhez.

Minden akkumulátoros műszaki készülék esetében fontos az akkumulátor állapota. A használt laptopot áruló cégek ki tudják ezt mérni, de ne várjunk el 100%-os állapotot, több órás akkumulátor időt. Ez viszont mindenképpen fontos információ, mert ha lehet is kapni, vagy fel lehet újíttatni az akkumulátort, annak lehet magas az ára, vegyük figyelembe ezt, amikor választunk.

Apróbb karcok is lehetnek egy használt laptopon, de csak emiatt nem érdemes lemondani egy műszakilag minden szempontból megfelelő gépről, mert beszerezhető – sőt kimondottan divatos még az új laptopok esetében – is a laptop fólia, ami akár egész fedlapot letakarja, nem csak eltűntetve a szépséghibákat, hanem egyedivé is téve a gépet.

CPU Benchmark

A tesztekben mindig benne van, hogy a laptopban milyen processzor van. A processzor típus számát írjuk be az internetes keresőbe, és írjuk mellé, hogy „CPU benchmark”, majd „enter”. Nyissuk meg az első találatot, ami www.cpubenchmark.net oldalon rögtön a mi általunk beírt processzor viszonyszámait fogja mutatni egy táblázatban. Első helyen a legkorszerűbb i7-es processzorok, majd haladunk az egyre régebbiek felé, ahol pirossal bekeretezve lesz a miénk. A színes grafikon és a mellette lévő szám mutatja, hogy hogyan aránylik a legjobbhoz. Ahhoz, hogy tudjuk ezt értékelni (nem hozzáértőként), az összes szóba jöhető gép processzor típusszámával csináljuk végig. Értelemszerűen a legmagasabb számot kapó processzor a legjobb. Segítségként a képek mellett olvashatók a CPU benchmark értékek, és hogy új vagy használt-e a laptop, mert tele vannak az üzletek nem túl jó CPU benchmark értékű 100-150 ezer forintos gépekkel. Ezért új laptop kiválasztása előtt is használjuk a CPU benchmark-ot.


Core i7-4500U
Az ilyen processzorral szerelt gép ÚJ ára kb. 200 000 FtIntel Pentium N3520
Az ilyen processzorral szerelt gép ÚJ ára kb. 150 000 FtIntel Core i5 M430
Az ilyen processzorral szerelt gép ÚJ ára kb. 120 000 FtIntel Core i5-2520M
Az ilyen processzorral szerelt gép HASZNÁLT ára kb. 100 000 FtPentium M735
Az ilyen processzorral szerelt gép HASZNÁLT ára kb. 20 000 Ft


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Laptoppal szabadon

A laptopok és táblagépek mobil eszközök. Ez nem csak azt jelentheti, hogy magunkkal vihetjük a munkahelyünkre, a nyaralóba vagy a nyaralásra, hanem azt, hogy otthonunkban sem kell külön...


A folyékony szeg története: Den Braven Expert

A ragasztástechnika világa bizonyos értelemben a fecskefészek anyagával kezdődött, ahogy ez a derék madár a sár, a fű és a saját nyála segítségével olyan időtálló és tartós elegyet alkot. Ez...