A növényvilág ékszerei

Orchideák

2010-01-28 21:47:12 | Módosítva: 2010-02-04 19:23:34

Közel húszezer fajuk ismert, kertészeti nemesített változataik száma ennél is több. A XIX. században indult el szobanövényi karrierjük, ekkor a főúri gyűjtők féltett kincsei voltak. Számos trópusi eredetű fajuk kapható napjainkban már barátságos áron, és egyesek szobai tartása sem bonyolult. Természetben minden fajuk védett, így a hazánkban mocsaras élőhelyeken előforduló képviselőik is: a bangók és a kosborok.

Kezdőknek lepkeorchideát

Kezdő orchideakedvelőknek a Phalaenopsis nemzetség fajai ajánlhatók. Ezek a lepkeorchidea változatok általában nem okoznak csalódás gazdáiknak, és virágaik akár 3-6 hónapon át is díszítenek. Eredetileg epifita, azaz fán lakó növények, a trópusi fák lombkoronaszintjében, a törzseken megkapaszkodva élnek. Szobai tartásukkor is ezt az életmódot kell modellezni számukra, azaz nem szabad virágföldbe ültetnünk e növényeket, mert gyökereik nagyon levegőigényesek.
Nyáron a félárnyékos, télen a világos helyet kedvelik, de tűző napon ne tartsuk őket. Nyáron nappal a 20-22 °C éjjel a 18 °C körüli hőmérséklet ideális a számukra. "Talajukat" - ami általában vörösfenyő kéreg - tartsuk mindig nedvesen, de soha ne legyen a gyökérzet pangó vízben. Az esőerdei körülményeket kell utánozni, ahol napjában akár többször is esik az eső, ám a víz mindig lecsorog a lombkoronából, így a gyökerek levegős, de nyirkos körülmények között vannak. Meghálálja, ha vízzel permetezzük a leveleit.
Ősszel - elvirágzásukat követően - tartsuk 1-2 hónapok keresztül a növényeket 16 °C körüli hőmérsékleten, ez a pihenőidőszak szükséges a következő évi virágok kialakulásához. Kétévente célszerű átültetni, nagyon vigyázva, hogy a gyökerek ne sérüljenek meg.

Ültető edény és közeg

A gyűjtők léckosárban tartják növényeiket, ám ennek hátránya, hogy lakásban szemetel. Legideálisabbak az átlátszó, műanyag orchideacserepek, melyek nagyon jól mutatnak, hiszen kívülről látjuk a gyökereket, és a cserépben a víz jelenlétét, mennyiségét is ellenőrizni tudjuk. A fekete cserepeket mindenképp mellőzzük, mert azt a Nap könnyen felmelegíti, ami nem tesz jót az orchideák gyökereinek.
Az ültető közegüknek a trópusi fák ágvilláiban megrekedő, és bomló szerves anyaghoz hasonló összetételűnek kell lennie. Általában az orchidea "föld" 1-2 centiméteres szemcsenagyságú darált fenyőkéregből, mindössze 2 százaléknyi darált tőzegmohából, nagyon kevés mikroelemekben gazdag műtrágyából, és a kémhatás beállítására egy kis mészből áll.

Az öntözés és kártevők

Az orchideák többsége abba hal bele, ha túlöntözik. A szobahőmérsékleten 22 °C-on tartott növényeket elegendő átlagosan hetente egyszer megöntözni, nyáron mondjuk 5-6, télen 7-9 naponta. Amennyiben magasabb a hőmérséklet, akkor kissé gyakrabban locsoljunk. A levélhónaljban ne maradjon hosszabb ideig, azaz éjszakára víz, mert az baktériumos betegségek kialakulásához vezet. Amennyiben a növény gyökere jó állapotú, úgy a levelek párásítására sincs feltétlenül külön szükség.

Kórokozók fellépésére főleg a helytelen tartási viszonyok között kell számítani, a már említett baktériumos betegségek mellett gombák is megjelenhetnek. Kártevők közül az atkák, a pajzstetű és gyapjastetű megjelenésére lehet számítani, ezek jól kezelhetők környezetbarát rovarölő szerekkel is. A pajzstetűnél figyeljünk, hogy gyakran rejtve, a levelek fonákán telepszik meg.

Virágindukció

A lepkeorchideákat nem nehéz lakásban tartani, ám annál nehezebb másodszor, és többedszer is virágzásra bírni. Csak a jó kondícióban lévő, igényeinek megfelelően tartott növények virágoznak újra. A már említett 6-8 hetes pihentetés hűvösebb helyen, és a kevesebb fény mind segíti a virágindukciót.
Virágzáskor, amikor a virágzati szár kezd felkopaszodni, és már csak a legvégén van egy-egy virág, akkor a szárat a levélhónalj felett 3-4 centiméterrel érdemes elvágni, hogy új virágzati szárat hajtson a növény.

A virágszárat érdemes pálcához kötni, mert gyakorta nem képes megtartani a virágfejek súlyát. Virágzáskor a növényt lehetőleg ne helyezzük át, mert egyes érzékenyebb típusok a virágok, bimbók lehullajtásával reagálnak erre. Ha hűvös időben vásároljuk, akkor hazaszállítása során gondoskodjunk a kellő csomagolásról, nehogy megfázzon a tő, hiszen trópusi időjáráshoz szokott fajokkal van dolgunk.

Különleges ritkaságok

A fentebb bemutatott tartási tanácsok a hazánkban leggyakrabban kapható lepkeorchideákra (Phalaenopsis sp.) vonatkoznak. Ezeknél a nemesítési elvek között a hosszan tartó virágzás, szín-, forma- és méretgazdagság mellett lényeges szempont a "szobai körülmények" és a "laikus tulajdonos" tűrési képesség is. Így többségében olyan kertészeti hibridek kerülnek kereskedelmi forgalomba, melyek a hozzá-nemértésből fakadó hibákat is képesek elviselni. Ez azért nem jeleni azt, hogy mindent kibírnak.

A lepkeorchideákon kívül számos más faj is kapható hazánkban, sőt az igazi különlegességek beszerzésére is van lehetőség, igen borsos áron. Mielőtt egy új fajt szerzünk be, nézzünk utána az igényeinek, hiszen a húszezer faj nem mind ugyanazt a tartási körülményt igényli.
Az orchideák többsége nem szereti, ha túlápolják, ideális számára a "szükségállapot". Bár virágait meglátva sokan "babusgatni" kezdik, a növénynek a túl sok törődés is árthat. Hiszen természetes élőhelyén, a fákon lógva, igen zord körülményekhez szokott e növénycsoport, és ez neki teljesen megfelel hazánkban is. Ha az alapvető környezeti igényei: fény, hőmérséklet, öntözés megfelelőek számára, másra nincs szüksége.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert

Címkék: orchidea, orchideák

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Orchideák

Sokan azt hiszik, hogy orchideákat tartani lakásban szinte lehetetlen vállalkozás. Ez azonban tévhit, ami onnan eredhet, hogy egyes fajok tényleg nem szobába valók. Megkülönböztetünk hidegházi...


Orchideák táplálása

Mindenkinek érdemes Phalaenopsis (lepkeorchidea) tartásával próbálkozni, megfelelő környezetet szinte bármelyik lakásban kialakíthatunk, így érdekes formájú virágaiban sokáig gyönyörködhetünk. q