Kreatív faldekorációk

2015-09-09 14:29:23 | Módosítva: 2015-09-09 14:33:24

Tagadhatatlan, hogy az elmúlt időszakban a falfelületek dekorálásában a speciális falmatricák egyre kedveltebbek lettek. Számtalan méretben és mintázatban lehet beszerezni, és viszonylag kevés fantáziával valóban egyedi a hatás érhető el velük. Ám ezeken a sík dekorációs elemeken kívül akár saját készítésű tárgyakkal, vagy kreatívan elhelyezett egyéb berendezési tárgyakkal is egyedivé lehet tenni egy helyiséget, illetve annak egyik falát. Ezekből a sajátos szemléletű ötletekből gyűjtöttünk össze néhányat, amelyek példát adnak arra, hogy miként lehet viszonylag egyszerű tárgyakból kreatívan egyedivé tenni a lakóhelyiségek egyébként unalmas falfelületét.


Nem mindenkinek telik művészek által készített drága festményekre vagy egyéb faldíszre. Ha valaki elég fogékony a formák iránt, és még az ecset és az olajfesték sem idegen tőle, akkor akár megfelelő alakra vágott MDF lapok felhasználásával is képes érdekes, mondhatni op-art hatású faliképeket „alkotni”.

Ezeknél nem a művészi érték a lényeges, hanem a „képek” alapszínei és a kialakított mintázat dekoratív hatása a falon. Először a méretre vágatott lapokat fehér színűre célszerű lealapozni, majd száradás után ragszalagos kifedéssel kialakíthatók a különféle mintázatok. Ezt követően fekete, vagy más sötét színű festékkel – az éleket és a képtáblák felületét is átkenve – szinte kész is a dekorációs céllal készített képszerű fali kompozíció. Ehhez természetesen több hasonló jellegű tábla kell, és felületükről még a festék szikkadása közben el kell a kifedő ragszalagokat távolítani.

Aki igényesebb, nagyobb méretű képet is festhet. Az alaplapja 5 mm-es farostlemez, amit világos tónusúra kell lealapozni, pl. világos drappra, vagy okkersárgára. Az alapréteg megszáradása után valamelyik sarok felé átlósan eltoltan lehet felrajzolni a képátló síkjában a különféle méretű és eltolt középpontú köröket. A kijelöléshez a körzőt kartonlap helyettesítheti, a kijelölést pedig halványan grafit ceruzával lehet elkészíteni. Ezután különféle színű olajfestékeket használva, egymást követően kifesthetők a körök. A lényeg hogy a körök színei a fal színéhez igazodóan legyenek megválasztva, és a kontúrjuk is szabályos legyen. A kész kép keskeny fakeretbe foglalva nagyon dekoratív hatású lesz. Az ilyen képekhez érdemes előzőleg Vasarely hasonló jellegű egyszerű kompozícióit áttanulmányozni, és színvázlatot is készíteni.

Ornamentális fali kompozíciók

Különféle méretű fa, vagy fém keretekből is nagyon érdekes hatású fali kompozíció készíthető. Az eredeti minta zártszelvényű anyagokból összehegesztett darabokból áll, ám ez akár falécekből is elkészíthető sarokcsapozással. A lényeg, hogy a különféle méretű keretek azonos szelvényméretű anyagból készüljenek, és síkban kissé elemeltek legyenek a többi kerettől. A teljes forma, amelyet végül a különféle méretű keretek összessége ad, teljesen „szabadon választott”, azaz tetszés szerinti, a fő, hogy kellően szembeötlő és jó térhatású legyen. A fából készített kereteket pl. ezüst dekor festékkel lefújva lehet fémes hatásúvá tenni, ám színes festékkel lefújva is kialakíthatók érdekes variációk. A kereteket természetesen szilárdan egymáshoz kell erősíteni, ami egyben megkönnyíti az ilyen keretes kompozíció falra erősítését.


Akik nem idegenkednek a fém munkáktól, különféle átmérőjű, kör alakúra hajlított és hegesztett lapos acélból is kialakíthatnak ornamentális fali dekorációt. A fémkarikák aljára érdemes mécses tartókat is készíteni, amelyekbe vastagabb gyertyák, vagy illatmécsesek helyezhetők. Az ilyen falat díszítő kompozíciók akár a nappali szobában, a kanapé fölött elhelyezve is jól mutatnak.

Tányér kompozíciók

A különféle díszítésű tányérok, tálak is felhasználhatók falrészek dekorálására. Azt azonban jól meg kell fontolni, hogy milyen elképzelések alapján összeválogatott darabok kerüljenek majd a falra. A tányérok, tálak kontrasztos mintázatának egységes színe előnyös, de egyéb szempontok szerint is összeválogathatók a sajátos kompozíciók darabjai. A mindennapi étkezéshez használt, különféle alakú és kidolgozású, jól összeállított fali kreációk még a fehérre festett falakon is jól mutatnak, például ha változatos formájú és különféle alakú tálak és tányérok kerülnek a falra. Természetesen az elrendezésüknél sem kell a rendszerességre törekedni, csak az összhatásuk szokatlansága a fontos. A színes díszítésű, esetleg antik hatású egyedi darabokból is összeállíthatók nagyon egyedi kompozíciók, amelyek bármelyik lakóhelyiséget egyedi hatásúvá tehetnek.

Faágak és gyökerek a falon

A kert tulajdonosok e tekintetben előnyös helyzetben vannak, feltéve, ha idős fákat kénytelenek kivágni, gyökerestől eltávolítani. Ezek ugyanis gyakran igen érdekes és szokatlan formájúak, mikor előkerülnek a földből. Jó érzékkel kiválasztva akár fali díszként még tovább „élhetnek” a lakásunkban, ha alapos mosást és tisztítást követően még megfelelő utókezelést is kapnak. Az ilyen gyökereket vagy görcsösen nőtt faágakat előbb a kérgüktől kell alaposan megtisztítani, mégpedig úgy, hogy a faanyagukat eközben jelentősebb kár ne érje. Ehhez sok esetben gépi drótkefézés szükséges, és a korhadó részektől is úgy kell megszabadulni, hogy a műveletnek lehetőleg alig maradjon nyoma. Nem baj, ha bizonyos részei szálkásan töröttnek látszanak, így eredetibb a hatásuk. A falra erősítésükre is érdemes gondolni és alsó felükön célszerű egy nagyobb sík felületet is kialakítani, ami megkönnyíti majd a felrögzítésüket. Ez lehet a törzs lapjába mélyített akasztólemez, vagy esetenként a huzalos felfüggesztés is megoldás lehet. A felületi tisztítást követően ajánlatos valamilyen erőteljesebb színt adó vékony lazúrral kétszer átitatni a faanyagukat, majd száradás után a falon kijelölt helyére kerülhet az érdekes és dekoratív gyökér fali dísz. A kivágásra ítélt régi szőlőtőkék gyökerei is kiválóan alkalmasak ilyen dekorációs célokra, de a vízpartokon is gyakran találhatók olyan partra sodródott uszadék faágak, amelyekből hasonló fali díszek készíthetők.
Tükrös ötletek

A tükrökből is készíthetők érdekes fali dekorációk. A tükörcsempék ugyan ma már nem divatosak, ám egy nagyobb felületű faforgácslapra kellően érdekes, esetleg egyes daraboknál döntött síkú felerősítésükkel nagyon meghökkentő hatású kombinációk készíthető belőlük. Lehetséges azonos méretű lapokból is kirakni egy-egy kompozíciót, ám a tükörlapokat szintben változatos elrendezésben, léckeretes szintbeli kiemelésekkel tehető egyénivé a lapok összhatása. Változatosabb és mozgalmasabb, izgalmasabb azonban az a koncepció, ha az egyes tükörlapok különféle szögben megdöntve kerülnek az alaplapra. Sőt, a hatás fokozható még azzal is, ha az ilyen szögben álló lapok oldalát is beszabott tükörlapok borítják. Ez már komoly felkészülést igénylő munkát jelent. Azzal azonban számolni kell, hogy az ilyen jellegű faldekoráció elég súlyos, ezért alul érdemes rejtett léces alátámasztásáról is gondoskodni, mert a szokványos képakasztók erre nem elég teherbírók.Viszonylagosan egyszerűbben elkészíthető az ugyancsak tükörből kialakítható fali dísz együttes, amely üvegessel kiszabott, trapéz alakú darabokból, legyezőszerűen elfordított lapokból áll. Elkészítése ugyan elég költséges, mert nemcsak a tükör anyaga, de a leszabatása, kifúrása sem mondható olcsónak. Ám egy nagy és színes falfelületen, modern berendezésű lakóhelyiségben kimondottan egyedi a hatása. Kisebb falon elég akár egy ilyen kompozíció is, a tükörlapok szélét alul és hosszában minden esetben távtartó lécekkel kell a falhoz erősíteni. Középen természetesen a központosító csavar fogja össze a lapokat, amelyek közé rugalmas alátéteket célszerű helyezni a lapok egymás után történő felerősítésekor.

Óriás origami faldíszek

Sokan kedvelik a papírhajtogatással készített kis figurákat, ám kevesen gondolnak arra, hogy nagyobb méretben, színes kartonból elkészítve akár a fal díszítésére is alkalmas, virágkelyhez hasonló alakzatok készíthetők ilyen hajtogatási technikával. Ezeket vastag színes kartonból, előrajzolás és kés fokával történő előnyomás után legyezőszerűen kell összehajtogatni. A nagyobb méretűeknél valószínűleg a karton korongot hajtogatáskor toldani kell. A virágkelyhek közepét kartonból kivágott kis korongokkal kell összefogni, ami egyben meg is adja a virágkehely jellegét. Az ilyen kartondíszekből több különböző méretű és színű darabot célszerű készíteni, amelyek zsinegre fűzve és felül bambusz rúdra erősítve akaszthatók a falon kiszemelt helyükre.


Fotós fali tabló

Fotóalbumokban valószínűleg sok emlékezetes felvétel lapul, amelyek ritkán kerülnek elő. A jó felvételekből azonban méretesebb tabló is készíthető, amely akár fali díszként is érdekes lehet, és mindig szem előtt is van. Ehhez készíteni kell egy olyan alapot, amelyre a legjobb képeket fel lehet majd erősíteni, és ezeket cserélni is lehet. Nem kell más hozzá, mint néhány, a barkácsboltokban kapható, 5-8 mm átmérőjű alumínium cső vagy rúd és két oldalsó tartólap, amelyekbe ezeket az elemeket szilárdan be lehet erősíteni.


Ezek lehetnek fából is. A képeknek természetesen azonos méretűeknek kell lenniük, hogy az összhatásuk is egységes legyen, és ajánlatos erősebb kartonra is felkasírozni őket. A vízszintes rudak pillanatragasztóval az oldaltartók furataiba rögzíthetők. A tabló falra erősítéséhez megfelelnek a képakasztók is, a képek pedig akár függönycsipeszekkel is a vízszintes rudakra fogathatók. Így bármikor cserélhetők, a lecserélt fotók pedig visszakerülhetnek az albumokba, hogy mégse vesszenek el. Így mindig változatos és időszerű lesz ez a – akár a kanapé fölé erősített – fotótabló, amely egyben faldíszként is funkcionál.

Domború mintázatú falrészek

Sokan gondolkodnak azon, hogy egy nagyobb falfelületet miként tudnának plasztikusabbá és egyben egyszerű módon dekoratívabbá is tenni. Erre kiválóan alkalmasak az ún. 3D-s falpanelek. Ezek mintázattól függően 12,5, 25, és 50 cm nagyságú rost alapú lapok, amelyek különféle, a síkból 1-3 cm-re kiemelkedő mintázatban szerezhetők be. Kiválóan alkalmasak falrészek dekoratív burkolataként. Színben bármilyen falfestékkel átfesthetők, és a mintázatok 20 féle változatából lehet választani a dekorációs célra készült lapokból. Léteznek fából készült változataik is, amelyek gyalult, vagy hasított felületűek, és szintben tagolt tölgy és diófa darabokból állnak össze. Felragasztásuk könnyű, és a hatásuk nagyon dekoratív még viszonylag kis falfelületen alkalmazva is.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A raklap bútorok divatja töretlen

Mármint a tőlünk kissé nyugatabbra fekvő országokban. Ám a kezdeti kezeletlen konstrukciók helyett most már az igényesebb kivitel jellemzi az ilyen berendezési tárgyakat. Közben az élelmes...


Szoba ikreknek

Egy jól funkcionáló gyerekszoba berendezése nem könnyű feladat. Gyakorlatilag egyetlen helyiségben kell megoldani az élet minden fontos tevékenységét, hiszen a gyerekek hálószobája, nappalija,...