A raklap bútorok divatja töretlen

2021-12-31 11:04:01 | Módosítva: 2021-12-31 11:23:55

Mármint a tőlünk kissé nyugatabbra fekvő országokban. Ám a kezdeti kezeletlen konstrukciók helyett most már az igényesebb kivitel jellemzi az ilyen berendezési tárgyakat. Közben az élelmes vállalkozók is „ringbe szálltak” és nemcsak különféle terveket kínálnak megvalósításra, hanem kész padokat, asztalokat, bútorokat és egyéb paviloni eszközöket is kölcsönöznek, illetve kínálnak megvételre. Ennek hatására a raklapok kereskedelme is fellendült, és így egyre több lehetőség nyílt újrahasznosító felhasználásukra.


Csináld magadnak

A raklapok „vonzereje” még mindig az olcsóságuk, amit a használt daraboknál lehet jól kihasználni. Ezért az előnyért azonban elég sok saját munkával kell fizetni, már ha valaki igényesebb darabot szeretne ezekből a falapokból készíteni. Természetesen ez még mindig olcsóbb, mint a gyalult faanyagok, és az is vonzó hogy már eleve elemként is használható egységekből lehet építkezni. Itt a kreativitás a varázsszó, amit sokak számára az alkotás és az újrahasznosítás tesz élvezetes munkává. Most olyan berendezési tárgyak készítéséhez adunk tippeket, amelyek egyszerűen kialakíthatók, ám igényesebb felületi megmunkálást igényelnek, pontosabban ez teszi őket vonzóvá.

A virágállványok minden kertben hasznosak, mivel többnyire kevés (?) munkával valósíthatók meg. A cserepes virágok tárolásához csak alaposan le kell csiszolni egy raklap látható felületeit, majd a felső távtartók alá egy másik darabról leszerelt és méretre vágott deszkát szegelve már kész is az állványos, és akár mellvédként is használható virágláda. A csiszolás előtt azonban az elemeket rögzítő szegek fejét kissé mélyebbre kell ütni, és a betelepítés előtt az egész tárolót legalább kétszer színtelen lazúrral kell bekenni, hogy a felületek időjárásállók legyenek.

Többszintes virágállványt is könnyű kialakítani egy raklapból, ha a fedődeszkákból néhány a távtartó tömbök alá fenéklapként lesz felerősítve, és az így kialakított virágvályúk vastag fóliával lesznek kibélelve. Ezt természetesen a felületi csiszolás és lazúrozás után, de még a virágföld betöltése előtt kell a deszkák élére visszahajtva felerősíteni. Ha pedig az állvány aljára két talp is kerül, biztosan meg áll bárhol a kertben. Talpak helyett két raklapból összeállított virágállvány is könnyen kialakítható, ha az állványokat nagyobb csuklós pántok kapcsolják össze, és rövid lánc határolja be az állványok túlnyitását. A felületek ez esetben is csiszoltak és kétszer lazúrozottak legyenek.

A kertben ma már a szabadtéri grillezés, sütögetés is megszokott tevékenység. A hozzávalók előkészítéséhez viszont nagyon hasznos egy könnyen mozgatható előkészítő asztal. Ez még a szabadban elköltött ebédhez is jól hasznosítható, ami raklapokból is elkészíthető. Egy ilyen jól felszerelt asztalhoz azonban nem elég 1-2 raklap, és jól átgondolt terv is szükséges. A két oldalsó lábelemet kissé átszabva és kiegészítve, egy harmadikkal felül összeépítve már összeáll maga az asztal, ezt még fiókokkal és egy közbenső rakodólappal kiegészítve már minden eszköznek helyet lehet teremteni rajta. A lábak alá csavarozott önbeálló görgőkkel pedig az asztal mozgathatósága is könnyen megoldható.

Ha pedig nagy tételben sikerül használt raklapokat olcsón megvásárolni, akkor ezek szétbontott tábláiból még kerítést is lehet készíteni. Ehhez ugyan gyalulatlan fűrészelt staflikból kialakított keretes vázra is szükség van, ám ezt követően már gyorsan rácsavarozhatók a kerítést alkotó raklap táblák. Ezeket akár elfordított helyzetben is a vázra lehet csavarozni kadmiumos facsavarokkal. A felületeket persze le kell csiszolni, majd lazúrozással biztosítható a kerítés időt állósága.

A kedvenc kutyának is remek pihenőhelyet lehet készíteni egy használt raklapból. Ehhez ugyan elemeire kell bontani a falapot, és az eb méretéhez igazodóan újra összeszegelve készíthető el a kutyus új alvóhelye. Az alkotó darabokat összeállítás előtt érdemes lecsiszolni és esetleg vizes lazúrral bevonni. A házi kedvenc biztosan hamar rászoktathatók a használatára.


Az igényesebb kikészítésű raklapokból számos berendezési tárgy is készíthető. Az ilyen rendeltetésű tárgyakhoz esetenként több raklapra van szükség, sőt még ezek szétbontását is el kell végezni a berendezési tárgyak elkésztése előtt. A szétbontott darabok felületét ilyen esetekben csiszológéppel a legkönnyebb simára munkálni, majd az új elemek méretre szabása után jöhet a felületek lazúrozása, vagy vastag lazúrral való bevonása. Az elemek összefogásához facsavarokkal megerősített ragasztott kötéseket ajánlott alkalmazni. A fali polchoz elég 1 raklap, ha azt kétfelé vágjuk. A falra erősítése pedig méretes akasztóhorgokkal oldható meg.

Egy raklapból könnyen készíthető író- vagy munkaasztal is, ha rétegeltlemez fedést kap, és kész lábak kerülnek alá. A rusztikus hatású bárpult viszont csak szétbontott raklapdarabok igényesen összecsavarozott deszkáiból állítható össze. Az üveglapos dohányzóasztalnak két összegfogott raklap adja meg a kellő magasságát és a felső darab fedőlapjába mart aljazott szélű nyílásba min. 6 mm vastagságú, méretre vágatott üveglapot érdemes helyezni. Alatta akár tengerparti élményeket felidéző, vagy más érdekes kompozíciót lehet kialakítani.

Ha pedig valaki az ágyát is raklapokból szeretné megcsinálni, teljes fedésű lapokból ezt is megvalósíthatja. Ez a bútordarab akkor lesz igazán komplett, ha ágyfejet és az erre felerősített oldalsó szekrénykéket is raklap deszkákból készült fal egészíti ki, mégpedig az ágyfiókokkal együtt.

Végezetül egy eladásra készült ülőgarnitúrát mutatunk be, amely magán viseli a raklapbútorok jellegzetességeit, ám kidolgozását tekintve profi munka. Pontos illesztéseivel, igényesen sima felületeivel, célszerű formája miatt vonzó. Aki nem mer belevágni az ilyen bútorok saját kezű elkészítésébe, de tetszik neki ez a puritán trendiség, biztosan vevő lesz az ehhez hasonló készen megvásárolható bútorokra, különös tekintettel a mérsékelt árukra.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Nyomtatott vászonképek

Számtalan faldekorációs lehetőség közül lehet választani. Ezek lehetnek keretezett plakátok, vagy ismert művészek műveiről készült reprodukciók. Az igaziak és értékesek az egyedi, kézzel festett...


Szekrénybe zárt ágyak

A kis alapterületű lakásokban egy kényelmes fekhely elhelyezése mindig gondot okoz. Ez még a kinyitható kanapékkal vagy hálóhellyé alakítható ülősarkokkal is csak kompromisszumok árán oldható...