Ágaprító

2015-09-12 10:39:29 | Módosítva: 2015-09-12 10:42:34

Az ágaprítók nem csak az őszi-téli időszakban tudnak nagy segítségünkre lenni. A nyári metszésekkor, a viharkárt szenvedett ágak levágása utáni aprításakor is hasznosak. Az aprított gallyak kisebb helyet foglalnak el, mulcsozásra használhatók, és hamarabb lebomlanak, így visszajuttatva a bennük lévő tápanyagokat a természet körforgásába. Most, hogy rendszeressé váltak a tűzgyújtási tilalmak, ezek az eszközök nyáron is felértékelődtek.


Hasznos segítő, minden hónapban

A házikerti típusok elektromos árammal működnek, és könnyen hozhatók-vihetők a kertben. Nagyüzemi változataik már traktorra kapcsolt meghajtásúak is lehetnek. Az aprítóberendezések igen hasznosak, hiszen a „régi módszer” a kerti hulladék égetése helyett, ez egy hasznos és környezetbarát megoldást eredményez. Az összeaprított ágak alkalmasak a kert talajának takarására, a vásárolt fenyőkéreg helyett használhatjuk ezt. Az így leterített területrészen nem tudnak előtörni a gyomok, és az ezzel takart talaj jobban tartja a nedvességet is.


Amennyiben nincs szükségünk annyi ágaprítékra a kertben, mint amennyi rendelkezésre áll a hulladékokból, akkor is jó hasznát vesszük, hiszen ha a gallyakat, vesszőket aprítva tesszük a komposztálóba, akkor hamarabb és jobb minőségben készül el a komposzt. Az ágaprító megnevezés amúgy helyesebb lenne, ha gallyaprítónak neveznénk, hiszen az ágak sokszor túl vastagok ahhoz, hogy ezek a gépek ledarálják azokat. A kisebb gépek maximum 4 cm átmérőjű fás részek ledarálására alkalmasak, a nagyobbak 7 centiméteresekkel is elbánnak.

Milyen gépet válasszunk?

Érdemes elgondolkodni, hogy mivel járunk jobban, egy kiskerti típussal, ami 20-60 ezer forintért beszerezhető, és otthon mindig a rendelkezésünkre áll, vagy gép bérlésével. Egy kert teljes átalakításakor, amikor sok fa kivágására- vagy ifjítására kerül sor, ezáltal rengeteg hulladék fa keletkezik, lehet hogy a bérléssel járunk jobban. Hiszen akkor kihoznak egy nagyteljesítményű gépet és 4000-8000 Ft óradíjért szinte mindent ledarálnak.

A házikerti gépek esetén mindig nézzük meg az ár-érték arányt, és a rendelkezésre álló paramétereket. Mekkora gallyat képes ledarálni, és ha azon zöld lomb van, azt viszi-e a gép, vagy az kifog rajta? Minél nagyobb teljesítményű a gép annál jobb, de nem árt, ha emellett - amennyire lehet - nem zajos. Az hogy hogyan bánik egy gép a zöld lombbal, nagyban függ attól, hogy milyen típusú és állásó zúzóhengerek, vagy kések dolgoznak benne. Vannak típusok ahol egyszerűen csak kések aprítják a rájuk merőlegesen beérkező vesszőket. E késes megoldás hatékony ugyan, de ez nem képes behúzni a zöldhulladékot, tehát ezt emberi erővel kell felülről beletolni.


A használat helyétől függően fontos lehet, hogy mekkora gyűjtőzsák csatlakoztatható hozzá, és az rögzített-e. Ha csak egy vödröt teszünk elé, abba is belehullik az apríték, de egyből a földre is apríthatunk ott, ahol majd mulcsként szétterítjük a ledarált növényi részeket. Bár e készülékek viszonylag zárt működésűnek tűnnek, mindig használjunk védőfelszerelést: minimum védőszemüveget, de az arcvédő háló sem túlzás. A kesztyű használata is nagyon fontos, hiszen a gép ránthat egyet a gallyakon, és ez könnyen okoz bőrsérüléseket.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tavaszi ültetés

MESTER+A tavaszi telepítési idényben a rügyek kifakadásáig ültethetők gyümölcsfák, díszítő fák és cserjék erre alkalmas csemetéi, valamint gyökeres szőlővesszők, szőlőoltványok és rózsatövek....


A kertben is tilos az avarégetés

Idén tavasszal lépett hatályba az új tűzvédelmi rendelet, amely jelentős változásokat hoz mind az önkormányzatok, cégek működésében, mind a lakosságra vonatkozó előírások esetében. Ezek közül az...