Lakás- és házvásárlás 3.: Papírmunka

2016-10-06 08:32:07 | Módosítva: 2016-10-08 15:17:20

Egy lakás megvásárlásánál nem lehetünk naivak, saját érdekünkben nagyon körültekintőnek kell lennünk. Ingatlan adás-vétel nem jöhet létre ügyvéd vagy közjegyző ellenjegyzése nélkül, de az egyedi feltételekben magunknak kell megegyeznünk, a jogászok ezek alapján fogják elkészíteni a szükséges papírokat. A szerződést készítő ügyvéd köteles mind a vevő, mind az eladó érdekeit képviselni.


A kötelező kérdések

 1. Az ingatlan helyrajzi száma?
 2. Ki vagy kik az ingatlan tulajdonosai, van-e köztük kiskorú?
 3. Van-e valakinek haszonélvezet joga az ingatlanon?
 4. Van-e egyéb vagyoni joga vagy használati joga valakinek az ingatlanon?
 5. Milyen teher van az ingatlanon?
 6. Nem áll-e végrehajtás alatt?
 7. Van-e rajta elidegenítési tilalom?
 8. Van-e közös költség, ha igen, az eladó vagy más lakó tartozik-e vele?
 9. Van-e a lakáson rezsiköltség elmaradás?
 10. Nincs-e valamilyen cég székhelyeként bejegyezve az ingatlan? (Erről írásban kell nyilatkoznia az eladónak.)
 11. Van-e társasházi alapító okirat és elővásárlási jog a házban?
 12. A használatba vételi engedély alapján lakás, üdülő vagy esetleg iroda az adott ingatlan?


A vételárban úgy egyezzünk meg, hogy mindent, ami a lakás tartozéka, vagy esetleg az alku részét képezte, azt írjunk le. A beépített szekrények és a konyhabútor nagy tétel, és nem feltétlen a lakás tartozéka, egyezzünk meg pontosan ezekről. Találkoztunk már olyan lakás átadással is, amikor az eladó kiköltözéskor a kazánt, a csaptelepeket, a radiátorokat, az elektromos kapcsolókat, konnektorokat, tehát mindent, ami mozdítható, leszerelt és elvitt, mert ő nem tekintette ezeket a lakás tartozékának. Mindenképpen tisztázzuk, mert nagyon nagy tétel ezeket pótolni. Ha el akarja vinni mindezeket az eladó, mondja meg előre és úgy alakítsuk ki a vételárat.

Kérjünk el minden az ingatlannal kapcsolatos dokumentumot, rajzot, építési információt, ha társasházi a lakás, akkor az alapító okiratot. A készülékek (kazán, konyhai gépek stb.) engedélyeit, használati utasítását, garancialevelet, számlát, a hatósági papírokat is (pl. éves kémény ellenőrzés). Előfordulhat, hogy valamit nem kaphatjuk meg eredetiben, készítsünk másolatot ezekről a papírokról.


Az ügyvédhez már úgy menjünk, hogy mindenben megegyeztünk. A szerződésnek tartalmaznia kell majd azt is, hogy mikor vehetjük át az ingatlant, és milyen kötbért kapunk, ha valamiért nem vehetjük birtokba a szerződés szerinti napon, vagy, hogy milyen felelősséggel tartozik nekünk az eladó, ha nem a megbeszélt állapotban adja át a lakást.

A lakás átvételénél a mérőóra állásokat írjuk fel. Találunk hozzá nyomtatványt az interneten is, bár nincs formai megkötés, csak egyértelmű legyen, és 2 tanúval írassuk alá, így a szolgáltatók is elfogadják az óra átírásakor. Az internet, kábeltévé és telefon szolgáltatókkal kössünk teljesen új szerződést, ne csak névátírást kérjünk. Ebben az esetben semmilyen felelősségünk nincs az előző tulajdonos miatt, ráadásul az újszerződéses kedvezményeket is megkapjuk.


Amikor minden simán ment, és birtokba vettük a lakást, bármilyen kedvesek, szimpatikusak is voltak az eladók, első dolgunk a zárcsere legyen, és mielőbb kössünk a nevünkre lakásbiztosítást.

Bármilyen szép állapotban is veszünk meg egy lakást, a tisztasági festést ne spóroljuk meg. Jobban fogjuk érezni magunkat a tiszta lakásban, ráadásul így a lakás minden pontját aprólékosan szemügyre tudjuk venni. Fontos határidő, hogy 6 hónapig az eladó szavatossággal tartozik, az általa ismert, de eltitkolt hibákra, olyanokra, amik a szokásos elhasználódás fokát meghaladják, pl. vizesedik a fal. Ilyen esetben 6 hónapig érvényesíthetjük jogainkat.


Kiskorú legyen-e a tulajdonos?


Még mindig nagyon sokan a gyerekük nevére íratják a megvásárolandó ingatlan. Ennek, amióta az egyenes ági rokonok örökösödési illetékét megszűntették, nincs semmilyen anyagi előnye, hátránya annál több.

Saját önrendelkezésünket csorbítjuk, mert gyerekünk tulajdonába kerül, nem lehet csak úgy „visszacsinálni”. A haszonélvezeti jog valamelyest csökkenti kiszolgáltatottságunkat, de ha már nagykorú a gyerek, ő dönt az ingatlan sorsa felől. Ha pedig kiskorú a gyerek, a gyámhivatallal kell minden lépésünket (eladás, hitelfelvétel, bővítés stb.) egyeztetni, ami idő is, és pénz is, mert minden ingatlant érintő ügyben ún. eseti gondnokot, egy ügyvédet jelölnek ki, akit nekünk, a szülőnek kell kifizetni. Ne feledjük, ilyen esetben az ingatlan törvényes tulajdonosa a gyermekünk lesz, minden jogával!

Energia tanúsítvány

2012. január 1-étől minden értékesítésre kerülő ingatlanra kötelező energia tanúsítványt készíttetni, az adás-vételi szerződés nem köthető meg az ingatlan energia tanúsítványa nélkül.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Lakás- és házvásárlás 2.

Amikor lakást vagy házat keresünk, vannak alapszempontjaink, amelyeket az ingatlanos hirdetési oldalakon a részletes keresőben be tudunk jelölni, így csak azok az eladó ingatlanok jelennek meg,...


Foglaló

Foglaló átadása legtöbbször ingatlan vásárlás esetén szokott előfordulni, de más szerződéses kötelezettségvállalás megerősítéseként is adhatnak foglalót a felek. A foglaló alkalmazásával a felek...