Lakás- és házvásárlás 2.

2016-08-28 08:11:39 | Módosítva: 2016-08-28 08:16:14

Amikor lakást vagy házat keresünk, vannak alapszempontjaink, amelyeket az ingatlanos hirdetési oldalakon a részletes keresőben be tudunk jelölni, így csak azok az eladó ingatlanok jelennek meg, amik ezeknek a feltételeknek megfelelnek. Ez eddig szinte mindenki számára egyértelmű. Azonban sok-sok információra van még szükségünk ahhoz, hogy a valóban megfelelő lakást, házat ki tudjuk választani.


Milyen a lakás, a ház

1. hol
2. lakás vagy ház
3. mekkora méretű
4. hány szobás legyen
5. milyen áro
6. új építésű vagy felújítandó ingatlan
7. hányadik emeleten
8. kert
9. parkolás, garázs
10. közlekedési lehetőségek

A lakás vagy ház kiválasztásánál is tévedhetünk, de az könnyebben korrigálható (bár sok pénzbe kerül), mint a rossz környék kiválasztása. A lakás méretét általában anyagi lehetőségeink határolják be. Nem csak a vásárlásnál, hanem a fenntartási költségek miatt is. Nem szabad egy olcsó, de túl nagy méretű ingatlant megvenni, mert a felújítási és fenntartási költségek is magasak lesznek, ráadásul azok rendszeres kiadások, folyamatosan terhelik majd pénztárcánkat.


Kinek-kinek, más és más az elfogadható élettér szükséglete, ebben nincsenek jó tanácsok. Ez szokás kérdése is, de az ingatlanos statisztikák szerint, a legtöbb ember 25 négyzetméterrel számol fejenként. Az állami támogatások is 25 nm-rel kalkulálnak, így sem túl kicsi, sem túl nagy lakásokat nem támogat az állam. Ez persze 2 fő felett értendő, az egyedülállóknak nem elég a 25 négyzetméteres lakás, mert a konyha és fürdőszoba nem sokkal kisebb, csak azért mert egy ember használja. Ha jól belegondolunk, a hazai anyagi lehetőségek között 2 embernek már elegendő egy 50 négyzetméteres lakás. Nagyon kedveltek az olyan lakások is, ahol a konyha-étkező és a nappali egy nagyobb légtér, és több kisebb (néha túl kicsi) szoba van. Hálónak és gyerekszobának is kell legalább 10-15 négyzetméter. Ez egy 2 gyerekes család esetében: 40 nm konyha-étkező és nappali, 3x 10-15 nm háló és a gyerekszobák, 5-10 nm fürdő, 5-10 nm előszoba és egy kis tároló. Ez valóban kb. 100 nm.


A lakás helye és a mérete nagyjából be is határolja a vételárat. Ami még milliókat változtathat az áron, hogy milyen állapotú a lakás. Az új építésű ingatlanok több okból is drágábbak, az egyik, hogy amelyik lakásra igényelhető állami támogatás, az mindig drágább. Nemcsak azért mert új (max. 8 éves) és korszerűbb, hanem mert az állami támogatást általában a fizetőképes kereslet használja ki, és minél keresettebb valami, annál drágább.

Egy új, vagy újszerű lakás esetén is kell felújítással kalkulálni, de nem kell sem fűtéskorszerűsítéssel, sem elektromos- és vízhálózat felújítással foglalkozni. Ezek a legnagyobb tételek, és ezek járnak a legnagyobb felfordulással is, ami után újra kell vakolni, festeni, burkolni, egyszóval mindent újra meg kell csinálni. Egy új vagy újszerű lakás felújítása lényegesen olcsóbb, elég festeni, esetleg mázolni. Jó esetben a burkolatok is rendben vannak.


Az ingatlanhirdetésekben szinte mindig csak belülről van a lakás képekben megmutatva. Ezzel az ingatlanosok védik saját érdekeiket, hogy ne lehessen beazonosítani a házat/lakást, és a tulajdonossal közvetlenül felvenni a kapcsolatot. A fotók rendszerint egy lakott lakásban készülnek, és kedvünket veheti még a megnézéstől is, amikor a bentlakók rendetlensége is látszik a képeken. Ilyenkor próbáljunk a lényegre koncentrálni. Egy hálószoba mérete – a megadott adatokon túl – jól látszik egy olyan képen, amiben a kétszemélyes fekhely mellett nincs hely közlekedni, vagy a fürdőben a mosógéptől alig nyílik ki az ajtó. Alaposan nézzük meg a képeket, nagyítsuk fel, amennyire csak lehet, sok olyan is látszódhat, amiről a hirdető nem szeretne tájékoztatni, de a képen ott van. Lehetnek vizesedés nyomok a falakon, törött csempe, felpúposodott parketta stb. Általában a fotón lévő ablakon „kilátni”, vegyük szemügyre, mit látunk kint, fontos lehet. Mérlegeljük, amit látunk, és ha megnézzük a lakást, ezekre külön kérdezzünk rá, alaposan nézzük meg élőben is.


Lehetnek olyan hibák is, amiket tudunk majd javítani, vagy esetleg nem is érdekes, mert úgysem tetszik a csempe, és újat tervezünk, akkor pedig mindegy, hogy éppen törött-e. De az már nem mindegy, hogy miért tört el: esetleg vizes mögötte fal? Vagy a parketta mitől púpos. Azért mert régi, vagy azért mert ott is vizesedés van? Hosszan lehetne sorolni a példákat. A frissen festett lakás is sok hibát elrejt, kérdezzünk rá, hogy miért festették ki eladás előtt. Hagyjuk beszélni az eladót, fecsegés közben kiderülhet, hogy csak a kisgyerek kakaózásának, biciklizésének nyomait szerették volna eltüntetni a falról, és akkor nincs gond. De ha hosszú mesébe kezdenek – főleg, ha hirtelen átveszi a szót az ingatlanos – legyünk óvatosabbak, mert valamit el akartak tűntetni. Ilyenkor tudnunk kell, hogy mi az, és milyen költségekkel tudjuk tartósan rendbe hozni.A messziről szépnek látszó csempét és padlóburkolatot is vegyük szemügyre közelebbről is. A precíz kivitelezés a részletekben látszik csak, és a tartósság szempontjából alapvető. A csempe fugáinak egyenletessége, a küszöbök és szegélyek megléte és pontossága, a sarkok kialakítása megmutatja, hogy mennyire volt igényes a kivitelezés. A nagyobb, költséges felújítások, mint pl. az ablakcsere esetén kell, hogy legyen egy ún. „Minőségi megfelelőségi nyilatkozat”, melyet a gyártó ad. Ezen a műszaki adatok szerepelnek, mert nem látszik az ablakon, hogy pl. a hőszigetelési U értéke mekkora. A kéménybélelésről is kell lennie ilyen papíroknak, mert nagyon nem mindegy, hogy milyen anyaggal van kibélelve a kémény.

A végleges döntés előtt próbáljunk olyan barátot vagy ismerős szakembert magunkkal vinni, akire a felújításkor is számítunk majd. Neki nem lesz érdeke, hogy ne derüljön ki még időben minden, ami fontos!


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Csábító hirdetések

Unalomig ismert jó tanács: az általános szerződési feltételek mindegyikét el kell olvasni, legyen szó bármennyire is apró betűs, vagy éppen nehezen értelmezhető részletről. Jól tudjuk azonban azt...


Lakás- és házvásárlás 1.

Amikor lakást vagy házat keresünk, vannak alapszempontjaink, amelyeket az ingatlanos hirdetési oldalakon a részletes keresőben be tudunk jelölni, így csak azok az eladó ingatlanok jelennek meg,...