Ablakcsere

2016-10-10 11:49:47 | Módosítva: 2016-10-10 12:04:40

A régi ablakokat egyre többen szeretnék új, korszerű és hosszú élettartamúakra cserélni, az új épületeknél pedig már eleve a magasabb igényekhez igazodó ablakokra van szükség. A választék nagyon bőséges, ezért nem árt, ha néhány alapvetően fontos tulajdonsággal valamelyest tisztában vagyunk.


Mérlegeljük a szempontokat

Mivel az ablakok üvegfelülete jelentős, fontos, hogy az üvegezésének a hőszigetelési képessége (az ún. „U” értéke) minél kisebb értékű legyen. Az 1,0 W/m2K jó szigetelést biztosít, míg a 2,8-as csak gyenge értékű. Az üvegezés lehet 2 vagy 3 rétegű, argon illetve kripton gáz töltésű. Az üvegezés különféle bevonataival (pl. Low-E bevonattal) csökkenthető pl. az UV sugárzás mértéke, vagy a kívülről való beláthatóság. Az üvegezések általában 4 mm vastagságúak, a távtartók mérete pedig változó, ami egyben a keretek profil méreteit is befolyásolják. A leggyakoribb üvegvastagságok 4-10-4-től a 4-14-4 mm-es tartományokban választhatók. Az ablakok szerkezeti légkamráinak száma sem lényegtelen. A keretek általában 3-5 légkamrásak, ám a legjobb hőszigetelésű ablakok 5-8 kamrásak. Ez utóbbiak jobb hőszigetelést és fokozottabb hangszigetelést is biztosítanak, emellett nagyobb lesz a keret stabilitása is. Ezt a műanyagablakok szárny- és tokprofiljába épített merevítő idomok is jelentősen növelik.Az ablakok funkcionálisan is különfélék lehetnek: bukó, nyíló, bukó-nyíló, középen felnyíló vagy osztó oszlopos kivitelben is választhatók. Csak bukó ablakot főként másodrangú helyiségekbe érdemes választani, pl. garázs vagy pince, ahol szükségtelen az ablak teljes kinyitása. A magasan elhelyezett bukóablakokhoz mechanikus ablak távnyitó szükséges. Az ilyen ablakok tisztítását megkönnyíti, hogy nyitott helyzetben kiakaszthatók.

Az ablaktokoknál és az ablakok szárnyprofiljánál 2-3 körbe futó gumitömítés biztosítja a tökéletes légzárást. A résszellőző funkció nem mindegyik változatnál oldható meg. A kellő légcseréhez külön beépített légbevezetők szükségesek, amelyek biztosítják a helyiség megfelelő friss levegő ellátását. Ezeket a helyiség funkciójához, méretéhez, illetve az ablakok számához igazodva kell meghatározni. A légbevezetők beépítésével megelőzhető a helyiség penészesedése is.


Legtöbbször fehér színű PVC-ből készült műanyag ablakokra esik a választás. Előnyük, hogy anyaguk ellenáll az UV sugárzásnak, színtartók és a felületük könnyen tisztítható. A műanyag ablakok kívül vagy belül, de akár mind a két oldalon lehetnek színesek is, az ablakprofilra laminált fóliázással. A fóliaborítás is jól bírja az erős napsugárzást, időjárásálló, és a mechanikai sérülésekkel szemben is védelmet biztosít az ablaknak. A fóliák színválasztéka is bőséges.


Az ablaknyílás felmérését mindenkor szakemberre kell bízni, aki ezt a helyszínen végzi el. A műanyag ablakok megfelelő méretre gyártása után beépíthetők minden korábbi ablaknyílásba, ha a felmérést szakszerűen végezték el. Falbontás nélküli ablakcserére is van lehetőség, ilyen esetben a meglévő nyílászáró tokszerkezete a helyén marad, pl. összetett tokszerkezetnél. Ezeknél csak a szárnyakat és a pántokat vágják le, majd a régi tokba szerelik be az új komplett műanyag nyílászárót. A fa és a műanyag tok közötti, PUR habbal kitöltött illesztési hézagot műanyag takarólécekkel takarják le. Ezt a megoldást csak olyan tokszerkezetű ablakoknál érdemes alkalmazni, ahol a meglevő tok elbontása a falszerkezet állékonyságát gyengítené, vagy utólag jelentős kőművesmunkával lehetne csak a régi tok elbontása miatt a falazatot helyre hozni. E megoldásnál számolni kell azzal a ténnyel, hogy kisebb lesz a bevilágítási felület és a régi fatokok melletti esetleges tömítetlenségek is megmaradnak. A régi fatok mázolása sem mellőzhető. Ez hosszútávon nem praktikus, mivel az új ablak energiatakarékosságát a régi tok problémás részei lerontják. Ilyet főként műemlék jellegű épületeknél szokás választani, az összhatás megtartása miatt.


Azoknál az ablakoknál, amelyek szerkezetileg még szilárdak, egyszerű kétrétegű, a gáztöltésű, hőszigetelő üvegek cseréjével is jelentős hőmegtakarítás érhető el. Ilyenkor a régi üvegezés helyére kétrétegű, 1,1 W/m2 hőszigetelésű üvegezés kerül. Az új üveg szilikonba ágyazva és az üvegezés – a szélesebb beépítési mérete miatt – új takarólécekkel kiegészítve kerül a keretbe. Kiegészítésként a régi ablakok megfelelő hézagzárását az ablakszárnyakba – mart hornyokba kiemelhetően bepréselhető – szilikon szigeteléssel oldják meg. Ez alternatív megoldás, hiszen a tokok és az ablakkeretek időszakonkénti mázolása továbbra is szükséges, viszont javul az ablakok hővesztesége, és megszűnik a huzatosságuk.

Amint az a fentiekből kiderül, a legjobb megoldás az új, korszerű ablakok beépítése, ám lehetőség van az ablakok hőveszteségének csökkentésére alternatív megoldások alkalmazásával is.

Hová milyet?


– Alapkategóriás ablakot csak hétvégi házba, nyaralóba építtessünk, mert nem elégséges a hőszigetelési képesség.
– Panellakásba és hőszigetelés nélküli téglalakásba, téglaházba legalább középkategóriás ablakot válasszunk, minimum 1,1-es U értékkel, mert később még lehet hőszigetelt az épület.
– Hőszigetelt panellakásba, hőszigetelt téglalakásba és téglaházba a legjobb hőszigetelési értékű ablakok közül válasszunk, érdemes már a 3 rétegű üvegezést választani.
– Új építésű és a jól szigetelt könnyű szerkezetes házakhoz mindenképpen a prémium kategóriát válasszuk, az elérhető legjobb hőszigetelési értékű ablakok közül.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Alumínium nyílászárók

Az első alumínium nyílászárók megjelenése a 60-as évek elejére tehető. A korai hőhidas szerkezeteket folyamatosan felváltották ahőhídmentes típusok. A nem hőszigetelt alumíniumszerkezetek...


A korszerű redőnyök előnyei

A redőnyök elsődleges szerepe a beeső fény mennyiségének a szabályozása, ám e mellett nem elhanyagolható, hogy korszerű változataik a helyiség hőmérsékletét is jelentősen befolyásolhatják....