Ablakcsere

2016-10-10 11:49:47 | Módosítva: 2016-10-10 12:04:40

A régi ablakokat egyre többen szeretnék új, korszerű és hosszú élettartamúakra cserélni, az új épületeknél pedig már eleve a magasabb igényekhez igazodó ablakokra van szükség. A választék nagyon bőséges, ezért nem árt, ha néhány alapvetően fontos tulajdonsággal valamelyest tisztában vagyunk.


Mérlegeljük a szempontokat

Mivel az ablakok üvegfelülete jelentős, fontos, hogy az üvegezésének a hőszigetelési képessége (az ún. „U” értéke) minél kisebb értékű legyen. Az 1,0 W/m2K jó szigetelést biztosít, míg a 2,8-as csak gyenge értékű. Az üvegezés lehet 2 vagy 3 rétegű, argon illetve kripton gáz töltésű. Az üvegezés különféle bevonataival (pl. Low-E bevonattal) csökkenthető pl. az UV sugárzás mértéke, vagy a kívülről való beláthatóság. Az üvegezések általában 4 mm vastagságúak, a távtartók mérete pedig változó, ami egyben a keretek profil méreteit is befolyásolják. A leggyakoribb üvegvastagságok 4-10-4-től a 4-14-4 mm-es tartományokban választhatók. Az ablakok szerkezeti légkamráinak száma sem lényegtelen. A keretek általában 3-5 légkamrásak, ám a legjobb hőszigetelésű ablakok 5-8 kamrásak. Ez utóbbiak jobb hőszigetelést és fokozottabb hangszigetelést is biztosítanak, emellett nagyobb lesz a keret stabilitása is. Ezt a műanyagablakok szárny- és tokprofiljába épített merevítő idomok is jelentősen növelik.Az ablakok funkcionálisan is különfélék lehetnek: bukó, nyíló, bukó-nyíló, középen felnyíló vagy osztó oszlopos kivitelben is választhatók. Csak bukó ablakot főként másodrangú helyiségekbe érdemes választani, pl. garázs vagy pince, ahol szükségtelen az ablak teljes kinyitása. A magasan elhelyezett bukóablakokhoz mechanikus ablak távnyitó szükséges. Az ilyen ablakok tisztítását megkönnyíti, hogy nyitott helyzetben kiakaszthatók.

Az ablaktokoknál és az ablakok szárnyprofiljánál 2-3 körbe futó gumitömítés biztosítja a tökéletes légzárást. A résszellőző funkció nem mindegyik változatnál oldható meg. A kellő légcseréhez külön beépített légbevezetők szükségesek, amelyek biztosítják a helyiség megfelelő friss levegő ellátását. Ezeket a helyiség funkciójához, méretéhez, illetve az ablakok számához igazodva kell meghatározni. A légbevezetők beépítésével megelőzhető a helyiség penészesedése is.


Legtöbbször fehér színű PVC-ből készült műanyag ablakokra esik a választás. Előnyük, hogy anyaguk ellenáll az UV sugárzásnak, színtartók és a felületük könnyen tisztítható. A műanyag ablakok kívül vagy belül, de akár mind a két oldalon lehetnek színesek is, az ablakprofilra laminált fóliázással. A fóliaborítás is jól bírja az erős napsugárzást, időjárásálló, és a mechanikai sérülésekkel szemben is védelmet biztosít az ablaknak. A fóliák színválasztéka is bőséges.


Az ablaknyílás felmérését mindenkor szakemberre kell bízni, aki ezt a helyszínen végzi el. A műanyag ablakok megfelelő méretre gyártása után beépíthetők minden korábbi ablaknyílásba, ha a felmérést szakszerűen végezték el. Falbontás nélküli ablakcserére is van lehetőség, ilyen esetben a meglévő nyílászáró tokszerkezete a helyén marad, pl. összetett tokszerkezetnél. Ezeknél csak a szárnyakat és a pántokat vágják le, majd a régi tokba szerelik be az új komplett műanyag nyílászárót. A fa és a műanyag tok közötti, PUR habbal kitöltött illesztési hézagot műanyag takarólécekkel takarják le. Ezt a megoldást csak olyan tokszerkezetű ablakoknál érdemes alkalmazni, ahol a meglevő tok elbontása a falszerkezet állékonyságát gyengítené, vagy utólag jelentős kőművesmunkával lehetne csak a régi tok elbontása miatt a falazatot helyre hozni. E megoldásnál számolni kell azzal a ténnyel, hogy kisebb lesz a bevilágítási felület és a régi fatokok melletti esetleges tömítetlenségek is megmaradnak. A régi fatok mázolása sem mellőzhető. Ez hosszútávon nem praktikus, mivel az új ablak energiatakarékosságát a régi tok problémás részei lerontják. Ilyet főként műemlék jellegű épületeknél szokás választani, az összhatás megtartása miatt.


Azoknál az ablakoknál, amelyek szerkezetileg még szilárdak, egyszerű kétrétegű, a gáztöltésű, hőszigetelő üvegek cseréjével is jelentős hőmegtakarítás érhető el. Ilyenkor a régi üvegezés helyére kétrétegű, 1,1 W/m2 hőszigetelésű üvegezés kerül. Az új üveg szilikonba ágyazva és az üvegezés – a szélesebb beépítési mérete miatt – új takarólécekkel kiegészítve kerül a keretbe. Kiegészítésként a régi ablakok megfelelő hézagzárását az ablakszárnyakba – mart hornyokba kiemelhetően bepréselhető – szilikon szigeteléssel oldják meg. Ez alternatív megoldás, hiszen a tokok és az ablakkeretek időszakonkénti mázolása továbbra is szükséges, viszont javul az ablakok hővesztesége, és megszűnik a huzatosságuk.

Amint az a fentiekből kiderül, a legjobb megoldás az új, korszerű ablakok beépítése, ám lehetőség van az ablakok hőveszteségének csökkentésére alternatív megoldások alkalmazásával is.

Hová milyet?


– Alapkategóriás ablakot csak hétvégi házba, nyaralóba építtessünk, mert nem elégséges a hőszigetelési képesség.
– Panellakásba és hőszigetelés nélküli téglalakásba, téglaházba legalább középkategóriás ablakot válasszunk, minimum 1,1-es U értékkel, mert később még lehet hőszigetelt az épület.
– Hőszigetelt panellakásba, hőszigetelt téglalakásba és téglaházba a legjobb hőszigetelési értékű ablakok közül válasszunk, érdemes már a 3 rétegű üvegezést választani.
– Új építésű és a jól szigetelt könnyű szerkezetes házakhoz mindenképpen a prémium kategóriát válasszuk, az elérhető legjobb hőszigetelési értékű ablakok közül.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ablakfelújítások

Manapság szinte minden arra ösztönzi az embereket, hogy modern technológiával készült korszerű ablakok legyenek otthonaikban. Ám az országban sokkal több régi építésű épület van, mint azt bárki is...


Ablakkertek

Képes ötletadó ablakkertépítéséhez!