Alkatrészek újrahasznosítása

2017-04-27 08:36:26 | Módosítva: 2017-04-27 08:48:47

A legtöbb ember elrakosgat különféle dolgokat, „még jó lehet valamire” gondolattal. Mások pedig szinte tudatosan gyűjtögetik a különféle alkatrészeket, tárgyakat, és mások ötletei láttán észreveszik a tárgyakban, alkatrészekben rejlő lehetősé­geket. Igyekeznek hasonló kompozíciókat összeállítani belőlük. A lényeg, hogy a kacatoknak minősülő tárgyaknak új értelmet, formát lehet adni. Ehhez persze kellő képzelőerő és sok türelem kell. Alábbi ötletgyűjteményünkben – gondolatébresztőként – ilyen különleges alkotásokat mutatunk be.

Kreatív tippek


Az igényesen kidolgozott vállfákból különös, egyedi előszobafogas készíthető, ha az akasztórészük mögött levágjuk és egy külön tartólapra csavarozzuk őket. A felerősítéshez elég a tartólap felől a szárukba behajtott 3 facsavar. A vállfák maradék darabjaiból pedig akár hasonló kialakítású gyerekfogas is készíthető.


A régi, esetleg sérült székeket sem feltétlenül kell kidobni, két azonos háttámlát és egy ívelt lábat hátul egységbe foglalva pl. egy meghökkentő fali relief állítható össze.


A flopi lemez már ugyan csak emlék, ám akad még belőlük jó néhány a számítógép tulajdonosok polcain. Oldalaikat belülről összeragasztva kisebb virágok, kaktuszok kaspóiként nagyon jól hasznosíthatók. Természetesen a belsejük csak kisebb műanyag cseréppel és alátét tányérral „kibélelve” lesz vízálló.A számítógépek billentyűzetéből – pontosabban az arról leszedett és összegyűjtött nyomógombokból – érdekes asztali szobrok ragaszthatók össze. Ehhez természetesen nagyon jó formaérzék kell, mert a szobor ívelt felületeinek kialakítása nem könnyű. A gombok egymáshoz erősítéséhez a pillanatragasztó mondható ideálisnak. A végső összeerősítéshez azonban bővebben a gombok közé folyatott ragasztó szükséges a kompozíció szilárdsága érdekében.


Minden háztartásban idővel összegyűlik egy csomó divatos gomb. Ezekből a különféle díszesebb darabok alkalmasak különleges nyakék készítésére. Különösen a fémbevonatú, változatos mintázatú, gombokból lehet mutatós nyakéket készíteni. Az alap egy vastagabb, alakra vágott posztódarab, amire fel lehet ölteni a különféle gombokat a megfelelő elrendezésben. A lánc lehet készen vásárolt acél, vagy ezüst is.


A régi vízvezeték csövek darabjai lámpaállványként hasznosíthatók. A különféle idomokat összekötő csöveket méretre kell vágni, és hegesztéssel rögzíteni. A súlypontra ügyelni kell. Csak közepes méretű ernyő szerelhető rájuk, a vezetéket pedig a csővázba lehet elrejtve kivezetni.


Egy lófej kialakítása sem bonyolult feladat, csak tartóvázként legalább 8 mm átmérőjű köracél szükséges hozzá. Sörényének megformálásához különféle szemnagyságú, láncok és egyéb szerszámok, régi díszek is megfelelnek; pl. régi patkó, csavarkulcs, és a kompozíció kialakítását teljessé tevő régi, már nem használt szerszám vagy csavar.


A különféle huzalokból is lehet „művészi” alkotás. Példa erre a vékony huzalokból jól összecsavart, majd fokozatosan vékonyodó ágakra szétbontott huzalszálakból kialakított fa. Célszerű előbb a törzsét szorosan egymásmellé csavarva rögzíteni, alakra hajlítani, majd következhet az ágak és a gyökérzet sodratainak egyre finomabb szövevényes szálakra bontása. Ezt követően már csak egy szilárd lealapozott faforgácslapra kell erősíteni, és képkeretbe foglalva kész az egyedi szobai falikép. A porosodás ellen ajánlatos mélyített, üveges képkeretet választani.


A szalagos kazetták ideje is lejárt, ám a szalagok szorosan összesodorva még alkalmasak különféle mintázatok ragasztással történő megformázására. Alapként kartonra halványan előrajzolt mintát, vagy vázlatot is lehet használni. Ragasztóként pedig a bármilyen ragasztó megteszi, és a kész képet akár keretbe is lehet foglalni.A régi karórák vagy vekkerek különféle darabjai szinte felkínálják alkatrészeiket a különféle kompozíciók összeállítására. A karórák darabjaiból remek retro motorkerékpárt, más órák fogaskerekei és egyéb szerkezeti elemei különféle figurák megformálására inspirálhatják az ilyen szerkezeteket szétszedő „alkotókat”.
A különféle elheverő szerelési anyagok, csavarok, elhasználódott alkatrészek is sok módon és formába rendezve alapanyagként használhatók, és újrahasznosíthatók. Csak a lehetőséget kell meglátni bennük, és ami esetleg hiányzik az adott kompozíciókhoz, azt mások elfekvő kacataiból is lehet pótolni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Autófelkészítés télre

A téli autózás mindig valamivel nagyobb nehézséget jelent, mint az év más részeiben. Sokat autózunk sötétben, télen nehezebben indulhatnak gépkocsijaink, csúsznak az utak, romlanak a látási...