Személy- és vagyonvédelem nyomkövetővel

2017-05-02 10:53:09 | Módosítva: 2017-05-02 10:58:59

A GPS nyomkövetők ma már bárki számára – viszonylag olcsó áron – elérhetők, és a személy- és vagyonvédelem olyan fokát valósítják meg, ami pár évvel ezelőtt elképzelhetetlen volt. Személyek, állatok, járművek nyomkövetésére alkalmasak. Autóba, motorba, gyerekek a táskájába, idős szüleink, nagyszüleink a zsebébe lehet elhelyezni, nyakba lehet akasztani, és attól kezdve pontosan követni tudjuk, hogy az adott személy vagy gépkocsi pontosan hol tartózkodik, de akár nyomon követhető egy fotós táska vagy egy pénzel teli bőrönd. Bármilyen nagy értéket tartalmazó csomagban elrejthető. Ahol méreténél fogva elfér, oda - lényegében bárhová - elhelyezhető. Járművek esetében nem okoz gondot a karosszéria leárnyékolása sem, a GPS vevő kellően érzékeny ahhoz, hogy ott is tudjon pozíciót szolgáltatni.


A nyomkövető két fő részből épül fel; egy GPS és egy GSM modult tartalmaz. A GPS modul értelemszerűen a helymeghatározást végzi, ennek segítségével mondja meg, hogy hol van az a hely, ahol az eszköz található. Pontossága nagyjából 5-10 méteres. A GSM modul, pedig arra szolgál, hogy az eszközbe egy SIM kártyát elhelyezve SMS-ben vagy mobil internet segítségével le tudjuk kérdezni a pozíciót. A GSM modul helymeghatározásra is szolgál, mert ha nincsen GPS jel, például mélygarázsban, akkor ott cella információ alapján tudja meghatározni nagyjából a pozíciót. Ez nincs olyan pontos, mint a GPS helymeghatározás, viszont külön előnye, hogy működik mélygarázsban is.
Kétféle módja vannak annak, hogy megtudjuk a készülék pozícióját. Vagy SMS-t küldünk az eszköznek, amely ezt követően visszaküld egy koordinátát, ezt internetes térképen Google Maps-be beírva láthatjuk, hogy jelenleg hol van. A készülékek gyártói által gyakran egy ingyenes nyomkövető felületet is elérhetünk. Ez egy teljesen zárt, felhasználói jelszóval védett felület, ahol bejelentkezést követően – mozgás esetén – 20 másodpercenként látjuk a térképen, hogy merre mozog az eszköz. Létezik egy 30 napos naplófájl is, ahol egy hónapra visszamenőleg tudjuk megnézni, merre járt az eszköz. Nap, óra, perc pontossággal.

Kizárólag azok láthatják az eszköz pozícióját, akik tudják a nyomkövető felülethez a belépési azonosítót, illetve a jelszót. Ez egy teljesen zárt rendszer, így sem a szolgáltató, sem az eladó, csak kizárólag, a használó láthatja, hogy hol van az eszköz. Tehát ilyen szempontból biztonságos, nem kell félni attól, hogy más hozzáfér és látja, hogy hol vagyunk.

Az eszközön van egy SOS gomb

Ha hosszan megnyomunk, akkor riasztó SMS-t küld azokra a telefonszámokra, amelyeket korábban az internetes nyomkövető felületen állítottunk be. Maximum négy szám adható meg, az SOS gomb megnyomásával az összes szám megkapja a riasztó SMS-t, a jelzést, hogy megnyomták az SOS gombot, mert baj van.

Másik módja a pozíciókövetésnek, a nyomkövetőbe épített G szenzor, amely érzékeli az elmozdulásokat. Ezt egy kapcsolóval a tetején tudjuk aktiválni. Bekapcsolás után – ha lerakjuk – 3 perc múlva élesedik, majd ezt követően, ha a készülék elmozdul, akkor riasztó SMS-t küld az előre beállított számokra. Ha nem tudjuk elérni az élesítő kapcsolót, mert például be van építve járműbe, akkor SMS-t kell küldeni az eszköznek, és ezzel lehet aktiválni a mozgásérzékelőt. Ez a funkció nagyon jól használható pl. leparkolt vagy garázsban elhelyezett gépkocsi védelmére.A nyomkövető akkumulátorának élettartalma a használattól függ. Ha lerakjuk egy helybe, és hétvégére otthagyjuk valahol egy parkolóban a kocsit, akkor ebben a helyzetben – vagyis ha nincs mozgás – akkor standby üzemmódban, három napot simán elmegy egy feltöltéssel. Viszont, hogy ha folyamatos mozgásban van a jármű, pl. egy futár cég használja, és a jármű reggeltől estig mozog, akkor 12-14 órát bírja az akku. Egyébként is gépkocsi védelméhez célszerű egy külön kábelt beszerezni, amely a 12 Voltos hálózatra köthető. Ezek után nem kell foglalkoznunk a nyomkövető akkujának töltésével, a nap 24 órájában, az év minden napján fog működni, nem fog lemerülni.

A készülék havi költsége a SIM kártyától függ, mégpedig attól, hogy SMS-ben vagy mobil internet segítségével történik a pozíció lekérdezése. Hogy ha SMS alapút használunk, akkor egészen addig nem kell fizetni semmit, amíg nem küldünk SMS-t az eszköznek, hogy szükségünk van a pozíciójára. Ez főként személyek felügyeleténél lehet jó választás, hiszen csak akkor van szükség pozícióra, ha valaki eltűnik. Ha elkóborol gyalog, akkor nem gyorsan mozog, így ha küldünk egy SMS-t, fél órán belül ott tudunk lenni, ahol nagy valószínűséggel meg tudjuk találni. Viszont, ha egy járművet lopnak el, akkor az gyorsan mozog, és itt már nem annyira jó választás az SMS küldés, hiszen nagyon sűrűn kell küldeni, tehát ez gyorsan megnöveli a költségeket, ráadásul nincs visszamenőleg nyomvonalunk. A mobil interneten viszont folyamatosan küldi a pozíciót a szervernek, 20 másodpercenként követni tudjuk, hogy merre jár a jármű.

Abban az esetben, ha mobil internetet használunk, akkor havonta 500 Ft-ból megúszható egy SIM kártya. Feltöltő kártyás csomag havonta 100 megabájt internetet biztosít, amely bőven elegendő ahhoz, hogy az eszközt tudjuk használni. Extra költségként felmerül a kártyának a megvásárlása, ezt mindenkinek saját magának kell beszerezni. Nagyjából 1000 és 3000 Ft között mozog, attól függően, hogy milyen a konstrukció, illetve melyik szolgáltatót választjuk. Az 500 Ft-os havidíj elegendő a nyomkövetéshez, viszont az SMS-ek árait nem tartalmazza. Tehát hogy ha riasztás történik, akkor ez plusz SMS díjat jelent.

2017 júliustól az UNIO területén megszűnnek a roaming díjak, így a nyomkövetők egész Európában jól kihasználhatók majd.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Üvegfóliák különféle célokra

A korszerű ablaküvegek, üvegezett ajtók és egyéb üvegkonstrukciók nemcsak a bevilágítást biztosítják, hanem bizonyos esetekben kiemelt jelentőségük van a biztonság és az energiafelhasználás...


Távfelügyeleti alternatíva

2008 év folyamán jelentős változás állt be a gazdasági életben. Ez a változás kihat a vagyonvédelmi szolgáltatásokra is. Egyre olcsóbb, és a konkurenciaharc miatt egyre jobb szolgáltatást kell...