Családi házak alapozása

2017-04-07 15:56:53 | Módosítva: 2017-05-09 09:25:56

Családi házak alapozásához olyan cementet kell választani, amellyel nagy tömegben, könnyen és gyorsan bedolgozható betonkeveréket lehet készíteni. Emellett földzsaluba történő bedolgozás esetén, számolni kell azzal, hogy a betonnal érintkező talaj a betonból rövid idő alatt nagymennyiségű vizet szív magába. Így, családi házak alapozá­sához javasolt a beremendi vagy váci CEM II/B-M (V-LL) 32,5 R jelű, zsákos kiszerelésben kapható cement használata, amely csökkentett hőfejlesztésével és nagy vízmegtartó képességével biztosítja az elkészített alap megfelelő minőségét.


Tanácsok és ajánlott betonösszetétel

Közvetlenül a földbe vágott alap esetén az alapárokban nem maradhat laza föld, gondoskodni kell arról, hogy ne omoljon be az árok oldala, a zsaluzatnak stabilnak kell lennie. A betonozás során ügyelni kell a beton tömörítésére – ehhez maximum 30 cm vastag rétegekben betonozzunk, és a rétegeket megfelelően dolgozzuk össze. A betonozás után minél előbb, de maximum 6 óra múlva kezdjük meg a beton utókezelését, amelyet legalább 7 napig tartsunk fenn.

Fontos a betonok utókezelése

A beton megszilárdulásához vízre és időre van szükség. Ha a betonban lévő víz túl hamar kipárolog, a cement nem tud megfelelően megkötni, így az elkészült beton veszít szilárdságából és tartósságából, megrepedezik. Fontos a betont megvédeni a gyors kiszáradástól: ezt megtehetjük fóliatakarással, folyamatos locsolással vagy teljes elárasztással, speciális párazáró adalékszerek használatával. Minél hosszabb a beton utókezelése, annál tartósabb, erősebb lesz a szerkezet.

Miért jobb a transzportbeton?

A modern betonüzemekben előre megtervezett receptúrák szerint, pontos mérlegeléssel gyártják a betonokat. Rövid idő alatt nagy mennyiségű friss beton előállítására képesek, és ez az építkezésre kiszállítva rendkívül gyors alapozást tesz lehetővé. Nincs szükség a beton előállításához használt anyagok felhalmozására, tárolására és nincs – a megmaradt alapanyagok miatti – veszteség. Cikkünk csupán iránymutatásként szolgál, nem helyettesíti a felelős tervező által összeállított, mindig az adott építkezésre vonatkozó felelős statikai tervezést.

Mi szükséges a betonozáshoz?

– Cement, víz és homokos kavics adalékanyag.
– Betonkeverő-gép, talicska, kéziszerszámok.
– Tömörítő eszköz (döngölő, csömöszölő fa, elektromos tűvibrátor).
– Az utókezeléséhez takaró fólia vagy locsoló berendezés.

Mennyi anyagot rendeljünk?

Javasolt mennyiségek 1 m3 tömör alapbeton előállításához (CEM II/B-M (V-LL) 32,5 R típusú cement és 4 % nedvesség tartalmú homokos kavics esetén. A megadott értékek az adalékanyag minőségének függvényében változhatnak):
Magyar és Hazai Termék védjegyes cement felhasználásával készült minőségi transzportbeton termékeinkért keresse az Önhöz legközelebb eső betonüzemünket:
www.duna-drava.hu/betonuzemeinkCikkünk csupán iránymutatásként szolgál, nem helyettesíti a felelős tervező által összeállított, mindig az adott építkezésre vonatkozó felelős statikai tervezést.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Árvíznek ellenálló megoldás születik Felsőzsolcán

A Holcim Hungária Zrt. - mint magyarország egyik vezető cement- és betongyártó, valamint kavicskitermelő vállalata - mind profiljából adódóan, mind a leginkább érintett borsodi régióban telephelyei...


Terasz építése talajcsavarra

Sokak számára már csak egy szép terasz hiányzik a házukhoz, amivel megkoronázhatják otthoni pihenésüket, és praktikusan elhelyezhetik kültéri bútoraikat és egyéb eszközeiket. A terasz anyaga...