Gyakorlati tippek

Ledszalagok

2017-05-16 07:53:40 | Módosítva: 2017-05-16 08:15:49

Ledes világítással sokat és sokszor foglalkoztunk már, hiszen tartós és gazdaságos megoldást kínál a hagyományos izzószálas és fénycsöves fényforrásokkal szemben. A ledszalag egy külön katagória, felhasználási lehetőségei szinte végtelenek, ezek közül szeretnénk bemutatni párat. A tervezéssel, szereléssel kapcsolatban is ötleteket adunk, azért, hogy mindenki bátran nyúljon ehhez a világítási formához.


A ledek előnyeit szinte mindenki ismeri: alacsony áramfelvétel, alacsony hőkibocsátás, széles forma- és színválaszték. A magas fényerejű, világításra is alkalmas ledek ma már olcsón elérhetők, szerelésükhöz csak alapvető villanyszerelési ismeretek szükségesek. Mivel a háztartási ledes rendszerek általában 12 V-osak, ezért érintésvédelmileg is előnyösek.

Ledszalagok kiválasztása

A ledszalag nem más, mint sok apró, felületszerelt (SMD) led egy strapabíró szalagon, mely egyben az elektromos ellátást is szolgálja. A szalagon található led méretét milliméterben szokás megadni. Egy 5050-es ledszalag pl. 5x5 mm-es ledeket tartalmaz. Minél nagyobb egy led, annál nagyobb fényerő érhető el vele.

Tervezéskor érdemes eldönteni, hogy csak hangulatvilágítást szeretnénk, vagy egy munkafelület láthatóságát szeretnénk jobbá tenni. Szerencsére a ledszalagok nagy részének fényereje szabályozható, így utólag is belőhetjük a fényigényt. Tapasztalataim szerint a 3528-as ledek inkább háttérvilágításhoz, míg az 5050 vagy az 5630-as ledek már munkapult világításhoz is alkalmasak (kb. 50-60cm-ről). A szalagok tekercsben kaphatók, általában 2-10 m hosszúságban, de kb. 2-3 cm-enként elvághatók, illetve össze is forraszthatóak, így tetszőleges hossz elérhető velük.
Hasonlóan a kompakt fénycsövekhez, a ledek is különböző színhőmérsékletekben kaphatók. A ledszalagok fénye lehet melegfehér vagy hidegfehér. Mint a nevük is mutatja, a melegfehér egy melegebb, sárgás fényt ad, hasonlít a megszokott izzók fényére. Ennek megfelelően a hidegfehér, egy hidegebb, kékesfehér fénnyel világít. A tapasztalat azt mutatja, hogy lakóhelyiségbe inkább a melegfehér (2700-3000 K) ledszalagok illenek, munkakörnyezetbe (pl. konyha, műhely) a hidegfehér (4500-6000 K-es) szalagok valók. Lehetőség szerint érdemes kerülni a nagyon eltérő színhőmérsékleteket, ez kellemetlen lehet hosszú távon.

Gyakorlati tippek vásárláshoz, szereléshez

Az első kérdés, hogy honnan vásároljunk. Szerencsére egyre több ledes világítással foglalkozó szaküzlet, webshop is található itthon, tőlük rögtön segítséget is kaphatunk a szereléshez. Gyakorlottabbaknak érdemes körülnéznie az eBay, Aliexpress, Banggood oldalakon is, itt általában 10 ezer forint alatt már egy komplett szettet kapunk 10 m szalaggal, tápegységgel, vezetékkel, csatlakozókkal, de utóbbiakat pár száz forintért külön is megvásárolhatjuk. Ilyen szalaghossz már elegendő akár 2-3 helyiség fényellátásához is, ez igazán gazdaságos megoldás.


A szereléshez ollóra, csípőfogóra és forrasztópákára van még szükségünk. Forrasztásnál (pl. amikor a 12 V-os táp vezetékét a szalaghoz rögzítjük) figyeljünk arra, hogy ne állítsuk nagyon magas hőmérsékletre a pákát, a vékony szalag könnyen károsodhat. Ha két ledszalagot szeretnénk egyesíteni, szintén a forrasztás az egyik lehetőség. A másik módszer egy apró toldóelem használata, ezt mindig az adott szalaghoz válasszuk. Csak rá kell pattintani a csupasz szalagvégekre. Munka közben figyeljünk mindig a polaritásra. Ha véletlenül valamit fordítva kötünk be, nem történik baj, de a szalag nem fog világítani.
A ledszalag méretezése, táplálása

Ledszalag általában 12 V egyenáramról működik, ami fontos, hogy stabil legyen, hiszen a szalag működésekor nem igazán bírja az áramingadozást. Az sem mindegy, hogy mekkora szalaghoz mekkora tápegységet használunk, és nagyon fontos, hogy ezek egyezzenek. Segítségünkre ismét az internet lesz, ahol számos táblázatot találhatunk a különböző szalagok fogyasztásáról. A példa kedvéért, egy 1 m-es, 5050-es ledszalag fogyasztása ~14 W. Mivel 12 V-os tápegységgel dolgozunk, ezért 14 W/12 V = 1,1666 A. Ekkora áramerősséget kell minimum bírnia a tápnak, de javasoljuk egy 1,3-1,5 A-es táp használatát a biztonság és a tartósság kedvéért. Nagyobb mindig lehet, kisebb soha. Több méteres szalag esetén természetesen a felvett teljesítmény is nagyobb lesz, ezért mindig mérjünk és számoljuk.

Egyedi felhasználási területek

Amikor a ledszalag kerül szóba, általában a konyhapult világítás ugrik be, nem véletlenül. A készen kapható konyhai világítások nem ritkán indokolatlanul drágák. Ha a ledszalag mellett döntünk, vásároljunk vízálló kivitelt. Ez abban különbözik hagyományos társától, hogy egy átlátszó, gumiszerű burkolat található rajta, ez óvja a főzés közben felszálló gőztől vagy a mosogatásnál felverődő víztől.

A legegyszerűbb, ha öntapadós szalagot veszünk. Felragasztás előtt alkoholos kendővel alaposan takarítsuk le a konyhapult alját a jobb tapadás érdekében. Egyenetlen, nem megfelelően letisztított felületről a szalag esetleg leválhat, ilyenkor Palmatex-szel rögzíthetjük vissza, ez garantáltan tartós megoldás. Sokan használnak olyan számítógépes asztalt, ahol a billentyűzet egy kihúzható polcon foglal helyet. Adja magát egy változtatható fényerejű billentyűzetvilágítás, mellyel este is kellemes a munka. Kb. 1 m ledszalagra, egy 12 V-os tápegységre és egy 12 V-os dimmerre lesz szükségünk (utóbbi kb. 200 forintba kerül az eBay-en). A szalagot – a vezetékek beforrasztása után – ragasszuk az asztallap aljára, a billentyűzet fölé. A dimmert és a tápot a lábunkhoz rejthetjük, és a szobai fényviszonyokhoz állíthatjuk a fényerőt, vagy ki is kapcsolhatjuk a világítást.

Végül, de nem utolsósorban a gépkocsik nagy része is 12 V-os rendszerű, ezért kihasználhatjuk azt, hogy nincs szükség külön tápegységre, ha a belső világítást szeretnénk átalakítani, kiegészíteni. Magam például az autó csomagtér-világítását váltottam ki ledesre. Ehhez nincs másra szükség, mint kiszámolni az eredeti izzó áramfelvételét, és maximum ilyen méretű szalaghosszat vágni. A csomagtér izzók általában szofita (angol nyelvterületen: festoon) foglalatúak, ilyen adapter is kapható az online piacokon. A szalagot egyszerűen ehhez a foglalathoz forrasztottam, utóbbit pedig az eredeti világítás helyére pattintottam be. Nincs más hátra, mint a szalagot felragasztani a csomagtér műanyag oldalfalához, és már fényárban úszik a raktér, anélkül, hogy az áramfelvétel nőtt volna. Persze mindenféle gépkocsi égő kapható ledes változatban is, csak ki kell cserélni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Egyedi mennyezetkialakítások

Az igényes mennyezetkialakítások régebben inkább csak a tehetősek lakásaiban jelentek meg, többnyire gipsz stukkók és kárpitok formájában. A csak lefestett mennyezeteket azonban már a 70-80-as...