Szárazföldi növények vízben

2017-05-02 11:25:20 | Módosítva: 2017-05-02 11:29:10

Egyes szobanövények legegyszerűbben a levágott hajtás vízben történő tartásával gyökereztethetők meg. De dekorációként, sokáig így is tarthatók.


Némely növény érzékeny arra, és szükséges számukra, hogy gyökereik levegős, szellős körülmények között legyenek. Ilyenek például az orchideák, melyeket ezért nem is földben, hanem más, annál sokkal szellősebb termesztő-közegben tartunk, mert különben a gyökerek rothadni kezdenének. A szárazsághoz szokott szukkulensek, mint a kaktuszok sem viselik el, ha gyökerüknél pangó víz van. Még a télálló kerti kaktusz fajok is érzékenyek erre. Amelyek tavaszra elpusztulnak, azok vesztét soha sem a mínuszok okozzák, hanem az olvadó hólé megáll a töveknél, és kirohadnak a gyökereik. Más növények viszont, kiválóan bírják, sőt szeretik a bőséges vízellátást, még az sem zavarja őket, ha gyökerük teljesen levegőtlen körülmények között, víz alatt van.

Ilyenek többek között

– zöldike (Chlorophytum comosum),

– szobai futóka (Epipremnum aureum),

– sárkányszárny-begónia (Begonia „Dragon Wing Pink”),

– szobaborostyán (Hedera canariensis),

– zebrapletyka (Tradescantia zebrina),

– bíbor pletyka (Tradescantia pallida),

– édesburgonya (Ipomoea batatas),

– díszcsalán (Plectranthus scutellarioides).


Ezek hajtásait levágva, és vízbe téve, sokszor még csak a lankadás jeleit sem mutatják annak ellenére, hogy gyökerük így nincs – bár ezt hamar megoldják, és egy-két hét alatt gyökeret növesztenek. Ha a levágott hajtás nem lankad, akkor nyugodtan tegyük napos helyre, így fokozva a transpirációt. Gyökér híján ugyanis ilyenkor a növény úgy veszi fel a vizet, hogy a levelein párologtat, és ennek szívó hatása révén jut fel a szárba, majd a levelekbe a víz, a gyökérnyomás hiányában is. Az említett fajok, fajták olyan jól elvannak vízben, hogy miután gyökeret eresztettek, azután is maradhatnak így, ebben a kissé meghökkentő, de dekoratív formában. Azt azonban ne felejtsük el, hogy szép az üvegben a kristálytiszta átlátszó víz, de ebben csak egy ideig fejlődnek a növényeink jól, utána különféle hiánytüneteket produkálnak majd. Ezt megelőzendő, amikortól gyökerük lett, tartsuk őket híg komplex műtrágyát tartalmazó tápoldatban.

Életterük lehet egy hétköznapi befőttes üveg, de választhatunk a lakás stílusához és hangulatához illő dekoratív üvegpalackokat, vázákat is. Nagyon jól mutatnak a növények a halak tartására már betiltott, számukra alkalmatlan gömbakváriumokban is. Az üvegpalackok egyik nagy előnye, hogy azonnal látjuk, ha a növénynek vízre van szüksége. A lényeg, hogy a gyökerek láthatóak legyenek, így nem csak a növény „fele” díszít, mint virágcserepes tartás esetén – hanem az egésze, tetőtől talpig.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A növények nem mennek nyaralni

Nyáron sokan pár napra, vagy akár egy-két hétre elutaznak üdülni, hogy kizökkenjenek a hétköznapokból. A növényeinknek és háziállatainknak, azonban ekkor is szükségük van némi gondozásra...


Haworthia nemzetség

Magyarul elég sok nevük van a tőrózsától a sávos fűn át aszemölcsliliomig. Botanikailag persze sem a liliomokhoz, sem a fűfélékhez nincs közük, csak hogy bonyolultabb legyen a helyzet.