Szuperbiztonságos repülő

2017-01-13 11:13:40 | Módosítva: 2017-04-10 06:07:50

A szuperbiztonságos repülőgép koncepcióján két orosz konstruktőr már három éve dolgozik.


Az elv lényege, hogy ha repülés közben a gép irányító rendszere vagy meghajtása teljesen összeomlik, akkor az utastér leválasztható a repülőről, és ejtőernyő segítségével egyszerűen levitorlázik a földre, vagy a tenger felszínére. A vészmegoldás közvetlenül leszállás előtt vagy felszállás után is működtethető.

A kabin leválása, az ejtőernyők kinyílása vészhelyzet estén automatikusan történhet meg. Az utasokat védő kapszulával együtt a poggyászok is lekapcsolódnak a meghibásodott gépről.


Persze a konstrukcióval kapcsolatban még sok a negatív vélemény is. Egyesek a repülőgép szilárdságát féltik egy ilyen leválasztható kabintól, mások az utasok biztonságát érzik veszélyeztetve, vagy éppen a légitársaságok üzleti érdekeinek sérülését vélik. Néhány év múlva kiderül, hogy az aggodalmak jutnak túlsúlyra, vagy beérik az új elképzelés.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Elektromosrepülőgép-gyár Pécsen

Repülőgépgyárat épít Pécsen a magyar tulajdonú Magnus Aircraft Zrt. Az 5,16 milliárd forintos beruházáshoz 2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást ad a magyar kormány.


Repülő tűzoltó fecskendő

Egy nagyon egyedi, tüzek oltásánál kiválóan használható kísérleti légi járművet fejlesztett ki egy japán feltaláló.