Egyedi mennyezetkialakítások

2020-05-18 09:53:39 | Módosítva: 2020-05-18 10:01:01

Az igényes mennyezetkialakítások régebben inkább csak a tehetősek lakásaiban jelentek meg, többnyire gipsz stukkók és kárpitok formájában. A csak lefestett mennyezeteket azonban már a 70-80-as évektől az újra felvirágzó gipszműves műhelyek stukkó párkányzataival változatosabbá és egyben mívesebbé lehetett tenni. Hamarosan megjelentek a habkönnyű, polisztirolból formázott párkányelemek, amelyek azután nagyon gyorsan, bőséges szelvény- és méretválasztékukkal mondhatni átvették a gipsz díszítések feladatát. E mellett a gipszkartonos álmennyezetek kialakítása is nagyon változatos lett. E technológiai lehetőségek gyökeresen megváltoztatták a mennyezetek kialakítási módjait.


Az átalakításokat alaposan át kell gondolni

A mennyezet így a bútorokkal berendezett szoba hangsúlyos részévé fog válni. Az ilyen mennyezetekhez hasznos a 3 m-es belmagasság, és lehetőleg a mennyezet is elég nagy legyen, ellenkező esetben a hatás nyomasztó, vagy optikailag negatív lesz. Esetenként az egyszerűbb felületi tagolások előnyösebbek a túltagolt felületeknél.

A különféle fazonú sztirollécek közül – és a gipszkartonos megoldásoknál is – azok használhatók előnyösen, amelyek a mennyezeti világító testekhez is jól illeszkednek. A feladat megkönnyítése érdekében a mennyezetek átformálásához több érdekes példát is bemutatunk.

Egyszerű megoldásokkal is jó eredményt lehet elérni. Ilyen pl. a keskeny háromszög szelvényű idomokból kialakított ún. tükör mennyezet. Ez olyan helyiségekben biztosít látványos szoba képet, ahol az oldalfalak ívesen csatlakoznak a mennyezet síkjához. A mennyezet felületét némileg csökkentve – az oldalfalaktól 20-30 cm-re – 3-4 cm széles polisztirol lécekből kell keretet ragasztani. A sarkoknál célszerű 45 fokos letöréseket kialakítani, vagy íves sarokelemek is használhatók. A saroklécek átlós felülete belülre kerüljön. A lécek helye csapózsinórral, a saroklecsapások pedig kartonsablonnal jelölhetők fel a mennyezetre. A lécek speciális ragasztóval rögzíthetők, a sarokillesztéseknél is ez használható réskitöltőként.

Az oldalfalak színfestése a keretig érjen, azon belül pedig a hófehér szín a legideálisabb. Ha nincs középen rozetta, de van központi fényforrás, akkor gipszkarton lapból és az élére ragasztott szegélyléc darabokból ez is elkészíthető. Ezek az egyszerű mennyezet változatok szinte minden bútorzathoz illeszkednek, szolid, ám igényes összképet adnak a helyiségnek. Különösen, ha 2-3 egybe is nyitható szobában azonos formában kerülnek kivitelezésre.

A stílbútorokkal berendezett szobákhoz az igényesebb gipszstukkós mennyezetkazetták illenek jobban. Ha a mennyezet felülete elég nagy, ám csak felületének a tagolása a cél, akkor jó megoldás a mennyezet ragasztott lapokkal történő bevonása is. Ezek mérete általában 50x50 cm, vastagságuk pedig 5-10 mm között gyártmányonként változó. Anyaguk expandált polisztirol. Ezek némelyike színes fautánzatú dekor bevonattal is rendelkezik. A fehér színűek vizes bázisú falfestékkel festhetők át.
A divatos amerikai konyhás lakásokban a mennyezet átformálásával lehet jelképesen leválasztani a szobáról a konyharészt, mégpedig területvesztés nélkül. Ez a cél gipszkartonból kialakított, támgerendákhoz hasonló méretű, oldalfali szegélyek beépítésével érhető el. A konyharész munkapultjainak a megvilágítását e keretbe telepített LED spottok adják, amit további két LED-panel és a szekrény aljára szerel spotvilágítás egészít ki. A nappali szobarész mennyezetét modern központi fényforrás világítja meg, és e mellett még a mennyezet felületeinek pasztell színekre festésével is lehet érzékeltetni a hely eltérő funkcióját.

Az oldalfalak mentén kialakított mennyezeti gipszkarton keretet – ha a mennyezet felületi mérete ezt lehetővé teszi – egy függesztett központi panellel is érdemes kiegészíteni. Ez egyben a központi fényforrás szerepét is betöltheti, ha a felületébe spot világítótestek lesznek beépítve. Az ehhez szükséges tápvezetéket még a panel felerősítése előtt kell a vakolatba süllyesztve kiépíteni. A csak kis távolságra aláfüggesztett panelt a középső részének kivágott nyílásával, vagy a felületének pasztellszínűre festésével lehet még érdekesebbé tenni.

Az sem ritka megoldás, amikor a mennyezetet megfelezve, egyik részét kb.10-18 cm szinteltolással alakítják ki. Ez lehetőséget ad a LED szalagos, szórt fényű megvilágítás kialakítására. A világító szalagot a szegélyt adó felület alsó részére kell felerősíteni, hogy jól bevilágítsa a mennyezetet, sőt még az ablak felüli oldalra is érdemes egy, a függönyt megvilágító élt kialakítani. Ezen kívül még a bútorzat emelt lábazata alá erősített LED csíkkal a padlót is érdemes megvilágítani. Ha azonban a falfelületek színre festettek lesznek, akkor a jó megvilágítás érdekében a falszín kiválasztásnál figyelembe kell venni az adott árnyalat színelnyelési tulajdonságát is.


A mennyezetet felületének szokatlan tagolásával, megvilágításával és színre festésével lehet újszerűvé és egyben érdekesebbé is tenni. Ezt azonban nagyon meg kell gondolni, mert a már kész formációkat nem könnyű később módosítani. Érdemes a mennyezetet úgy megálmodni, hogy az oldalvilágítást is biztosító mennyezeti kereten belüli elemek szükség esetén könnyen eltávolíthatók legyenek. Erre az aláfüggesztett felületű tagoló elemek a legalkalmasabbak, mivel ezeket többnyire tartó konzolok rögzítik az eredeti mennyezet felszínére. Ez főként az igényesebb, különféle középső díszítő elemeknél lényeges szempont. Tagadhatatlan, hogy az ilyen alakzatok egyedi látványt adnak, ám kialakításuk összetett szakipari kivitelezést igényelnek, így sokba is kerülnek, de megérik a pénzüket. Ilyenek a különböző lépcsőzetesen kialakított centrális, vagy a teljesen szokatlan formára készült változatok. Az íves felületű, vagy az egész mennyezetet átformáló mintázatú változatok azonban legfeljebb színre festésükkel módosíthatók, bár kétségtelenül nagyon dekoratívak és időtállóak.

A mennyezeti kép megváltoztatásának új lehetősége a felragasztható 3D-s fotó. A képek témája lehet bármi, ami megtetszik, ám kézenfekvő az égboltról készült fotókat választani. E lehetőségnél is fontos az oldalfalak menti párkányzat, és az ebbe telepített spotfények. A mennyezetet borító 3D-s fotó megvilágítását lehetőleg LED-szalagos fényforrásnak kell szolgáltatnia. A fotók még viszonylag kis mennyezeti felületen is hatásosak, feltéve hogy a kép elemei nem lesznek túlméretesek.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Íves felületek modulos gipszkartonból

A gipszkarton gyakran használt és könnyen kezelhető építési alapanyag. Felújító munkákhoz, lakás terek átalakításakor – könnyű és gyors alkalmazása miatt – talán a leggyakrabban használt anyag....


Álmennyezetek

Megfelelő belmagasságú helyiségekben az álmennyezetek kimondottan dekoratív hatásúak lehetnek, feltéve, ha meggondoltan kerülnek kialakításra. 2,7 m belmagasságú helyiségekben viszont kifejezetten...