Rendhagyóan egyedi könyvespolcok

2019-03-31 09:09:20 | Módosítva: 2019-03-31 09:39:18

A könyv még ma is a különféle információk tárháza, ám ezen kívül a lakások nagyon dekoratív berendezési kelléke is. A rendezett könyvespolc mintegy bizonyítéka a tulajdonos betűszeretetének és érdeklődési körének. Némelyek a szokásostól eltérő kialakítású polcokkal fokozzák a látványt, mások pedig a könyvespolcot tároló funkcióján kívül más feladat ellátására is használják. Az alábbiakban erre mutatunk be példákat gondolatébresztőként, hogyan lehetnek a könyvtárolók egyedien érdekesek és dekoratívak is.


Képes összeállítás


A kb. 18-20 cm széles, egyszínű kávalapokból némi fantáziával könnyen kialakíthatók olyan könyvespolcok, amelyek hasonlóak az ősi szögletes, ismétlődő, csigaszerűen geometrikus (meander) díszítő motívumhoz. Néhány – könyvtámaszként is használható – összekötőlapot érdemes a spirális mintát adó kávaoldalak közé erősíteni. A meghökkentő formájú könyvespolcon a könyveken kívül dísztárgyak is elhelyezhetők. Az ilyen konstrukciókhoz még hátlap sem szükséges, elég az eltérő színű fal a forma kiemeléséhez.


A szokásos polc kávakereteinek oldalai közé beillesztett kazettákkal szokatlan tagolású polcok készíthetők. A kazetták a kávakeret anyagából él-lap kötésben csapozva és ragasztva összeerősített kávaszerkezetet alkotnak. A könyveken kívül pedig egyéb dísztárgyak elhelyezésére is lehetőséget biztosít ez a hátlap nélkül, dekoratív könyvespolc. A bútordarab egyszerűen a padlóra állítható.Más, kazettás kialakítású polc fajták is nagyon dekoratívak. Elkészítésük során a vízszintes polclapokra kell a különféle méretű zárt kazettákat egymáshoz erősíteni. Ez a forma falra erősítendő, amivel hangsúlyossá tehető az egész konstrukció. A fehér élfóliával borított élek nemcsak a fautánzatú, hanem a teljesen fehér laminált anyagú változatnál is előnyösen emelik ki a polckonstrukciók szokatlan formáját.


Hatásában hasonló a különféle méretű színes kávák variálásával kialakítható a szokatlan könyvespolc. A kazetták mérete a könyvek méretéhez igazodjon, és az egyes elemek egymásba illeszthetők legyenek. A polcnak szinte nincs két azonos alakú eleme a két négyzetes darabon kívül. Elég nehéz a különféle és egymáshoz illeszkedő modulok kialakítása, ráadásul a polcforma színeit a modulok utólagos festésével lehet csak a mintadarabhoz hasonlóvá tenni. A kész felületeket lakkozó hengerrel és színes akril festékkel két rétegben célszerű bevonni, majd az alsó elemek padlóra helyezése után összeállítható a különleges könyvespolc. Az ilyen sokszínű darabot ugyan elég nehéz a többi berendezési tárgy közé illeszteni, ám önálló egységként ez sem okozhat problémát. Sőt, a színre mázolás helyett a natúr, lakkozott fa is megteszi.


A hagyományos könyvespolcforma megtartása mellett is lehet egyénit alkotni, csak ez több munkával jár, és több anyag is szükséges hozzá. Lényegében ez a változat különálló, és szisztematikusan egymás mellé helyezett zárt oldalú kazettákból áll. A „kiosztása” lehet a könyvek méretéhez igazodó, ha ez rendezett és szintenként osztott formát alkot. Minden kazetta elemet gondosan, szintenként kell szilárdan a falra erősíteni, hogy rendezett téglalap alakzat jöjjön létre. A rendezettség látszatát erősíti, ha azonos méretű könyvek kerülnek a kazettákba, és a látványt még néhány dísztárggyal is dekoratívabbá tehető.


A szintenként eltolt kazettás kialakítású polc nem különálló egységekből áll, hanem a kávalapok él-lap kötésben egymáshoz erősítve alkotnak egységes szerkezetet. Az így önálló bútort képező polc alsó lapja alá ragasztott léckeretes magasító lábazatot 40 mm széles élfóliával kell lefedni, hogy a lábazat vastagabbnak tűnjön. Bármilyen, a szoba berendezéséhez illő fautánzatú bútorlapból viszonylag könnyen elkészíthető ez a könyvespolc.


Hosszú, testes, polclap alá erősített kazettákból is lehet egyedi kombinációjú könyvtároló helyet kialakítani. Ezt a felső hosszú rakodópolc fogja egységbe, és a könyvek magasságához igazodó méretű kazettákat néhány facsavarral lehet alulról a polclaphoz erősíteni. A kazettás részt egy darabként is el lehet készíteni, ami a polc alá rögzítését is megkönnyíti. A felső polclapot szilárdan kell a falra rögzíteni, mert a kazettás könyvtárolót és a könyvek súlyát ez a szerkezeti egység fogja megtartani.Kedvelt és nagyon dekoratív a domború hatású gömbszelet alakú polc. Natúr- és sötétre pácolt oldalú, 10-15 mm vastag rétegelt lemezből kivágott darabokból állítható össze, mégpedig egymásba illeszthető hornyolással. Pontosan kiszabott darabok szükségesek a gömbszeletszerű formához, a darabokat ki kell szerkeszteni. A kivágást nagyon pontosan kell elvégezni, hogy az elemeket szorosan, de nem erőszakosan lehessen egymásba illeszteni. Más rögzítést az elemek nem igényelnek, esetleg egy 5 mm vastag rétegelt lemezből kiszabott hátlappal erősíthető meg az egész polc, ami falra erősítését is megkönnyíti. Az elemeket még az összeállítás előtt lakkal kell bevonni – két rétegben.


Meghökkentő térhatású a hatszögletű, rekeszekkel felosztott könyvespolc. Pedig ez csak geometriai csalafintaság, kialakítását tekintve semmi trükk nincs benne. Anyaga 15 mm vastag rétegelt lemez, vagy 16 mm-es, két oldalán laminált felületű bútorpanel, mégpedig három eltérő; fautánzatú, narancsos sárga- és antracit színben. Főként kisebb, zsebkönyv méretű, kiadványok tárolását teszi lehetővé. A mélysége csupán 130 mm és a rekeszek 250 mm magasságúak. A formát három eltérő színű és 120 fokban oldalra döntött kávájú elem alkotja, amelyeket két-két válaszlap oszt három részre. A kávákat él-lap kötésben kell összeerősíteni, majd a rekeszeket alkotó válaszlapokat is a kávák közé kell rögzíteni. Az egymásba illeszthető hornyokat természetesen a dőlés szögében kell kivágni. Az rekeszlapok az oldallapok felöl beütött szegekkel rögzíthetők. A kész elemeket a hátoldal felöl felerősített, az elemekkel azonos színű hátlapokkal lehet megszilárdítani. A három elkészült rekeszes elemet középen néhány facsavarral kell összefogni, és a helyére lehet állítani, majd a rekeszeket meg lehet tölteni könyvekkel. Nagyobb méretben 19 mm vastag laminált bútorlapból is kialakítható.A homlok- és hátfelületük felöl is nyitott könyvespolcok térelválasztóként is használhatók. A fekhely vagy a kanapé elé állítva kellően lehatárolják egy nagyobb helyiség eltérő funkciókat betöltő területeit. Az ilyen polcok kialakításához felhasználhatók a krómozott asztallábak, illetve a vastagabb bútorpanelekből leszabott kávalapok. Ezeket akár önálló bútordarabonként érdemes megépíteni, és egymás mellé állítva már kész is a szellős térelválasztó bútor, amely nemcsak a könyvek egy részének, hanem más lakásdíszítő tárgyaknak is dekoratív helyet biztosít.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Összecsukható és helytakarékos bútorok

Régebben a kis helyigényű, összecsukható bútorok leginkább a kempingbútorok voltak. Ám a különféle dizájnbútorok megjelenésével sok jó ötletet hozott felszínre az, amikor kis helyre kell...


Modellek lakásdíszként

A modellépítőket, gyűjtőket egyéni érzelmi kapcsolat is köti a kedvenceikhez. És ezeket igyekeznek is láthatóvá tenni. Legnagyobb ellenségük a por, ami ellen elég nehéz védekezni, hogy közben...