Op-art mintás szobafalak

2019-03-13 20:19:28 | Módosítva: 2019-03-13 20:27:28

Az Op-art stílus egy időben nagyon divatos volt a képzőművészetben, most pedig szobák faláról köszön vissza díszítő elemként. E művészeti stílus jellegzetessége, hogy geometrikus minták alkalmazásával képez térérzetű élményt sík felületen. Gyakran ezt egy szín, gazdag tónusváltozatával éri el. (E stílus nemzetközileg elismert mestere a magyar Vásárhelyi Győző.) Újabban a nagy falfelületek e stílust idéző motívumai a kézzel festett különféle változatokban jelennek meg.


Merész és kreatív ötletek

Természetesen e díszítő technikának az alkalmazása bizonyos bátorságot és vállalkozó kedvet igényel, hiszen a sikertelen kísérletek is maradandóak, és nehezen korrigálhatók. Ezért sokan a nagyobb falfelületeknél inkább széles bordűr sávként alkalmazzák, a berendezéshez illő színek használatával. A bátrabbak azonban akár egész falak mintázására is bevetik, természetesen előzetes méretarányosan kicsinyített minta és színtervezést követően.

Az adott falfelület méretarányos rajzán vagy nagyfelbontású digitális fotója segítségével megtervezhető a különféle mintázatok mérete és színe is. A tervezésben nagy segítség a számítógép megfelelő képfeldolgozó programjának az alkalmazása. Ez nemcsak a színezést könnyíti meg, hanem segítségével az esetleges tervezési korrekciók is egyszerűbben elvégezhetők.
A különböző színek alkalmazásánál azt is ajánlatos figyelembe venni, hogy az egyes falfestékek közül melyikből lehet a kívánt árnyalatokat kikeverni. Az egyrétegű falfestékek jó fedése nagyon előnyös, viszont ezek általában előre kevert színűek, és legfeljebb fehér vagy sötétebb árnyalataival keverhetők különféle tónusúra. A másik előnyűk, hogy 1-2 kg-os kiszerelésben is kaphatók, így akár több árnyalatú mezők kifestéséhez szükséges mennyiségek is kikeverhetők belőlük. E műveletnél mindig a sötétebb árnyalatot kell kikeverni, majd ehhez világosabb festéket adagolva érhetők el a világosabb mezőkhöz szükséges színárnyalatú festékek. A gyári színpalettákat is érdemes figyelembe venni. Az is egy megoldás, hogy a falat már eleve valamilyen halvány, semleges színűre festve, krepp szalaggal kifedett sávok adják a mintázat alaptónusát.

A minták szabályosságát ugyanis a falra ragasztott krepp ragasztószalagokkal körülhatárolva kell megteremteni. A legegyszerűbb technika az egyenes oldalú három-, és négyszögek kombinációjával kialakított mintázat. A ragasztószalagok 18, 24, 29, 36, 48 mm szélesek, amelyek a felületi tagolás mértékét is megadják. A kisebb méretű mintákhoz a 19 mm-es szalagok az ideálisak, de még a nagyobb, akár teljes falak tagolására is alkalmasak. Egy nagyobb falfelület mintázatának a fedéséhez akár 2-3 tekercs kreppszalag sem elég. A szabályos minták közötti „fugák” túlzó mérete ronthatja a mintázat egységességének az érzetét. A 29-36 mm széles ragasztószalagokat ezért szinte csak a minták közötti tagolásokhoz érdemes használni, pl. speciális térhatású képek vagy mintázatok kifedéséhez. A falhibákat azonban előzőleg glettelve, csiszolva kell simává tenni, és mélyalapozás után alapszínűre festeni. Az eredetileg fűrészporos tapétával borított falak a rücskösségük miatt ugyan nem ideális felületűek, ám ennek ellenére körültekintő munkával csökkenthető a ragszalagok melletti szélek egyenetlensége.  Ehhez azonban a ragszalagot jobban a felületre kell nyomni, hogy a festék kevésbé kerüljön a szélek alá.

A minták kialakítását a hosszabb egyenes szakaszok falra erősítésével érdemes elkezdeni. Az egyenességükre fokozottan kell ügyelni, majd következhet a rövidebb összekötő szakaszok falra simítása. A krepp szalagok végei egyenesek legyenek, és teljesen fedjenek rá a már falra simított szalagokra.


Ezután következhet a körülhatárolt mezők befestése a színterv alapján. A munkához előre kikevert színárnyalatú, egyrétegű falfestékre és 50-150 mm széles velúrhengere, vagy 50 mm széles lapos ecsetre lesz szükség. A festéket vékonyan a ragszalag szélek felöl középre húzva kell mozgatni, majd szerszámmal a mező hosszabb oldala felé mozgatva egyenletes fedésű felület képezhető. A ragszalagok a minták színező festése után azonnal lapos szögben húzva eltávolíthatók. A sarkokon előforduló hibák még frissiben kijavíthatók, ezért a bekever színű festékeket a munka befejezéséig meg kell tartani.

Sokkal nehezebb a közvetlenül, kifedések nélkül kialakított mintázatú falak elkészítése. Ezeknél csak az első fázisban alkalmazható a krepp szalagos területi körülhatárolás, ezért a visszaszedése után már ecsettel kell a mellettük levő mezőket egyenes határoló vonalakkal felfesteni, majd ezek teljes felülete is színre festhető.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Falfestő szerszámok

A lakásokat általában öt évente ajánlatos felújítani, már a mi a falakat és a nyílászárókat illeti. Van aki ezt szakemberre bízza, mások viszont – többnyire anyagi megfontolásokból – maguk...


„Lélegző” falfestékek

Nem látjuk, nem érezzük, néha még csak nem is kelt nedves érzést, mégis minden helyiségben jelen van. Ez a pára. De mindenki tudja, hogy a helyiségekben levő pára kondenzálódhat, azaz lecsapódhat....