Kalodába zárt könyvek

2008-08-07 22:57:45 | Módosítva: 2008-08-07 23:00:00

Sokan vallják, hogy a zsenik - mármint ők - azért nem tartják dolgaikat rendben, mert a káoszt uralni élvezetes dolog. Ám olyan munkaasztalon dolgozni, ahol szanaszét hever minden, nem kellemes. Különösen akkor, ha a forrásanyagokként használt könyveket állandóan keresni kell a papírhalmazban. Ez ellen könnyű védekezni, csak egy állítható könyvkalodát kell hozzá készítenünk.
Ez két 30 mm vastagságú, 160x160 mm-es deszkalapból és 5 darab 10-12 mm-es sima palástú, 450-500 mm hosszú köldökcsaprúdból áll. A két azonos nagyságú deszkalapot fogjuk össze egy 30x50x160 mm-es léccel, majd fúrjuk ki a farudak fészkét. A szélsők az élektől 20-20 mm-re legyenek, a közbensők között pedig 27 mm-nyi távolságot hagyjunk. Középpontjukat meg az alsó éltől 25 mm-re jelöljük be. A furatok elkészítése után a támlapok felső sarkát 20 mm-es sugárban kerekítsük le, majd az összes alkatrészt csiszoljuk simára, és vékonyan kenjük be színtelenlakkal. A középső, a rudakon elmozdítható deszkatám furatait csiszolással tegyük könnyen mozgathatóvá, de azért arra ügyeljünk, hogy ne lötyögjön a rudakon. A farudakat végül ragasszuk az egyik támlap furatába, húzzuk rá a másik deszkát, majd a rudak átellenes végére ragasszuk fel a zárólécet is. Az asztali könyvkaloda ezzel készen is van. Szorító-lapjai közé annyi könyvet helyezhetünk, amennyit be tud fogadni, illetve amennyire a munkánkhoz szükségünk van, a mellette levő üres részre pedig egy nyitott kötetet, vagy más szakanyagot tehetünk. Polcra helyezve pedig még a különféle méretű könyvek sem fognak soha oldalra dőlni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: könyvespolc

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Összecsukható és helytakarékos bútorok

Régebben a kis helyigényű, összecsukható bútorok leginkább a kempingbútorok voltak. Ám a különféle dizájnbútorok megjelenésével sok jó ötletet hozott felszínre az, amikor kis helyre kell...


Lépcsőkorlát bútorként

A belső kétszintes lakásokban rendszerint a lépcső nem egy külön lépcsőházban van, hanem valahol a lakás egy hasznos, szem előtt lévő területén. Ha a lépcső korlátját a bútorok részévé tesszük,...