Kárpitozott homlokzat

2019-03-13 20:00:30 | Módosítva: 2019-03-13 20:02:04

2015 júniusában a Fatra cég technikusai felkérést kaptak egy atipikus homlokzati rendszer kidolgozására. A cél olyan egyedi homlokzat megalkotása volt, amely megjelenésében a gombokkal behúzott kárpitozású kanapékra emlékeztet. A megvalósításhoz, igen merész módon a tetőkön alkalmazott PVC-P lemezeket használták.


A megfelelő konstrukció kidolgozásához nagyméretű modelleket készítettek, melyeken a megoldásokat tesztelni tudták. Az első modellt 1,5 mm vastag, poliészter hálóval erősített Fatrafol lemezzel fedték, világosszürke színben. A lemezt raszterben osztott fóliabádoggal rögzítették, melyre pontszerűen hegesztették az anyagot. Az elkészült minta bár homlokzatburkolatként megállta a helyét, esztétikailag mégsem felelt meg az elvárásoknak. A második kísérletben már üvegszövettel erősített lemezeket használtak, illetve elhagyták a fóliabádogot és helyette a Guardianweld rögzítőpontjait alkalmazták. Esztétikailag ez a megoldás sem bizonyult megfelelőnek, de az is kiderült, hogy a kisebb nyúlással rendelkező lemezek nem alkalmasak a feladatra.


A futurisztikus „kárpitozott” homlokzat harmadik és jelentősen nagyobb modellje 2017 márciusában született meg. Az új megközelítés szerint a PVC lemezek rögzítését ragasztott menetes szárak és az induktív hegesztés kombinációjával oldották meg, ezzel elegáns és megbízható választ adva a problémára. A lemezek immár nem csupán esztétikai funkciót láttak el, hanem a homlokzat védelméről is gondoskodniuk kellett. A homlokzatburkolat megvalósítása 2018 tavaszára fejeződött be.

Ma már bárki gyönyörködhet a vízszigetelő lemezekből készült rendhagyó homlokzat műszaki és építészeti egyediségében. Bár a homlokzat igazán egyedi megjelenést kapott, a befektetett munka és a felmerült nehézségek alapján nem várható, hogy ez az alkalmazás a mindennapok gyakorlatában is elterjedne.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fényt hozunk az éjszakába: megérkezett a weberNEON

Ragyogó homlokzat? Sötétben világító fugák? Nem képzelet – a Weber innovációjával már valóság: a Saint-Gobain által fejlesztett weberNEON család. Mit jelent ez a hétköznapokban, és miként tudjuk...


Műanyagpadlók

A műanyagpadlók közül a PVC-ből készültek általában nem mondhatók drágának. Előnyük, hogy akár saját kezűleg is lefektethetők, ez a munka ugyanis nem igényel különösebb szaktudást, csupán a...