Kárpitozott homlokzat

2019-03-13 20:00:30 | Módosítva: 2019-03-13 20:02:04

2015 júniusában a Fatra cég technikusai felkérést kaptak egy atipikus homlokzati rendszer kidolgozására. A cél olyan egyedi homlokzat megalkotása volt, amely megjelenésében a gombokkal behúzott kárpitozású kanapékra emlékeztet. A megvalósításhoz, igen merész módon a tetőkön alkalmazott PVC-P lemezeket használták.


A megfelelő konstrukció kidolgozásához nagyméretű modelleket készítettek, melyeken a megoldásokat tesztelni tudták. Az első modellt 1,5 mm vastag, poliészter hálóval erősített Fatrafol lemezzel fedték, világosszürke színben. A lemezt raszterben osztott fóliabádoggal rögzítették, melyre pontszerűen hegesztették az anyagot. Az elkészült minta bár homlokzatburkolatként megállta a helyét, esztétikailag mégsem felelt meg az elvárásoknak. A második kísérletben már üvegszövettel erősített lemezeket használtak, illetve elhagyták a fóliabádogot és helyette a Guardianweld rögzítőpontjait alkalmazták. Esztétikailag ez a megoldás sem bizonyult megfelelőnek, de az is kiderült, hogy a kisebb nyúlással rendelkező lemezek nem alkalmasak a feladatra.


A futurisztikus „kárpitozott” homlokzat harmadik és jelentősen nagyobb modellje 2017 márciusában született meg. Az új megközelítés szerint a PVC lemezek rögzítését ragasztott menetes szárak és az induktív hegesztés kombinációjával oldották meg, ezzel elegáns és megbízható választ adva a problémára. A lemezek immár nem csupán esztétikai funkciót láttak el, hanem a homlokzat védelméről is gondoskodniuk kellett. A homlokzatburkolat megvalósítása 2018 tavaszára fejeződött be.

Ma már bárki gyönyörködhet a vízszigetelő lemezekből készült rendhagyó homlokzat műszaki és építészeti egyediségében. Bár a homlokzat igazán egyedi megjelenést kapott, a befektetett munka és a felmerült nehézségek alapján nem várható, hogy ez az alkalmazás a mindennapok gyakorlatában is elterjedne.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Polikarbonát választás

Az üregkamrás polikarbonátlapok szinte megjelenésük óta megosztják az érdeklődőket. Még ma, jóval azanyag magyarországi megjelenése után is, nagyon sok „szakcég” téves vagy félinformációk alapján...


Lépcsősfúró

A feladat: vékony acéllemezben kell kör keresztmetszetű lyukat készíteni. Nézzük meg, mivel oldható meg ez a legegyszerűbben és legpontosabban.