Tolóablak, amerikai ablak

2019-03-18 09:12:51 | Módosítva: 2019-03-18 09:17:54

Az ablakokkal, ajtókkal kapcsolatban esetenként gondot okoz, hogy kinyitásukhoz jelentős helyre van szükség. A megoldást erre az angolszász típusú nyílászárók jelentik, amelyeket vízszintes vagy függőleges irányban eltolva lehet kinyitni. Ez nagyon helytakarékos megoldás, azonban ennek ára van, mégpedig az ablak, vagy ajtónyílás nyitott méretének a csökkenése. A nyitásukkor ugyanis a nyitható szárny a tokban felfelé vagy oldalra csúszva a fix tábla elé mozdul. Ez azonban vélhetően csekély ár az ideálisabb helykihasználás lehetőségéért.


Helytakarékos megoldás

Az ilyen típusú ablakokat nagy számban az angolszász területeken használják, ám újabban szinte minden hazai ablakgyártó kínálatában megtalálhatók, és egyre kedveltebbek a hazai felhasználók körében is.

A tolóablakok és erkélyajtók fehér, színtartó, UV stabil műanyagból készülnek, ám igény szerint színes változatban is választhatók. A tolóablakok dupla üvegezéssel, 3-12-4 üveg rétegrenddel kerülnek forgalomba. Az üvegezés hőáteresztő értéke 2,8-1,1W/m2K-ig fokozható. A tolóablakok üveg közti, vagy külső álosztóval is rendelhetők, továbbá katedrál, azaz nem átlátható (fatörzs, csincsilla stb. mintázatú) üvegminták (pl. fürdőszobákba) is választhatók. A 2,8-as U-értékű üvegek kizárólag belső térben (átadó ablakokhoz) ajánlottak.

Az ablaknyitás közben a nyílászárók szárnyai nem vesznek el helyet a belső lakótérből, a panelek ugyanis a tokon belül mozgatva biztosítják a tetszőlegesen beállítható nyílásszélességet és a levegő beáramlás mennyiségét. A mozgatható panelek vasalat-mentes profiljai növelik a tokok hőszigetelő képességét. A feltolható ablakoknál a szárnyak súlyát 2 db acéltekercsrugó ellensúlyozza, így a helyzetük bármely magasságban lecsúszásmentesen rögzíthető. A mozgó szárnyak a kiemelés-gátlón túlhúzva kiemelhetők a tokból, így a tisztításuk is könnyebben elvégezhető. A nyílászárók beépített vízelvezető rendszere biztosítja a csapadék eltávozását, ez pedig garantálja a beázás mentességüket. Beépített szúnyogháló is szerelhető az ablakokra, amely a mozgó panellal párhuzamosan tolható oldal irányba, de ha kell ki is emelhető a tokból. Az ilyen ablaktípusoknak előnye, hogy a huzat okozta légáramlatok hatására az ablakszárnyak nem csapódhatnak be és a belső ablakpárkányokat is jobban ki lehet használni. Sőt, az ablakok alatti helyre különféle bútorok is elhelyezhetők.

Szerkezetileg az ablakok emelő-, illetve toló paneles típusai közül lehet választani. Az emelőpaneles ablakok függőlegesen és fokozatmentesen bárhol igény szerint megállítható panelekből állnak. Két típusa van, mégpedig az egy és a két emelő paneles ablak. Az egy emelőpaneles változatoknál csak az egyik panel, míg a kétpaneles változatoknál mind a két ablaktábla egymástó függetlenül mozgatható. Az előbbi típusnál az egyik ablaktábla fixen van beépítve és csak az alsó mozgatható az ablak magasságának a feléig ér. A két mozgatható ablaktáblás változatnál sem nagyobb a nyitható felület, viszont jobban kihasználható a szabad nyílás megosztása, azaz tetszőlegesen mind a két irányba eltolható mind a két ablaktábla. Feltolható ablak abban az esetben ajánlott, ha a nyílászáró szélessége nem haladja meg az 1250 mm-t, illetve szélessége kisebb a magasságánál.


Az oldalra tolható rendszerek a helytakarékosság szempontjából a teraszajtóknál is előnyösek. Ám az igazsághoz tartozik, hogy attól függően, hogy hány panel nyitható, az átjárható ajtónyílás mérete is változó, de mindig kisebb, mint az ajtók tokmérete. Az ilyen teraszajtók üvegezése azonos hőátbocsátási képességű az ablakokéval. Az eltolható panel előtti szúnyogháló többnyire az ajtók tartozéka. Hasonló elven működnek, mint a vízszintes irányban nyitható tolóablakok, azzal a különbséggel, hogy a 2- és 3 paneles változatok egyik oldala mindig fix és csak egy paneljük mozgatható az ajtók jobb, illetve bal oldalán. A 4 panelből álló ajtók viszont két oldalról nyithatók, így nagyobb az átszellőző ajtónyílás mérete. Vannak toló-bukó ajtómegoldások is. A sima toló paneles teraszajtók előnye a toló-bukó erkélyajtókkal szemben, hogy egyszerűbb a szerkezetük, így lényegesen kisebb a meghibásodásuk esélye, és olcsóbbak is a toló-bukó szerkezetűeknél.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Műanyag nyílászárók

A régi, rosszul záródó ablakok cseréje szerencsére folytatódik. A legegyszerűbb és legolcsóbb megoldást a bevált és kedvelt műanyag ablakok jelentik. A zárásuk tökéletes és az üvegezésük is...


Minikert az ablakban

Az ablakpárkány jellegzetesen a muskátli számára fenntartott hely. Mérete azonban behatárolja, hogy egykeskeny virágtartót lehet csak elhelyezni rajta, annál is nagyon gondosan eljárva, hogy a...