Veszélyes szobanövények

2019-04-08 09:06:27 | Módosítva: 2019-04-08 09:13:25

Tanulságos dolog, hogy a kertbe szánt növények vásárlásánál sokakat érdekel, hogy az adott növény veszélyes-e valamilyen szempontból gyerekre, háziállatra. A szobanövényekkel kapcsolatban ezek a kérdések ritkábban merülnek fel, pedig ezek között is vannak veszélyeket hordozók.


Télen több időt töltünk a lakásban

Ebből adódóan össze vagyunk zárva szobanövényeinkkel. Némelyek rejtenek veszélyt, ám ha ezzel tisztában vagyunk, akkor nem lehet gond. A szobanövények háromféle szempontból lehetnek veszélyesek. Egyik a mechanikai sérülést okozni tudók, ők azok, melyek tövisekkel, vagy tüskékkel rendelkeznek. Előnyük, hogy ez a veszélyforrás könnyen felismerhető, hiszen látszik rajtuk. Másik csoportba tartoznak az allergiás reakciót kiváltók és bőrirritáló hatásúak. Harmadik csoport pedig a mérgezőké.

A sérüléseket okozók között vannak a kaktuszok, egyes pozsgások, mint az Agavék, de a Yucca levelei is hegyesek és élesek. Szintén veszélyes lehet a csavarpálma (Pandanus veitchii) és néhány más pálmafaj is, főleg a merev és éles levelűek. Olyan helyre tegyük őket, hogy ne lehessen beléjük ütközni, vagy akadni, miközben elmegyünk mellettük, és akkor nem lesz gond.

A kontyvirágfélék családjába (Araceae) tartozó növények némelyike mérgező, bőrt és nyálkahártyát irritáló anyagokat tartalmaz. Többek közt ilyenek a buzogányvirágok (Dieffenbachia) és a rákvirágok (Aglaonema), fajai és fajtái. Szintén tartalmaznak bőrizgató anyagokat a kutyatejfélék (Euphorbiaceae) családjába tartozó növények, mivel a család összes faja tartalmaz tejnedvet, ami különböző koncentrációkban tartalmazza az irritáló anyagokat. A népszerű növényfaj a családból: a mikulásvirág (Euphoriba). Attól hogy ezek bőrt irritáló hatásúak, nyugodtan tarthatjuk őket, csak tudjuk, hogy ha a növény nedve a bőrünkre kerül, azonnal mossuk le langyos, szappanos vízzel alaposan.

Egyes érzékenyebb bőrű embereknél a tavasszal divatos kankalinok, és ciklámenek is tudnak bőrproblémákat okozni. A kerti növényeink között is vannak bőrizgató hatásúak, mint a kedvelt fűszer, a ruta is. Kertben hamarabb történik baleset, mint szobában, hiszen a rutát megérintve, nem is látjuk, hogy ránk került a leveleiről az olaja, ami csak napfény hatására okoz több hétig tartó égés szerű tüneteket. Tehát a szobai fajok ilyen szempontból veszélytelenebbek, mert hamarabb észrevesszük a balesetet.

Sok olyan szobanövény ismert, amelyek különböző részei mérgező anyagokat tartalmaznak. A csucsorfélék családjába (Solanaceae) tartozó növényeknek legtöbbször a bogyója mérgező, de természetesen itt is van kivétel, hiszen az ugyanebbe a családba tartozó paradicsom a legkedveltebb zöldségfélénk egyike. Szintén a mérgező piros bogyóival hívja fel magára a figyelmet a szobaliliom (Clivia miniata), így a virágzás után tartsuk olyan helyen, ahol a gyermekek nem férhetnek hozzá csábító terméséhez. Ugyancsak veszélyesnek számítanak a meténgfélék családjába (Apocynaceae) tartozó növények. E család ismert képviselője a leander (Nerium oleander), a dipladénia (Dipladéniasanderi) és a pahipódium (Pachypodiumlamerei) is. Ezek a növények a szívre ható anyagokat tartalmaznak, de viszonylag nagy mennyiséget kell elfogyasztani belőlük, ahhoz, hogy komoly következményei legyenek. A mérgező növényekkel sincs sok gond a szobában, hiszen ha nem fogyasztjuk el, nem okoznak problémát. Volt már rá példa, hogy gyerek ilyentől mérgezést kapjon, ám erre sem nagy az esély, mivel igen keserű ízűek.

Mérgezés gyanújakor legfontosabb, hogy hamar orvoshoz kerüljön a beteg, és lehetőleg tudjunk információt adni arról, melyik fajból evett. Az emberi szervezet is védekezik a mérgezés ellen, ezért gyakori ilyenkor a hányinger. Segítsük elő a hányást azzal, hogy vizet itatunk a beteggel. De tejet semmiképp ne adjunk neki, mert egyes zsírban oldódó méreganyagok felszívódását az gyorsítja.


Agávé


Buzogányvirág


Csavarpálma


Euphorbia


Kaktusz


Klívia


Leánder


Pahipódium


Rákvirág


Szobaliliom


Yucca


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Növényszobák

Szobanövényeknek, vagy növényekkel teli szoba embereknek? Mindegy is, a lényeg: egy kis nyugalom szigete bárhol kialakítható, akár egy toronyház erkélyén is.


Egyre menőbb: nyíllevél

A Syngoniumpodophyllum, azaz nyíllevél régóta kedvelt szobanövény, de most nagyon felkapták, megnyerte magának az „officeplant” nevet is, ami nem véletlen: egy átlagos hőmérsékletű, enyhén...