Hatékony munka multigéppel

Jól kézbe áll, és veszettül forog, ez jellemzi a multigépeket. A korszerűbbek lithium-ion akkuval meghajtottak, tehát már a hálózati kábel sem korlátozza a használatukat. Elvileg tehát ideális szerszámok kis-, vagy precíziós munkákhoz. Gyakorlatilag azonban e kis gépek használatának is megvannak a trükkjei, amelyekre ajánlatos figyelni, különben - tekintettel e gépek magas fordulatszámára - bajokat is okozhatnak. Az alábbiakban néhány olyan dologra hívjuk fel olvasóink figyelmét, amelyre használatuk során érdemes nagyobb figyelmet fordítani.

Igazán bő tartozék- és szerszámválasztékot leginkább a Dremel cég kínál, amelyek között számos tartozék igen sokoldalúan használható. Ilyen pl. a gömbcsuklós szerszámtartó, amely a legkülönfélébb helyzetekben is jól rögzíti a gépet. Így mind két kezünk szabad marad a munkadarab kezeléséhez. A robosztus gépbefogó azonban csak a gépet rögzíti az általunk beállított helyzetbe, a munkadarab rögzítése a mi dolgunk, s e tekintetben nem árt óvatosnak lennünk. A nagy sebességgel forgó szerszámra mindig lágyan és visszafogott mozdulattal engedjük rá a megmunkálandó darabot, különben vagy ellöki magától, vagy mély nyomokat hagy a felületén, amit nem mindig lehet később eltüntetni. A munkadarabot ezért mindig erősen fogjuk meg, és elővigyázatosan érintsük a sebesen fogó szerszámhoz.
Nehezen elérhető helyeken nagy segítség a gépre szerelhető derékszögű kiegészítő tartozék, amely különösen a bútorok belsejében történő munkáknál nagyon hasznos. A csempefuga maró-, vagy a gipszkartonok és lambéria burkolatokba szükséges nyílások kivágásához való feltétek e nehezen elvégezhető munkákat teszik könnyebbé. A marás mélysége pontosan beállítható, és a speciális kialakítású marószerszám meglepő gyorsasággal dolgozik.
Nagyon fontos a szerszámok kiválasztása is. Köszörüléskor pl. a követ mindig az anyagnak megfelelően válasszuk ki. A nagyon kemény anyagokhoz, pl. üveghez, kerámiához, terméskövekhez a szilíciumkarbidból készült csapos csiszolókorongok a megfelelők, míg az alumíniumoxidból készültekkel egyéb fémeket célszerű csiszolni, élezni. A köszörűkorongok alakja sem mellékes, az idomos köveket a kialakítandó hornyokhoz igazodva válasszuk ki.
A kis gépeknél nagyon gyakran használt szerszámok a cserélhető palástú csiszolóhengerek. Ezek 60-as, vagy 120-as szemcsenagyságúak, és 13, vagy 9,5 mm átmérőjűek. Szemcséik könnyen eltömődnek, ha puha anyagokat erős nyomással koptatunk velük. Felületüket ilyenkor egy nedves ronggyal töröljük át, utána erős körömkefével már könnyen eltávolíthatjuk a szemcsék közé ékelődött anyagrészeket. Ha pedig a gyári kiviteltől eltérő szemcseméretű hengereket szeretnénk használni, ezek készítését külön cikkben ismertetjük.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: multigép

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Őszi kertápolás Honda módra

A kerti munka olykor fárasztó lehet, főként akkor, amikor hűvösebbé válik az idő és rövidebbek lesznek a nappalok. A Honda gépeivel azonban rövid idő alatt, megerőltetés nélkül, kényelmesen...